Afrikában fejlesztett AI mentheti meg a mezőgazdaságot

Afrikában fejlesztett AI mentheti meg a mezőgazdaságot
2023. 07. 17., 16:37

Ez a mesterséges intelligencia először az afrikai gazdáknak segít megbirkózni az éghajlatváltozással. Mint ismert, az ősi kontinens eleve aszály sújtotta gazdaságaiban évről évre csökken a termelékenység, de a gépi tanulás kiút lehet a bajból.

Egy szenegáli tudóscsoport sietett a segítségükre: kifejlesztettek egy olyan mesterséges intelligencia eszközt, az Africa Agriculture Watch-ot (AAgWa), ami hatékonyan segít a gazdáknak leküzdeni a klímaváltozásból eredő, egyre jelentősebb akadályokat. Az innovációról a CBC Radio The Current című műsorának riportja számolt be. Mint elhangzott: az AAgWa műholdas adatok és képek segítségével érzékeli a talaj biofizikai paramétereit, és összeveti az eredményeket a történelmi termelési térképekkel, így képes megjósolni a lehetséges és szükséges termelési feltételeket.

Az AI-eszköz ezenkívül elemzi a hőség intenzitását és annak a terményekre gyakorolt hatását, valamint a várható csapadékmennyiség szintjét és a talaj termékenységét.

„Bármilyen, a termesztési körülményekben észlelt zavar átkerül a modelljeinkbe, és megmutatja, hogy ez milyen hatással lesz a termelésre – mutatott rá Racine Ly, az Akademiya 2063 pánafrikai kutatási nonprofit szervezet adatkezelési igazgatója. Tehát alapvetően egy olyan térképet kaphatunk, amiről megtudjuk, hogy a termelés adott, helyi feltételeinek tendenciái alapján melyek azok a növények, amelyeknek a termesztése a legvalószínűbb, hogy sikeres lesz.”

A gépi tanulási eszközt eddig nagy örömmel fogadták az afrikai gazdálkodók: az AAgWa már 47 afrikai országban működik, 94 százalékos pontossággal. „Ha képesek vagyunk naprakészen követni az eseményeket, akkor legalább a terményeink nagy részét meg tudjuk védeni” – magyarázta Deborah Osei-Mensah ghánai gazdálkodó.

„Az élelmiszertermelés növelésének két módja van. Az egyik persze a termesztésirányítás. De a termelés növelésének másik módja a veszteségek csökkentése, és az AAgWa inkább erre összpontosít – fűzte hozzá Racine Ly. Akadnak olyan országaink, ahol az előrejelzések eltérnek egymástól. Ilyenkor azt tesszük, hogy frissítjük a modellt, majd az adott esemény alapján az előrejelzéseket is.”

Az eszközt a helyi civil szervezetek szintén dicsérték

„A Racine által végzett munka fantasztikus, mert az afrikai kontinensen, különösen a szubszaharai Afrikában nagyon nehéz megjósolni a gazdák és a földjeik hozamát – méltatta a szenegáli tudósok találmányát az Afrikai Mezőgazdasági Technológiai Alapítvány ügyvezető igazgatója. Canisius Kanangire azt is kiemelte, hogy mennyire fontos helyi projektről van szó. – Amikor afrikaiak végzik [az ilyen tudományos munkát], két pozitív dolgot látunk. Először is, igazodnak az afrikai kontinens adottságaihoz, másodszor, ez a biztosíték arra, hogy ezek a technológiák valóban fenntarthatóak lesznek.

Gábor János

Vezető kép: ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete

 

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-25 16:44:25
13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS