Több mint 1800 ellenőrzés, 12,2 millió forint bírság és 51,6 tonna forgalomból kivont élelmiszer a fő mérlege az idei téli élelmiszerlánc-ellenőrzésnek.
December 5–18. között rendelte el a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzést Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), valamint a területi élelmiszerlánc-felügyeleti szervek szakemberei által lefolytatott ellenőrzéssorozat fókuszában a higiéniai szabályok betartása és az élelmiszerek eredetének nyomonkövethetősége állt. A Nébih laboratóriumaiban kiemelten vizsgálták a szezonálisan népszerű terméket is: fűszerek, nyers/félkész tészták, bio déligyümölcsök, alkoholos italok és virslik kerültek „mikroszkóp alá”.
Az akció idején országosan összesen 1824 ellenőrzésre került sor. A feltárt szabálytalanságok miatt az ellenőrök 15 alkalommal figyelmeztetést, 160 esetben pedig – összesen 12,2 millió forint értékben – bírságot szabtak ki. 14 élelmiszer-előállító és -forgalmazó létesítmény tevékenységét kellett korlátozni. Leggyakrabban higiéniai hiányosságokat tapasztaltak az ellenőrök (előfordulási aránya 6,4 százalék, 116 eset), melyek főleg vendéglátóegységekben fordultak elő (62 esetben).
Az ellenőrök összesen 6531 hazai és külföldi élelmiszer tételt ellenőriztek. A vizsgált termékek 4,8 százalékát, 310 tételt kellett kivonni a forgalomból, országosan 51,6 tonna mennyiségben, elsősorban a nyomon követés hiánya miatt (előfordulási arány 3,0 százalék, 197 tétel). A szakembereknek a tavalyinál arányaiban többször kellett lejárt termékek miatt intézkedniük, ugyanakkor kevesebb volt a jelölési hibás tétel.
Az újévhez kötődő termékek közül a Nébih kiemelten vizsgálta az alkoholos italokat, valamint a virsliket. Előbbi termékkörből 18 pezsgő, gyöngyözőbor, forralt bor alapanyag, keserűlikőr és pálinka laboratóriumi vizsgálata és érzékszervi bírálata történt meg és mindegyik termék megfelelőnek bizonyult. A szezonálisan működő vendéglátóhelyeken, karácsonyi vásárokban elvégzett 62, a vizezések kimutatására szolgáló gyorsteszt alapján sem tapasztaltak problémát a szakemberek.
A virsli termékeket laboratóriumban, továbbá azok forgalmazási körülményeit logisztikai raktárakban, üzletekben és webáruházakban is ellenőrizte a Nébih. A raktárakban, hűtőkamrákban ugyan előfordult olykor zsúfoltság, rendezetlenség, de jelentős problémát nem tapasztaltak az ellenőrök. Két webáruház üzemeltetőjével szemben azonban eljárást kellett indítani, mert félrevezető módon a virslik között szerepeltették azokat a termékeket is, amelyek nem felelnek meg a Magyar Élelmiszerkönyv e termékköre vonatkozó feltételeinek. Ezen felületeken a jogszerű és korrekt tájékoztatás azért is kiemelten fontos, mert online vásárláskor kizárólag a honlapon szereplő adatok alapján tud döntést hozni a fogyasztó – hangsúlyozta Nobilis Márton.
A téli élelmiszerlánc-ellenőrzések részletes összefoglalója letölthető itt.
Sikeresen megtartotta két Michelin-csillagos minősítését a tatai Platán és a budapesti Stand étterem, további nyolc vendéglátóhely pedig (köztük egy újonnan) egy Michelin-csillagot nyert el idén.
A tartály legösszetettebb formájú csonkzónái elkészültek; a csonkgyűrűk és a további fő elemek egyenként elvégzett minőségügyi átvétele után azok további megmunkálására és a tartály összeállítására az AEM-Technologies volgodonszki gyárában kerül sor.