A generációváltásra is figyelő kkv üzletágat indít a Hiventures

2019. 09. 05., 13:15

Az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures több, mint 300 portfolió startuppal és 20 milliárd forintnyi befektetéssel a háta mögött 31 milliárd forint tőkével rendelkező új kkv üzletágat indít.

A Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő új üzletága a hazai kis- és középvállalati szektort erősíti a generációváltást, piaci konszolidációt és külföldi befektetés ösztönzést érintő tőkefinanszírozás terén. Ezzel a magyarországi startup és kkv szektor első számú stratégiai partnerévé válik a Hiventures – hangzott el a csütörtöki, immár második online sajtóbeszélgetésén.

Az Üzletem.hu kérdésére Katona Bence vezérigazgató elmondta: az új üzletág a tervek szerint 14 fős szervezeti egységként kezdi meg működését, önálló üzletági igazgatóval, de a létszám bővülhet, mert a Hiventures rugalmasan követi a piaci mozgásokat.

A cég új vezérigazgató-helyettese, Mikesy Álmos arról beszélt, hogy a tavaly év végétől tartó piackutatás után már tíz vállalattal folytatnak tárgyalásokat, egyikükkel már megállapodás közelébe jutottak. Az Üzletem.hu érdeklődésére Mikesy nem kívánta megnevezni sem a céget, sem a szektort, mondván, az még üzleti titok.

Szerkesztőségünk másik kérdésére viszont elmondta, hogy elsősorban ipari, feldolgozóipari cégeket fognak finanszírozni, főleg a generációváltás témakörben. Az ipari cégeknél, ahol van saját eszközpark, megrendelés, piaci kapcsolat ugyanis a cégérték jobban független tud lenni a cég tulajdonosától, mint például a startupoknál.  A vezérigazgató-helyettes szerint ezek a cégek már most is azért sikeresek, mert beszállítóként működnek. Lényegesnek nevezte, hogy sikeres generációváltás esetén a cég magyar tulajdonban maradhat, mert ez nemzetgazdasági szempontból is kulcsfontosságú.

A Hiventures indulásakor a startup befektetési programjaival a piaci igényekre reagált, és most közel három év tapasztalat, valamint az eddig felhalmozódó visszajelzések alapján, készen áll a szervezet szintet lépni, és új, KKVPRO tőkefinanszírozási megoldásaival, célba venni a hazai vállalkozások fejlesztésének egyik legfontosabb csoportját; a hagyományos kis- és középvállalkozói szektort – mondta Katona Bence, a Hiventures újonnan kinevezett vezérigazgatója, aki eddig vezérigazgató-helyettesként dolgozott.

Jelenleg a piacon 200-250 milliárd forint tőkebefektetési forrás érhető el, ennek körülbelül 80-90 százaléka a startupok finanszírozását segíti, vagyis a kis és közepes vállalkozásokra kevesen fókuszálnak. Erre a finanszírozási résre tudott megoldást hozni a Hiventures kkv üzletága.

„Augusztusban megújult a Hiventures vezetősége, ezzel egy időben új stratégiai irányokat is kijelöltünk, melynek középpontjába a hazai kis-és középvállalkozások kerültek. Az új üzletággal célunk, hogy a startupok után, hasonló sikerrel legyünk a kkv szektor meghatározó tőkefinanszírozó partnere, és ezzel hozzájáruljunk a piac szereplőinek versenyképességéhez és nemzetközi aktivitásuk ösztönzéséhez egyedi tőkebefektetési termékeinken keresztül” – mondta Katona Bence.

A Hiventures MFB forrásból, 31 milliárd forintos kkv üzletág finanszírozási megoldásai, azokat a hazai vállalkozásokat és vezetőit célozzák, akik családon kívüli cégutódlásban gondolkodnak, hazai és külföldi cégfelvásárlással kívánják bővíteni tevékenységüket, növelni versenyképességüket és kiaknázni a mérethatékonyságban rejlő potenciálokat, valamint akik már külföldi országokban való befektetésben gondolkodnak.

Az új üzletág indításának célja, hogy a hazai kkv szektor szereplőinek elégséges saját tőkéje legyen fejlesztésre, valamint a növekedés, piacbővítés és működés finanszírozására. A finanszírozási keretek között lehet jegyezni, hogy a befektetés mértéke esetenként 50 millió és 3,1 milliárd forint között mozog 10 százalék körüli éves hozammal, az elvárt önerő pedig körülbelül 30 százalék, ami ügyletenként változhat. A Hiventures továbbra is kisebbségi tulajdonrészes marad minden esetben.

„A kkv fókusz fontosságát hangsúlyozza, hogy az elmúlt pár hónapban hozzánk beérkező 10 ügylet nagy része a generációváltással kapcsolatos kihívásokkal küzdött. Szeretnénk, hogy ha már családon belül nem lehet megoldani az utódlást, akkor más konstrukcióban, de a vállalkozások mindenképpen magyar kézben maradjanak. Természetesen vannak olyan kkv-k, ahol nem az utódlás a kérdés, hanem a növekedés saját piacon, esetleg más, hasonló profillal rendelkező cégek felvásárlása áll a fókuszban, vagy egy szomszédos országban, külföldi befektetés lehet a cél, vagy akár távolabb is merészkedne, például a balkáni országokba. A Hiventures ezeket a területeket érintő tőkefinaszírozási kérdésekben is mind partner tud lenni kiterjedt szakértői kapcsolatrendszerével” – tette hozzá Mikesy Álmos, a Hiventures vezérigazgató-helyettese.

Az év hátralévő része is mozgalmasan telik majd a Hiventures számára. Október 17-én a Portfolio-val közösen rendezik meg az első kkv konferenciájukat „Kkv Tőkefinanszírozás 2019: Utódlás, Fúzió, Export” címen, ahol a szektort érintő fontosabb témákat vitatják meg. A tőkealap-kezelő emellett a hazai és nemzetközi startup ökoszisztéma fellendítéséről is gondoskodik, ugyanis harmadik alkalommal is megrendezik a Regional Startup and Innovation Day-t, november 7-én a Szépművészeti Múzeumban.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 22., 15:10
A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. egyik kiemelt projektje az ún. nagyon kis aktivitású radioaktív hulladékok végső elhelyezésére alkalmas, felszíni tároló létesítése a közeljövőben. Ezek a hulladékok ugyan rövid ideig sugároznak, megfelelő elhelyezésük mégis nagy körültekintést igényel.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. egyik kiemelt projektje az ún. nagyon kis aktivitású radioaktív hulladékok végső elhelyezésére alkalmas, felszíni tároló létesítése a közeljövőben. Ezek a hulladékok ugyan rövid ideig sugároznak, megfelelő elhelyezésük mégis nagy körültekintést igényel.