GVH: 80 ezren kaphatnak kompenzációt az Eventimtől

2024. 05. 29., 17:10

Több mint 80 ezer fogyasztó kaphat kompenzációt az Eventim jegyértékesítő portáltól a Gazdasági Versenyhivatal eljárásának köszönhetően. A vállalkozás a vásárlási folyamat során nem tájékoztatta kellő időben a fogyasztókat bizonyos jegyáron felüli díjakról. A cég az eljárás során jelentős mértékben együttműködött a nemzeti versenyhatósággal. Az együttműködést és a visszatérítés mértékét mérlegelve a GVH Versenytanácsa eltekint a bírság kiszabásától, amennyiben az Eventim pontosan végrehajtja a vállalt kompenzációt.

A Gazdasági Versenyhivatal 2023 májusában indított versenyfelügyeleti eljárást az egyik legnépszerűbb hazai jegyportál, az Eventim hazai üzemeltetőjével szemben. A GVH gyanúja szerint a vállalkozás rejtett költségekkel befolyásolta a fogyasztókat a vásárlási folyamat során.

A nemzeti versenyhatóság az eljárás során feltárta, hogy a vállalkozás az online jegyértékesítés során ún. csepegtető árazást alkalmazott. Ennek megfelelően egyes díjelemekről – elsősorban kezelési költség, szállítási, illetve átvételi díj – hiányosan vagy nem kellő időben, már csak a jegyek kosárba helyezése után tájékoztatta vásárlókat. Az online kereskedelmi platformokon a vásárlási folyamat során csepegtetve megjelenő, vagy csak a fizetési folyamat végén előbukkanó, rejtett költségek sötét mintázatoknak minősülnek. A fogyasztó a váratlan többletdíj(ak) felbukkanásakor már értékes időt és energiát fordított a vásárlási folyamatra, így hajlamosabb a magasabb végösszeg ellenére is megvenni a terméket.

Az Eventim az eljárás során együttműködő volt a Versenyhivatallal, a többi között elismerte a jogsértést és lemondott a jogorvoslati jogáról. A cég vállalta a jogsértéssel érintett fogyasztók kompenzálását, ennek keretében a 2022. január 1. és 2023. február 2. között, az Eventim jegyértékesítési portálon vásárló fogyasztóknak egyénenként 700 forintos összeget fizet ki. Ez az összeg megegyezik a kérdéses időszakban vásárlásonként felszámított rejtett kezelési költség összegével. Az így vállalt kompenzációs csomag összesen mintegy 80 000-120 000 fogyasztót érinthet és annak teljes értéke 70 millió forintnál is magasabb lehet.

A GVH felhívja az érintett fogyasztók figyelmét, hogy a vállalkozás csak akkor tudja majd kifizetni a kompenzációt, ha az általa a közeljövőben elektronikus levélben megkeresett fogyasztók vissza fognak jelezni, és nyilatkoznak arról, hogy a kifizetést milyen bankszámlára kérik.

A cég ezen felül vállalta, hogy átalakítja, egyszerűsíti díjstruktúráját, így a korábbi többféle díj helyett egyetlen szolgáltatási díjat szab majd ki, és ennek összegéről a vásárlás megfelelő szakaszában értesíti a fogyasztókat. A nemzeti versenyhatóság a vállalt kötelezettségek megfelelő, maradéktalan teljesítését utóvizsgálat keretében ellenőrizni fogja.

A vállalt kompenzáció teljes összege meghaladta, a kompenzáció nélkül kalkulált lehetséges bírságösszeg mértékét, így a GVH Versenytanácsa feltételes bírságot szabott ki. Így, ha a vállalkozásnak nem sikerül kifizetnie a kalkulált bírságösszeget elérő mértékű kompenzációt, akkor a Versenytanács – a tényleges kifizetéseket igazoló dokumentumok alapján – külön végzésben fogja megállapítani a különbözetet, amelyet bírságként kell majd a cégnek befizetnie.

A Gazdasági Versenyhivatal figyelemmel követi az online jegyértékesítési platformok kereskedelmi gyakorlatait. 2024 májusában az Európai Bizottságot és a tagállami fogyasztóvédelmi hatóságokat tömörítő Fogyasztóvédelmi Együttműködési Hálózat elérte, hogy az egyik legnagyobb jegyértékesítési platformot üzemeltető Viagogo számos vállalást tett szerződési feltételeinek és fogyasztói tájékoztatási gyakorlatának javítására. (GVH)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 24., 09:37
Az árukézbesítő óriás radikális lépése fenntarthatósági szempontból kétszeres előnnyel jár, hiszen egyrészt a nem lebomló, műanyag légpárnák felhasználását 95 százalékkal csökkentette, másrészt olyan papír töltőanyaggal helyettesítette őket, ami egyszerre újrahasznosított és újrafelhasználható.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS