Ez az új EV-akkumulátor eloltja magát, ha véletlenül kigyullad

Ez az új EV-akkumulátor eloltja magát, ha véletlenül kigyullad
2024. 02. 07., 15:10

Több kínai (Hunan, Sun-Yat-sen, Central South) és egy amerikai (Clemson) egyetem kutatói kereskedelmi forgalomban kapható, lángok elfojtására használt hűtőfolyadékokat módosítottak úgy, hogy azok elektrolitként is működjenek. A megoldás végleg eloszlathatja az EV-akkumulátor elleni legkomolyabb érvet, azt, hogy gyúlékony.

A Nature Sustainability című szaklapban megjelent tanulmány szerint az új, önkioltó akkumulátor kialakításának köszönhetően szerkezeten belül, lényegében passzívan lehet megakadályozni a túlmelegedés okozta tüzeket és robbanásokat. A tudósok részletesen leírták, hogy hogyan cserélték le egy EV-akkumulátor rendkívül gyúlékony elektrolitját – vagyis az anyagot, ami lehetővé teszi az elektromos töltés áramlását az akkumulátor pólusai között – olyan anyagokra, amelyeket egy kereskedelmi forgalomban kapható tűzoltókészülék is tartalmaz.

A hagyományos elektrolit lítiumsóból és szerves oldószerből áll. Mindkettő gyúlékony és hajlamos a kémiai bomlás láncreakciójára, ami aztán nagyon nehezen eloltható tűzhöz vagy robbanáshoz vezethet. A kutatók akkumulátor-elektrolitja ehhez képest nem volt gyúlékony, sőt, hőálló, ráadásul az első kísérletek alapján bármilyen akkumulátor-kémiai megoldással kompatibilis.

A módszert laboratóriumban, különböző körülmények között tesztelték, és kiderült: az elektrolitjuk széles hőmérséklet-tartományban, körülbelül mínusz 75 és +80 Celsius-fok között is jól működik. Megállapították továbbá, hogy az akkumulátoraik elvezetik a hőt és hatékonyan kioltják a belső tüzeket. Erre egy meglehetősen drasztikus, de életszerű próbával világítottak rá: átütöttek a feltöltött akkumulátoron egy rozsdás acélszöget, ami törvényszerűen rövidzárlatot, ebből adódóan pedig tüzet vagy robbanást okozhat, de a prototípus ehhez képest ellenállónak és tűzbiztosnak bizonyult.

A kutatók szerint az általuk tervezett kialakítás alkalmas arra, hogy biztonságosabbá tegye a lítiumion-akkumulátorokat, és idő nyerhető vele a hosszabb távú fejlesztésekhez, amelyek csökkentik a túlmelegedés és a termikus elszabadulás eredendő kockázatát.

A lítium-ion akkumulátorokat széles körben használják az elektronikában és az elektromos járművekben, de számos biztonsági problémával küzdenek. Ezek egyike a belső ellenállás az elektromos töltés áramlásával szemben, ami miatt a hőmérsékletük töltés és kisülés közben változik. A biztonságot és a tartósságot komolyan veszélyeztetheti a magas külső hőmérséklet vagy az akkumulátorcsomagon belüli egyenlőtlen hőmérséklet is.

A kutatók összességében rámutattak: ki lehet fejleszteni olyan nem gyúlékony elektrolitot, ami könnyen elvezeti a hőt az akkumulátorcsomagtól, széles hőmérséklet-tartományban működik, nagyon tartós, és bármilyen akkumulátorkémiával kompatibilis. Néhány kihívás ettől függetlenül még a teljes siker útjában áll: a legtöbb ismert nem gyúlékony szerves oldószer drága és környezetkárosító fluort és foszfort tartalmaz. A kutatás folytatásában ezek helyett keresnek fenntarthatóbb és költséghatékonyabb alternatívákat.

Gábor János

A főoldali kép illusztráció! Fotó: Freepik

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.
2024-05-22 10:50:14
Ahhoz, hogy a Föld még az unokáinknak is élhető maradjon, elengedhetetlen a biológiai sokszínűség, aminek ma, május 22-én van a világnapja: a biodiverzitást fenyegető veszélyeket nem vehetjük félvállról!
2024-05-22 10:30:59
Michelin-csillagos ételek menzai áron, gasztro-béke Kína és Tajvan között, latin hangulat az Őrségből, japán-magyar rántotthús rokonság, erdélyi ízek, kockásabroszos legendák, tepertő, malacfül, labneh és remek vegán fogások.
2024-05-22 10:10:00
Az öröklési szerződés a végintézkedések egyik sajátos, kétoldalú formája. Megkötésére rendszerint azért kerül sor, mert az örökhagyó biztosítani kívánja saját ellátását, gondozását. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.
2024-05-22 09:10:00
Az első negyedévben 4 ezer milliárd forinttal, vagyis családonként átlagosan 1 millió forinttal nőtt a magyarországi háztartások vagyona. A legjobban a vagyonos vállalkozók, cégtulajdonosok járhattak, és sokat kerestek a befektetési alapokba, részvényekbe fektetők is – derül ki a Bank360.hu elemzéséből, amely szerint a lakosság készpénz- és hitelállománya is csúcsot döntött.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Ahhoz, hogy a Föld még az unokáinknak is élhető maradjon, elengedhetetlen a biológiai sokszínűség, aminek ma, május 22-én van a világnapja: a biodiverzitást fenyegető veszélyeket nem vehetjük félvállról!

  Rovathírek: ATOMBUSINESS