Minden tízedik jelentkező cég bekerült a Hiventures programjaiba

Szerdahelyi Csaba  |  2019. 05. 23., 12:30

Több mint 2 ezer cég közül választotta ki a Hiventures a programjába bekerült kétszázat – válaszolta az Üzletem kérdésére Kisgergely Kornél, a cég vezérigazgatója a csütörtöki rendhagyó online sajtótájékoztatón.

Hozzávetőlegesen a jelentkező cégek 10 százaléka került be eddig a Hiventures három programjának valamelyikébe az elmúlt két évben, 204 esetben született pozitíd döntés, összesen 17 milliárd forint értékben – válaszolta az Üzletem kérdésére Kisgergely Kornél.

A Hiventures vezérigazgatója arról is beszélt a csütörtöki online sajtótájékoztatón, hogy maximum 500 millió – 1 milliárd forintos befektetést biztosítanak a startupoknak, ezután külföldi tőkebevonással növelhetik erejüket és versenyképességüket a cégek. Van már jelenleg is néhány magyar startup, amelyik a nagy siker kapujában áll, de egyelőre komoly exitre nem került sor.

A tájékoztatón Katona Bence vezérigazgató-helyettes bejelentette, hogy június 1-től az eddigi maximum 9 milliós befektetést 15 millió forintra emelik. Az inkubációs szakaszban eddig így összesen 39 millió forintot lehetett felvenni, ez most 65 millióra emelkedik.

A Forbes kérdésére Mikesy Álmos inkubációs befektetési igazgató elmondta: továbbra is 9 százalékot kérnek majd ezektől a cégektől, de az eddigi limit, vagyis a 9 millió feletti 6 milliót tagi kölcsönként adják.

Ezzel egy időben a magvető finanszírozás felső határát 150 millióról 250 millió forintra emelik. A növekedési szakaszban pedig az eddigi maximum 1,5 millió euróval szemben 3 millió eurós tőkebefektetést lehet igényelni.

A rendhagyó, viszont annál hatékonyabb tájékoztatón az Üzletem arra is választ kért, hogy a Hiventuresnek van-e kapcsolata a startup nagyhatalomnak számító Észtországgal?

Szluha Dénes a növekedési terület befektetési igazgatója – az észtek szerepét nem kisebbítve – azt mondta, hogy Európában van még néhány húzó ország, így Ausztria, Németország és Hollandia. A Hiventures szakemberei igyekeznek ott lenni minden nagyobb európai és amerikai rendezvényen, a kapcsolatépítés és a tapasztalatcsere terén kimondottan jól állnak. Olyannyira jól, hogy épp a közelmúltban jelentkezett egy észt üzletember, aki Magyarországon kíván startupot indítani.

Katona Bence vezérigazgató-helyettes közölte: a Hiventures befektetési politikája változatlan maradt az indulás óta: a programban résztvevő cégekben kisebbségi tulajdonosként dolgoznak, s a hagyományos iparágakban tevékenykedő vállalkozásokra továbbra sem fókuszálnak.

A látványos fejlődést ígérő startupokra viszont a jövőben is koncentrálnak. Ahogy azt megírtuk, kétszer 60 millió forint befektetést kap az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelőtől a színészek munkakeresését megkönnyítő platform elindítója, a Szabadszínész Kft. A Lengyel Tamás színész és Gosztonyi Csaba reklámszakember által alapított vállalkozás azért jött létre, hogy minél több színésznek legyen lehetősége szórakoztató vagy művészeti produkciókban szerepelni.

Vagyis jó ötletekre, nagy bizniszekkel kecsegtető tervekre vevő a Hiventures.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-22 12:30:59
Ahhoz, hogy a nyári sörünk igazán frissítő legyen, a komló adta aromák elengedhetetlenek. Ez a növény azonban nem csak a kedvenc alkoholos italunk fűszere – ennél sokkal izgalmasabb.
2024-06-21 22:10:07
A „Befektetés Sanghajban, osszuk meg a jövőt!” eseményt, amelynek a házigazdája a Sanghaji Kereskedelmi Bizottság volt, a Magyar Tudományos Akadémián rendezték meg június 18-án. Az eseményen jelentős számban képviseltették magukat magyar vállalkozások.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS