Fokozottan ellenőrzi ősszel a mikotoxinokat vizsgáló laborokat a Nébih

2021. 10. 20., 18:00

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei ősszel – a fokozott kockázat miatt – a mikotoxinokat vizsgáló egységekre kiemelten fókuszálnak majd.

Az idén márciusban megjelent 8/2021. (III.10.) AM rendelet szabályozza, hogy a nem állami laboratóriumoknak milyen feltételeknek kell megfelelniük működésük során. A jogszabály arról is rendelkezik, hogy mi a teendő, ha a vizsgált minták nem megfelelőséget mutatnak, továbbá az engedélyezett laboratóriumok tevékenységét ellenőrző hatóságként a Nébih-et jelöli ki.

A csapadékosabb időjárás a határérték feletti mikotoxin szennyezettség veszélyét is magával hozza. Ennek megfelelően a Nébih ősszel a nem állami laboratóriumok kontrollja során kiemelt figyelmet fordít a mikotoxinokat vizsgáló egységek tevékenységére, eredményeire. A szakemberek többek között működési és vizsgálati dokumentumok- és a helyszínen folytatott ellenőrzés során tárják fel az esetleges hiányosságokat.

Emellett az ellenőrzések felügyelik az eseti és a jövő évtől esedékes éves adatszolgáltatás megbízhatóságát. Ennek érdekében a hatóság külön figyelmet fordít a rendelet 11-13.§-a által meghatározott eseti bejelentési kötelezettség betartására. A nem állami laboratóriumokban végzett vizsgálatok adatai hozzájárulnak a hatósági ellenőrzési rendszer hatékony tervezéséhez, amely folyamatnak feltétele a megbízható vizsgálati háttér működése.

A Nébih célja a jelentési és a hatósági monitoring rendszerrel, hogy a termelőket és forgalmazókat a lehető leghamarabb figyelmeztethesse, ha regionális vagy országos szinten mikotoxin jelenlétét tapasztalják a termékekben. Ezáltal az érintett szereplők – a hatósággal együttműködve –hatékonyan tudják értesíteni a fogyasztókat, egyúttal gyorsabban intézkedhetnek a szennyezett tételekkel kapcsolatban.

Az együttműködés fentieken kívül kiegészül a 2021. október 13-án megalakult Mikotoxin Platformmal, melynek célja a mikotoxinok hazai előfordulásának feltérképezése a bevitel csökkentése érdekében.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 22., 13:09
Vezetői stílusom szerves része a folyamatos és drasztikusan őszinte visszajelzés, de ezt nagyon szépen be tudom csomagolni – mondta az Üzletemnek Hortobágyi László, a Nova Human Resource Kft. új üzletágának igazgatója.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-30 10:11:00
Továbbra is a széles szakadék a lakáspiacon a kínálat és a kereslet között, és ez egyre inkább tetten érhető a használt lakások átlagos négyzetméterárának alakulásában; januárhoz képest már több helyen árcsökkenés látható – derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 03. 26., 23:45
epizód: 2023 / 3   |   hossz: 19:51
Mi kerül akár több tízmillió forintba egy nagy teljesítményű hangsugárzón és miben különbözik a hagyományos értelemben vett hangfalaktól? Hogyan lehetséges, hogy nem vastagabb egy faliképnél, mégis úgy szólaltat meg analóg és digitális zenét, mint semmi más? A világhír felé haladó márka sztoriját Kiss Imre, a Popori Acoustics értékesítési és marketingvezetője mutatja be.
Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.

  Rovathírek: GUSTO

A szervezők célja, hogy összehozzák a kenyér szerelmeseit, hogy kicserélhessék tapasztalataikat, hogy visszaemeljék a köztudatba az igazi kenyérsütés fogalmát, készítésének változatait, eredeti ízeit.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS