Közösségi közlekedés: túl bonyolult a fizetés

2019. 02. 26., 18:03

A városok jövőbeli sikere összekapcsolódik a közlekedés és a mobilitás jövőjével és egyben függ is tőle – derül ki a Visa és a Sapio Research A közlekedés jövője című, globális online kutatásából, amelyet a barcelonai Mobil világkiállításon (MWC) mutattak be.

A több mint 19 ezer fogyasztó megkérdezésével – akik 19 ország két legnagyobb városának valamelyikében élnek – készült kutatás rávilágít arra, hogy a fizetés bonyolultsága a legtöbb közösségi közlekedéssel kapcsolatos általános panasz oka; ha egyszerűbb lenne fizetni a közösségi közlekedés használatáért, az átlaghasználat 27 százalékkal nőne. A megkérdezettek 47 százaléka szerint problémát okoznak a különböző jegytípusok, 44 százalék nem tudja, mennyit kell fizetni.

A megkérdezettek kevesebb mint fele használ közösségi közlekedést munkába vagy iskolába járáshoz. A résztvevők felét frusztrálják a közösségi közlekedés használata során szerzett tapasztalatok. Egyharmaduk arra számít, hogy a következő öt évben nőni fog a közlekedéssel töltött idő. A válaszadók 46 százaléka szerint nő az ingázással töltött idő. A saját autót továbbra is elsődleges közlekedési eszközként használják mind ingázásra (60 százalék), mind egyéb utazásra (61 százalék). A vezetésben a parkolóhely-keresés a válaszadók 64 százaléka szerint probléma.

A kutatók javaslata szerint a városok önkormányzatainak olyan élő adat-infrastruktúrába kellene befektetnie, ami alapvető a fogyasztói igényeket kielégítő technológiai megoldásokhoz, támogatja a valós idejű adatcserét. Zökkenőmentes fizetési élményt kellene teremteniük a városoknak a többféle eszközt használó ingázó utak támogatására. A kereskedelmi ökoszisztéma megtervezésénél a közlekedési rendszer minden szereplőjének figyelembe kell vennie az időseket, a bankszámlával nem rendelkezőket és banki szolgáltatásokhoz hozzá nem férőket is, hogy „senki ne maradjon az út szélén” – javasolták a kutatók. A mesterséges intelligencia és a Big Data kombinálása alkalmas a fogyasztási, mozgási adatok valós idejű elemzésére, ezért stratégiai partnerség kialakítását javasolják a városoknak.

A Visa a Stanford Egyetem kutatóit kérte fel, hogy a közlekedést érintő problémákra javaslatokat dolgozzanak ki. (MTI)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 22., 15:10
A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. egyik kiemelt projektje az ún. nagyon kis aktivitású radioaktív hulladékok végső elhelyezésére alkalmas, felszíni tároló létesítése a közeljövőben. Ezek a hulladékok ugyan rövid ideig sugároznak, megfelelő elhelyezésük mégis nagy körültekintést igényel.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. egyik kiemelt projektje az ún. nagyon kis aktivitású radioaktív hulladékok végső elhelyezésére alkalmas, felszíni tároló létesítése a közeljövőben. Ezek a hulladékok ugyan rövid ideig sugároznak, megfelelő elhelyezésük mégis nagy körültekintést igényel.