Tisztességtelen szerződési feltételek miatt lépett fel egy csomagszállítással foglalkozó céggel szemben a Veszprém Vármegyei Főügyészség

2024. 03. 06., 16:10

A fogyasztók érdekeit sértő általános szerződési feltételek miatt perelt eredményesen a Veszprém Vármegyei Főügyészség egy csomagok szállításával foglalkozó céget a Veszprémi Törvényszéken.

A veszprémi vállalkozás több ismert futárszolgálat ajánlatát jeleníti meg a weboldalán, hogy a megrendelő ezeket összehasonlítva a számára legkedvezőbb szolgáltatást tudja kiválasztani. Ezután a cég felveszi a kapcsolatot a kiválasztott partnerrel, és a fogyasztó által megadott adatok alapján megrendeli a futárpostai szállítást. A főügyészség a fogyasztók védelme érdekében megvizsgálta a vállalkozás weboldalán közzétett általános szerződési feltételeket, melyek elfogadás után anélkül válnak a szerződés részévé, hogy azokat a fogyasztóval előzetesen megtárgyalták volna – olvasható a Veszprém Vármegyei Főügyészség közleményében.

Az ügyészség az általános szerződési feltételek több pontját is tisztességtelennek találta, mert azok a szerződésből eredő jogokat és kötelezettségeket egyoldalúan és indokolatlanul a fogyasztó hátrányára állapítják meg. Keresetlevelében a fogyasztói jogokat sértő, tisztességtelen kikötésnek értékelte, hogy a vállalkozás az ügyfél bármilyen igénye esetén gyakorlatilag előre kizárja a kártérítési felelősségét és a helytállási kötelezettségét. Az általános szerződési feltételek a fogyasztókra nézve egyoldalúan hátrányos határidőt állapítanak meg a kárigény érvényesítése során, valamint indokolatlan követelményt állítanak a kár bejelentésekor az ügyfél elé azzal, hogy a küldemény értéke kizárólag számlával igazolva fogadható el, amely használt dolog feladása esetén nem állhat rendelkezésre. Ezen túl az általános szerződési feltételek ellentmondásos tájékoztatást adnak és az ügyfélre hátrányos kikötést tartalmaznak arra az esetre, ha valamilyen probléma vagy kár felmerülésekor az ügyfél közvetlenül a fuvarozást ténylegesen végző céghez fordul. Nem egyértelmű a fogyasztó fizetési késedelme esetére kikötött késedelmi kamat mértéke sem.

A főügyészség keresetében a tisztességtelen feltételek érvénytelenségének a megállapítását kérte, melynek a törvényszék helyt adott. Jogerős ítéletében a bíróság megállapította, hogy a keresetlevél benyújtásáig teljesített szerződések kivételével a tisztességtelen feltételeket a vállalkozó nem alkalmazhatja. Az alperes ezen túlmenően az ítéletről saját költségén köteles közleményt is közzétenni a saját, valamint egy országos hírportál honlapján.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.
2024-05-22 10:50:14
Ahhoz, hogy a Föld még az unokáinknak is élhető maradjon, elengedhetetlen a biológiai sokszínűség, aminek ma, május 22-én van a világnapja: a biodiverzitást fenyegető veszélyeket nem vehetjük félvállról!
2024-05-22 10:30:59
Michelin-csillagos ételek menzai áron, gasztro-béke Kína és Tajvan között, latin hangulat az Őrségből, japán-magyar rántotthús rokonság, erdélyi ízek, kockásabroszos legendák, tepertő, malacfül, labneh és remek vegán fogások.
2024-05-22 10:10:00
Az öröklési szerződés a végintézkedések egyik sajátos, kétoldalú formája. Megkötésére rendszerint azért kerül sor, mert az örökhagyó biztosítani kívánja saját ellátását, gondozását. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.
2024-05-22 09:10:00
Az első negyedévben 4 ezer milliárd forinttal, vagyis családonként átlagosan 1 millió forinttal nőtt a magyarországi háztartások vagyona. A legjobban a vagyonos vállalkozók, cégtulajdonosok járhattak, és sokat kerestek a befektetési alapokba, részvényekbe fektetők is – derül ki a Bank360.hu elemzéséből, amely szerint a lakosság készpénz- és hitelállománya is csúcsot döntött.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Ahhoz, hogy a Föld még az unokáinknak is élhető maradjon, elengedhetetlen a biológiai sokszínűség, aminek ma, május 22-én van a világnapja: a biodiverzitást fenyegető veszélyeket nem vehetjük félvállról!

  Rovathírek: ATOMBUSINESS