Elektronikai cikket és utazást is vásárolnak már részletre bankkártyával

2021. 10. 18., 15:15

Az Erste Bank hitelkártyával vagy folyószámla-hitelkerettel rendelkező ügyfelei elsősorban olyan nagy értékű termékeket és szolgáltatásokat vásárolnak részletre bankkártyájukkal, amelyeknél az áruhitel eddig is megszokott volt, ugyanakkor már az olyan mindennapi esetekben is igénybe veszik a Mastercard Részletfizetést, mint amilyen egy havi nagybevásárlás, vagy egy nagyobb összegű tankolás a benzinkúton. Az ügyfelek a boltokban a POS terminálon, és a webáruházakban online is választhatják a fizetendő összeg fix részletekben történő kiegyenlítését.

Az Erste Bank tapasztalatai szerint a kártyabirtokosok elsősorban az elektronikai- és számítástechnikai termékek vásárlásánál használják a Mastercard Részletfizetést, amely a banknál Azonnali Könnyített Törlesztés néven érhető el.

Az elektronikai szakboltok esetében a tranzakciók átlagos értéke meghaladja a 226 ezer forintot. Az első öt helyen találjuk még a barkácsáruházakat (196 ezer forint), a lakberendezéssel és az otthon szépítésével kapcsolatos, valamint az utazáshoz kötődő költéseket (175-175 ezer forint), illetve a ruházati és divatcikkek vásárlását (107 ezer forint).

Emellett az ügyfelek mind gyakrabban használják a részletfizetést egyéb, nagy összegű költéseknél is, például egy jelentős összegű, havi bevásárláskor, egészségügyi vizsgálatok és kezelések esetében, valamint a benzinkúton.

Az Erste ügyfelei 2020. október óta fizethetnek részletre hitelkártyájukkal, novemberben pedig, a világon először a betéti kártyáknál is elérhetővé vált a Mastercard Részletfizetés. Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján a részletfizetést leginkább az 50-200 ezer forint közötti összegsávban választják az ügyfelek, és jellemzően olyan esetekben, amikor a vásárláshoz kapcsolódó egyéb kölcsönre nincs lehetőség, vagy az túl sok ügyintézéssel járna. Az átlagos tranzakciós összeg 81 ezer forint, ezen belül a hitelkártyák esetében csaknem 86 ezer forint, míg a betéti kártyáknál 59 ezer forint. A legnagyobb összegű Mastercard Részletfizetés 1 millió 90 ezer forint volt, és egy hitelkártyához kapcsolódott.

„Az Erste Bank Azonnali Könnyített Törlesztésnek nevezett szolgáltatásával ügyfeleink már a vásárlás pillanatában dönthetnek arról, hogy részletekben vagy egészben szeretnék visszafizetni vásárlásukat. Ezzel együtt olyan hétköznapi helyzetekre nyújthat megoldást, mint egy új háztartási gép vásárlása vagy akár egy nagyobb fogászati beavatkozás” – hangsúlyozta Annus Norbert, az Erste Bank Kártya és Fogyasztási Hitelek Igazgatóság vezetője.

„Óriási a piaci verseny a pénzügyi digitalizáció minden területén, és fontos, hogy ebben a bankok is versenyképesek maradjanak. A Mastercard Részletfizetés szolgáltatása éppen ebben segíti a partnereket, hiszen végre búcsút inthetünk a hosszas banki ügyintézésnek, várakozásnak és a papírhegyeknek, e helyett néhány gombnyomással már meg is vehetjük az áhított terméket. Sok esetben ráadásul olyan üzletekben és szolgáltatások esetén élhetünk ezzel, ahol korábban nem volt elérhető klasszikus áruhitel” – mondta Pagonyi Adrienn a Mastercard részletfizetési megoldásokért felelős vezetője.

Az Azonnali Könnyített Törlesztés a Mastercard hitelkártyával rendelkező Erste-ügyfelek számára érhető el, míg a Mastercard és Maestro betéti kártyáknál a szolgáltatást azok igényelhetik, akiknek van folyószámla-hitelkeretük, hiszen a részletfizetést ez utóbbi terhére tudják igénybe venni.

Az ügyfelek a szolgáltatás aktiválását kérhetik bankfiókban, az internetbanki szolgáltatáson keresztül és a TeleBank segítségével is. Ezt követően a 20 ezer forint feletti vásárlásoknál a kártyás tranzakció elindítását követően megjelenik a kérdés, részletekben vagy egyben szeretnének fizetni? Ez a beállítás később bármikor módosítható bankfiókban, vagy TeleBankon keresztül.

Az ügyfél kérheti, hogy a szolgáltatás elérhető legyen minden kártyabirtokos számára az adott számla esetében, vagy csak az ő számára, illetve azt is, hogy a rendszer egyáltalán ne ajánljon fel ilyen részletfizetési lehetőséget. A vásárlás közben igényelt Azonnali Könnyített Törlesztés mind az internetbanki szolgáltatáson, mind a bankszámlakivonaton nyomon követhető. Amennyiben az ügyfél meggondolná magát, akkor lehetősége van részben vagy egy összegben előtörleszteni.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-03-01 15:10:00
2024. március 3-án (vasárnap) 9 órától 21 óráig a NAV háttérrendszerének karbantartása miatt a NAV webes felületei és a NAV-Mobil applikáció egyes szolgáltatásai nem lesznek elérhetők.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS