Kész a jövő közútja: energiát termel, amikor autózunk rajta

Kész a jövő közútja: energiát termel, amikor autózunk rajta
2024. 01. 18., 12:10

Megvalósították a világ első energia-visszanyerő közútját. Az évek alatt kifejlesztett, hidraulikus rendszer az út felületébe ágyazva termel energiát, amit a rajta áthaladó járművek nyomásából nyer ki.

Az Egyesült Királyságban valósították meg a világon először azt a közúti energia-visszanyerő rendszert, amin csak át kell haladni egy autóval, hogy villamosenergiát töltsön a rákapcsolt akkumulátorokba. A londoni ROUUTE vállalat öt év alatt tervezte meg, dolgozta ki, szabadalmaztatta és állította elő az E:GEN névre keresztelt, fenntartható energiaforrást.

Az E:GEN energia-visszanyerő technológia olyan útalapú rendszer (RBS), ami egészen rövid szakaszon is képes kinyerni a járművek útfelületen történő áthaladásából keletkező kompressziós energiát, hogy aztán villamosenergiává alakítsa és akkumulátorokban tárolja el, további felhasználásra.

Az RBS-t megalkotó ROUUTE társalapító-vezérigazgatója, Antony Edmondson-Bennett szerint a gépjárművek nyomásából származó, helyszínen eltárolt energia gond nélkül továbbítható és többféleképpen felhasználható. Vagy megtáplál közeli berendezéseket, vagy, ha egy létesítményben (például telephelyen, raktárba vezető úton, stb.) telepítik, akkor későbbi hasznosításra akkumulátorokba, esetleg helyi hálózatokba vezethető.

„A nehéz tehergépjárművek számára optimalizált rendszer alapfelszereltségként három, egymástól 800 mm távolságra lévő RBS-t tartalmaz. A termelt energia és a teljesítmény növelése érdekében azonban több RBS is hozzáadható”idézi a cégvezetőt a The Engineer. Edmondson-Bennett hozzátette: a ROUUTE úgy tervezte az E:GEN RBS-t, hogy legalább ötéves élettartamot kibírjon, a lehető legkisebb karbantartás mellett. A rendszerben a vállalat állítása szerint annak ellenére is csak néhány kopóalkatrész van, hogy kifejezetten nagy tömegű járművek által keltett kompressziós energia elnyelésére építették.

Így működik a jövő közúti energiaforrása

A hangsúlyozottan skálázható rendszert egy alapos tesztsorozatnak már alávetették. Ezeken a próbákon egyértelműen kiderült, hogy az E:GEN RBS minden egyes tehergépkocsi (vagyis összesen négy-hat tengely) után 450 - 850Wh áramot termel, de még egy legfeljebb háromtonnás személygépkocsi is képes kisajtolni belőle 150-300Wh villamosenergiát. Edmondson-Bennett közölte, hogy az E:GEN háromféle telepítési lehetősége közül kettő útépítéssel jár, egy pedig ún. „roll on roll off” megoldással is kivitelezhető. Ez annyit jelent, hogy elég lefektetni és rögzíteni a meglévő útborlatra egy kész szerkezetet, és máris felvehető vele a járművekből származó energia. A vezérigazgató leírása alapján ez utóbbi egyfajta mobil megoldás, ami akár ideiglenesen is kihelyezhető az útburkolatra, például nagyobb üzemzavarból vagy természeti katasztrófából eredő áramszünetek áthidalás érdekében.

„Büszkék vagyunk arra, hogy nagy társadalmi hatású márkává válunk. Nem csak azért, mert ilyen technológiát hozunk létre, hanem azért is, mert újfajta módon értethetjük meg az emberekkel, hogy mennyire alapvető megoldásokkal lehet fenntartható energiát termelni” – mutatott rá Antony Edmondson-Bennett.

Gábor János

Főoldali kép: ROUUTE

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-05-22 10:50:14
Ahhoz, hogy a Föld még az unokáinknak is élhető maradjon, elengedhetetlen a biológiai sokszínűség, aminek ma, május 22-én van a világnapja: a biodiverzitást fenyegető veszélyeket nem vehetjük félvállról!
2024-05-22 10:30:59
Michelin-csillagos ételek menzai áron, gasztro-béke Kína és Tajvan között, latin hangulat az Őrségből, japán-magyar rántotthús rokonság, erdélyi ízek, kockásabroszos legendák, tepertő, malacfül, labneh és remek vegán fogások.
2024-05-22 10:10:00
Az öröklési szerződés a végintézkedések egyik sajátos, kétoldalú formája. Megkötésére rendszerint azért kerül sor, mert az örökhagyó biztosítani kívánja saját ellátását, gondozását. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.
2024-05-22 09:10:00
Az első negyedévben 4 ezer milliárd forinttal, vagyis családonként átlagosan 1 millió forinttal nőtt a magyarországi háztartások vagyona. A legjobban a vagyonos vállalkozók, cégtulajdonosok járhattak, és sokat kerestek a befektetési alapokba, részvényekbe fektetők is – derül ki a Bank360.hu elemzéséből, amely szerint a lakosság készpénz- és hitelállománya is csúcsot döntött.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Ahhoz, hogy a Föld még az unokáinknak is élhető maradjon, elengedhetetlen a biológiai sokszínűség, aminek ma, május 22-én van a világnapja: a biodiverzitást fenyegető veszélyeket nem vehetjük félvállról!

  Rovathírek: ATOMBUSINESS