Minden tízedik jelentkező cég bekerült a Hiventures programjaiba

Szerdahelyi Csaba  |  2019. 05. 23., 12:30

Több mint 2 ezer cég közül választotta ki a Hiventures a programjába bekerült kétszázat – válaszolta az Üzletem kérdésére Kisgergely Kornél, a cég vezérigazgatója a csütörtöki rendhagyó online sajtótájékoztatón.

Hozzávetőlegesen a jelentkező cégek 10 százaléka került be eddig a Hiventures három programjának valamelyikébe az elmúlt két évben, 204 esetben született pozitíd döntés, összesen 17 milliárd forint értékben – válaszolta az Üzletem kérdésére Kisgergely Kornél.

A Hiventures vezérigazgatója arról is beszélt a csütörtöki online sajtótájékoztatón, hogy maximum 500 millió – 1 milliárd forintos befektetést biztosítanak a startupoknak, ezután külföldi tőkebevonással növelhetik erejüket és versenyképességüket a cégek. Van már jelenleg is néhány magyar startup, amelyik a nagy siker kapujában áll, de egyelőre komoly exitre nem került sor.

A tájékoztatón Katona Bence vezérigazgató-helyettes bejelentette, hogy június 1-től az eddigi maximum 9 milliós befektetést 15 millió forintra emelik. Az inkubációs szakaszban eddig így összesen 39 millió forintot lehetett felvenni, ez most 65 millióra emelkedik.

A Forbes kérdésére Mikesy Álmos inkubációs befektetési igazgató elmondta: továbbra is 9 százalékot kérnek majd ezektől a cégektől, de az eddigi limit, vagyis a 9 millió feletti 6 milliót tagi kölcsönként adják.

Ezzel egy időben a magvető finanszírozás felső határát 150 millióról 250 millió forintra emelik. A növekedési szakaszban pedig az eddigi maximum 1,5 millió euróval szemben 3 millió eurós tőkebefektetést lehet igényelni.

A rendhagyó, viszont annál hatékonyabb tájékoztatón az Üzletem arra is választ kért, hogy a Hiventuresnek van-e kapcsolata a startup nagyhatalomnak számító Észtországgal?

Szluha Dénes a növekedési terület befektetési igazgatója – az észtek szerepét nem kisebbítve – azt mondta, hogy Európában van még néhány húzó ország, így Ausztria, Németország és Hollandia. A Hiventures szakemberei igyekeznek ott lenni minden nagyobb európai és amerikai rendezvényen, a kapcsolatépítés és a tapasztalatcsere terén kimondottan jól állnak. Olyannyira jól, hogy épp a közelmúltban jelentkezett egy észt üzletember, aki Magyarországon kíván startupot indítani.

Katona Bence vezérigazgató-helyettes közölte: a Hiventures befektetési politikája változatlan maradt az indulás óta: a programban résztvevő cégekben kisebbségi tulajdonosként dolgoznak, s a hagyományos iparágakban tevékenykedő vállalkozásokra továbbra sem fókuszálnak.

A látványos fejlődést ígérő startupokra viszont a jövőben is koncentrálnak. Ahogy azt megírtuk, kétszer 60 millió forint befektetést kap az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelőtől a színészek munkakeresését megkönnyítő platform elindítója, a Szabadszínész Kft. A Lengyel Tamás színész és Gosztonyi Csaba reklámszakember által alapított vállalkozás azért jött létre, hogy minél több színésznek legyen lehetősége szórakoztató vagy művészeti produkciókban szerepelni.

Vagyis jó ötletekre, nagy bizniszekkel kecsegtető tervekre vevő a Hiventures.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-02-24 12:10:00
A világ legnagyobb elektromos autógyártójának számító, kínai BYD szegedi óriásberuházásával immár véglegessé vált, hogy hazánk hosszú idő óta először nem kullogni fog az események után, hanem diktálni fogja egy nagy globális technológiai forradalom tempóját – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a vállalat február 23-i autóátadó ünnepségén.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS