A generációváltásra is figyelő kkv üzletágat indít a Hiventures

2019. 09. 05., 13:15

Az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures több, mint 300 portfolió startuppal és 20 milliárd forintnyi befektetéssel a háta mögött 31 milliárd forint tőkével rendelkező új kkv üzletágat indít.

A Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő új üzletága a hazai kis- és középvállalati szektort erősíti a generációváltást, piaci konszolidációt és külföldi befektetés ösztönzést érintő tőkefinanszírozás terén. Ezzel a magyarországi startup és kkv szektor első számú stratégiai partnerévé válik a Hiventures – hangzott el a csütörtöki, immár második online sajtóbeszélgetésén.

Az Üzletem.hu kérdésére Katona Bence vezérigazgató elmondta: az új üzletág a tervek szerint 14 fős szervezeti egységként kezdi meg működését, önálló üzletági igazgatóval, de a létszám bővülhet, mert a Hiventures rugalmasan követi a piaci mozgásokat.

A cég új vezérigazgató-helyettese, Mikesy Álmos arról beszélt, hogy a tavaly év végétől tartó piackutatás után már tíz vállalattal folytatnak tárgyalásokat, egyikükkel már megállapodás közelébe jutottak. Az Üzletem.hu érdeklődésére Mikesy nem kívánta megnevezni sem a céget, sem a szektort, mondván, az még üzleti titok.

Szerkesztőségünk másik kérdésére viszont elmondta, hogy elsősorban ipari, feldolgozóipari cégeket fognak finanszírozni, főleg a generációváltás témakörben. Az ipari cégeknél, ahol van saját eszközpark, megrendelés, piaci kapcsolat ugyanis a cégérték jobban független tud lenni a cég tulajdonosától, mint például a startupoknál.  A vezérigazgató-helyettes szerint ezek a cégek már most is azért sikeresek, mert beszállítóként működnek. Lényegesnek nevezte, hogy sikeres generációváltás esetén a cég magyar tulajdonban maradhat, mert ez nemzetgazdasági szempontból is kulcsfontosságú.

A Hiventures indulásakor a startup befektetési programjaival a piaci igényekre reagált, és most közel három év tapasztalat, valamint az eddig felhalmozódó visszajelzések alapján, készen áll a szervezet szintet lépni, és új, KKVPRO tőkefinanszírozási megoldásaival, célba venni a hazai vállalkozások fejlesztésének egyik legfontosabb csoportját; a hagyományos kis- és középvállalkozói szektort – mondta Katona Bence, a Hiventures újonnan kinevezett vezérigazgatója, aki eddig vezérigazgató-helyettesként dolgozott.

Jelenleg a piacon 200-250 milliárd forint tőkebefektetési forrás érhető el, ennek körülbelül 80-90 százaléka a startupok finanszírozását segíti, vagyis a kis és közepes vállalkozásokra kevesen fókuszálnak. Erre a finanszírozási résre tudott megoldást hozni a Hiventures kkv üzletága.

„Augusztusban megújult a Hiventures vezetősége, ezzel egy időben új stratégiai irányokat is kijelöltünk, melynek középpontjába a hazai kis-és középvállalkozások kerültek. Az új üzletággal célunk, hogy a startupok után, hasonló sikerrel legyünk a kkv szektor meghatározó tőkefinanszírozó partnere, és ezzel hozzájáruljunk a piac szereplőinek versenyképességéhez és nemzetközi aktivitásuk ösztönzéséhez egyedi tőkebefektetési termékeinken keresztül” – mondta Katona Bence.

A Hiventures MFB forrásból, 31 milliárd forintos kkv üzletág finanszírozási megoldásai, azokat a hazai vállalkozásokat és vezetőit célozzák, akik családon kívüli cégutódlásban gondolkodnak, hazai és külföldi cégfelvásárlással kívánják bővíteni tevékenységüket, növelni versenyképességüket és kiaknázni a mérethatékonyságban rejlő potenciálokat, valamint akik már külföldi országokban való befektetésben gondolkodnak.

Az új üzletág indításának célja, hogy a hazai kkv szektor szereplőinek elégséges saját tőkéje legyen fejlesztésre, valamint a növekedés, piacbővítés és működés finanszírozására. A finanszírozási keretek között lehet jegyezni, hogy a befektetés mértéke esetenként 50 millió és 3,1 milliárd forint között mozog 10 százalék körüli éves hozammal, az elvárt önerő pedig körülbelül 30 százalék, ami ügyletenként változhat. A Hiventures továbbra is kisebbségi tulajdonrészes marad minden esetben.

„A kkv fókusz fontosságát hangsúlyozza, hogy az elmúlt pár hónapban hozzánk beérkező 10 ügylet nagy része a generációváltással kapcsolatos kihívásokkal küzdött. Szeretnénk, hogy ha már családon belül nem lehet megoldani az utódlást, akkor más konstrukcióban, de a vállalkozások mindenképpen magyar kézben maradjanak. Természetesen vannak olyan kkv-k, ahol nem az utódlás a kérdés, hanem a növekedés saját piacon, esetleg más, hasonló profillal rendelkező cégek felvásárlása áll a fókuszban, vagy egy szomszédos országban, külföldi befektetés lehet a cél, vagy akár távolabb is merészkedne, például a balkáni országokba. A Hiventures ezeket a területeket érintő tőkefinaszírozási kérdésekben is mind partner tud lenni kiterjedt szakértői kapcsolatrendszerével” – tette hozzá Mikesy Álmos, a Hiventures vezérigazgató-helyettese.

Az év hátralévő része is mozgalmasan telik majd a Hiventures számára. Október 17-én a Portfolio-val közösen rendezik meg az első kkv konferenciájukat „Kkv Tőkefinanszírozás 2019: Utódlás, Fúzió, Export” címen, ahol a szektort érintő fontosabb témákat vitatják meg. A tőkealap-kezelő emellett a hazai és nemzetközi startup ökoszisztéma fellendítéséről is gondoskodik, ugyanis harmadik alkalommal is megrendezik a Regional Startup and Innovation Day-t, november 7-én a Szépművészeti Múzeumban.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS