Fogyasztóvédelem: speciális esetekben 5 milliárd forintra is rúghat a büntetés

2024. 01. 11., 13:10

Jelentősen átalakul a hazai fogyasztóvédelem 2024-ben: márciustól nő a kiszabható bírságok összege és új hatásköröket kapnak a releváns hatóságok, így a kormányhivatalok is.

A 15 ezer forintban meghatározott minimális fogyasztóvédelmi bírság kis- és középvállalkozások esetében 100 ezer, míg nagyobb cégeknél 1 millió forintra emelkedik. A kiszabható maximum is nő: a kkv szektor szereplői 2 millió, míg a nagyvállalatok akár 650 millió forintos határozatra is számíthatnak, már alapesetben is, ha szankcióra kerül sor. Sőt, speciális jogsértéseknél 5 milliárd forintra is rúghat a büntetés. Ilyen eset lehet például, amikor három éven belül ismételten a fogyasztók széles körének egészségére súlyosan veszélyes terméket értékesítenek online.

Az alsó és felső értékek közé az országosan egységes jogalkalmazás érdekében úgynevezett „irányadó” bírság-összegeket is meghatároztak: ez alapesetben a kkv-knál 550 ezer, míg a nagyobb vállalkozásoknál 3 millió forint.

„Még az eddigieknél is sokkal határozottabban fog fellépni az állam a fogyasztók védelme érdekben. Ezt támasztja alá a korábbinál jóval magasabb bírságok kiszabásának lehetősége is, ami minden szervezet esetében indokolttá teszi az előzetes kockázatfeltárást, egyúttal felértékeli a jogi auditokat és a rendszeres tanácsadást” – hangsúlyozta dr. Nagy Andrea Magdolna, a Vámosi-Nagy Ernst & Young Ügyvédi Iroda fogyasztóvédelmi praxisának vezető ügyvédje.

A szakember hozzátetette, hogy a reformok elsősorban a gyermekek és a családok, a digitális és online térben vásárlók, valamint a légiutasok fokozottabb védelmét szolgálják.

A változások közül már 2024. január 1-jétől hatályos előírás, hogy a békéltető testületi eljárásokban akkor is kötelező határozat hozható, ha az érintett cég nem tett úgynevezett alávetési nyilatkozatot, de a testület megalapozottnak tartja a fogyasztónak a 200 ezer forint összeget meg nem haladó igényét. Idén márciustól pedig a hatóságok a mulasztó légitársaságokat egyedi ügyekben kártalanítás megfizetésére is kötelezhetik az irányadó EU rendelet alapján.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-17 16:40:53
A Deloitte 2024-es, immár 13. éve megjelenő Global Gen Z and Millennial kutatása világszerte 44 országban közel 23 ezer válaszadó bevonásával vizsgálta az Y és Z generációs munkavállalók munkához és munkahelyhez fűződő viszonyát.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS