Otthonteremtés állami támogatással? Ezekre a határidőkre figyeljen!

2023. 05. 26., 13:45

Kedvezőbb helyzetbe kerültek az otthonteremtési támogatásokkal élő családok, ugyanis nemrégiben többféle változás, enyhítés is életbe lépett a betartandó határidők tekintetében. Az igénylés sikerességéhez és a támogatások feltételeinek teljesüléséhez szükséges legfontosabb tudnivalókat a Credipass pénzügyi szakértői foglalták össze.

A család bővülése – legyen szó az első gyermek érkezéséről vagy testvérek vállalásáról – számos megoldandó feladat elé állítja a házaspárokat. Egy bővülő család igényeinek megfelelő otthon megteremtése nem egyszerű, a jelenleg elérhető otthonteremtési támogatások köre azonban jelentős könnyebbséget jelent sok ezer család számára. Az idei év során többféle változás, enyhítés is bevezetésre került a támogatások igénylésével kapcsolatos határidők tekintetében, ennek köszönhetően számos igénylő került a korábbinál kedvezőbb helyzetbe.

A Credipass pénzügyi szakértői sorra vették, hogy mely határidőket érdemes feljegyezni a naptárba, hogy a támogatással élő ügyfelek semmiképp se csússzanak ki a feltételek teljesítésére szabott időkeretből.

„A gyermekvárás hónapjai ideális esetben folyamatos odafigyelést és stresszmentes életvitelt követelnének meg a szülőktől, azonban, ha ez az időszak egybeesik az otthonteremtéssel, akkor máris nehezebb tartani a fókuszt. Az ingatlan kiválasztásában és finanszírozásában, az elérhető állami támogatások és az egyéni igényeknek megfelelő lakáshitel-konstrukciók megtalálásában és a teljes ügyintézésben érdemes ingatlan- és pénzügyi szakértő segítségét kérni” – mondta Fülöp Krisztián, a Credipass magyarországi vezetője.

„A banki hitelajánlatok közötti különbségeket és a szerteágazó állami támogatások változó feltételeit nehéz fejben tartani, a pénzügyi szakértők naprakész tudásának köszönhetően azonban az ügyfeleknek ezekkel nem is szükséges bajlódni” – tette hozzá a vezető.

Babaváró támogatás

Az első és talán legfontosabb dátum, hogy a népszerű Babaváró támogatás igénylési határidejét meghosszabbították: a hitel 2024. december 31-ig igényelhető, az eddigiekhez képest változatlan feltételekkel. Mindenképp érdemes észben tartani, hogy a hitel folyósítását követő első 5 év alatt, ha nem születik meg az első gyermek, akkor az addig igénybe vett támogatás összegét 120 napon belül egy összegben kötelező visszafizetni.

A gyermek születését követő 180 napon belül kell bemutatni a hitelintézetnek a gyermek születési anyakönyvi kivonatát, lakcímkártyáját és adóigazolványát. Örökbefogadást engedélyező határozat, vagy a magzati halál bejelentése esetén is ez a határidő érvényes. Nem csak a jogosultság bizonyítását, de a törlesztés szüneteltetésére vonatkozó kérelmet is ebben az időszakban lehet beadni, ami jelentős könnyítés a korábbi 60 naphoz képest.

Ha gyermek születik a hitelszerződés aláírását követő első 5 évben, akkor a hitel a futamidő végéig kamatmentes lesz, a havi törlesztés pedig 3 évre felfüggeszthető. A második gyermek 12 hetes magzati korát követően a fennálló tőketartozás 30 százaléka elengedésre kerül, valamint újabb 3 évre szüneteltethető a törlesztés. Ha még egy, harmadik gyermeket is vállal a család, akkor a fennálló teljes tőketartozás elengedésre kerül, a hitel megszűnik.

Új szabályozás

Idén májusban módosult a csok feltételeit szabályozó kormányrendelet is, amely szintén könnyítést jelent az igénylő családok számára. A csok esetében az egyik alapvető elvárás, hogy az igénylők és gyerekeik a szóban forgó ingatlanban lakjanak, méghozzá a csok folyósításától számítva 10 éven át.

A támogatás folyósítását követően 90 napon belül szükséges lakcímet létesíteni az adott ingatlanban és lakcímkártyával igazolni azt a bank felé. Azonban 2023. július 1-től életbe lép egy jelentős változás: emiatt többé nem kell bemenni a pénzintézethez, ugyanis a Kincstár fogja kötelezően ellenőrizni a beköltözés tényét, az előírások megsértése esetén pedig tájékoztatja erről a kormányhivatalt.

Vannak esetek, amikor mentesül az igénylő a lakcím létesítési határidő betartása alól. A gyermeknek nem kell bejelentkeznie az ingatlanba, ha tanulmányai miatt átmenetileg más lakcímen él. Átmenetileg a szülők és gyermekeik is lakhatnak más lakcímen, ha a szülő munkahelye miatt térítésmentesen biztosított szolgálati lakásban lakik, azonban az említett helyzetek megszűnése esetén teljesíteni kell a feltételeket! Akárcsak a Babavárónál, a korábbi 60 nap helyett itt is 90 napra bővítették a gyermek születése után a megfelelő dokumentumok benyújtási határidejét. Ez a módosítás már 2023. május 13-a óta érvényes, a korábbi igénylésekre is.

Falusi csok

A preferált kistelepüléseken lévő ingatlanokat érintő Falusi csoknál is változással számolhatunk július 1-től. A korszerűsítési célú Falusi csoknál, a munkák befejezésére rendelkezésre álló határidő 3-ról 4 évre emelkedik. Az új határidő a már folyamatban lévő korszerűsítésekre is érvényes!

A Credipass pénzügyi szakértői szerint arról sem árt tudni, hogy a 337/2017. (XI. 14.) számú kormányrendelet értelmében, a családvédelmi akcióterv részeként az arra jogosult családok számára a gyermekek után a meglévő lakáshitelük és bizonyos szabadfelhasználású jelzáloghitelük tőketartozásának egy részét állami támogatásként elengedhetik vagy csökkenthetik. Így, ha a második vagy a harmadik gyermek is tervben van, akkor érdemes lehet körültekintően felmérni a támogatási lehetőségeket, hiszen jelentős segítséget kapnak a családok.

A második gyermek megszületése után 1 millió, a harmadik gyermek megérkezését követően további 4 millió, az összes további gyermek esetén pedig még 1-1 millió forint kerül elengedésre a fennálló lakáscélú jelzáloghitel tőketartozásából az adósok számára. Azonban a határidőket itt is fontos betartani: a gyermekek születését vagy örökbefogadását követő 60 napon belül nyújtható be a kérelem a kormányhivatalhoz.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-06-03 11:48:28
Melyik beszállító ne ismerné a végeláthatatlannak tűnő procedúrát, amíg egy multi céghez bekerül? Sok esetben protekció vagy ismeretség nélkül szinte lehetetlen eljutni az illetékesig. Ezen próbál segíteni egy újonnan indult ingyenes online platform.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS