Nem lazacból készült lazac: itt az első 3D nyomtatott vegán hal

Nem lazacból készült lazac: itt az első 3D nyomtatott vegán hal
2023. 09. 14., 13:08

Beköszöntött a mesterséges tengeri ételek kora azzal, hogy egy szomszédos országunkban, a világon elsőként került szupermarketekbe egy additív gyártású lazacfilé. A termék sosem látott igazi halat, mégis egészséges, teljes értékű alternatívája az igazi húsnak, és hazánkban is elérhető.

A kinyomtatott lazac a gyártó Revo Foods szerint óriási mérföldkő. Az osztrák vállalat termékének forgalmazását először a német REWE/BILLA áruházlánc vállalta, így a mikoprotein alapú filé a világ első olyan 3D nyomtatott élelmiszerének címét is birtokolja, ami szupermarketekben vált elérhetővé. Az előállításához szükséges technológia készel áll arra, hogy ipari méretekben készüljön a lazacot sosem látott lazac. Persze jóval többféle élelmiszert is szeretnének gyártani, ugyanezzel a módszerrel.

A Revo Foods GmbH egy bécsi startup, amit 2020-ban alapítottak, azzal a céllal, hogy nagy tételben is gyárthatóvá tegyék a forradalmi 3D nyomtatott ételeket. Az első mesterséges ételeik már elérhetőek egyes európai szupermarketekben, és most vezető tényezővé váltak az alternatív halhúsok – eddig talán nem is létezett – piacán. A vállalat két szabadalommal is rendelkezik a fehérjék 3D nyomtatására szolgáló új technológiára, és eddig hétmillió eurós finanszírozást gyűjtött be. A 40 nemzetközi tudósból és mérnökből álló, sokszínű csapat küldetése a túlhalászás elleni küzdelem, egy olyan új vegán tengeri ételkínálattal, ami bevonzza a fenntartható alternatívák iránt érdeklődő fogyasztókat.

A cég azzal érvel a terméke létjogosultsága mellett, hogy a globális halállományok 60 százalékát folyamatosan túlhalásszák, ami már az óceáni ökoszisztéma összeomlásával fenyeget. Ha a biológiai sokféleség károsodása visszafordíthatatlanná válik (amiért nagy részben felelős a műanyaghulladék is), rögtön hárommilliárd olyan ember életmódja kerül veszélybe, akiknek az élelmezése és a jövedelme az óceánokkal van összefüggésben. A korallzátonyok drámai pusztulása, a halakat szennyező toxinok és mikroműanyagok növekvő szintje ellenére a tenger gyümölcsei iránti kereslet paradox módon az egekbe szökött az elmúlt évtizedekben.

Az egyik legígéretesebb megoldás a fogyasztók fenntartható alternatívákkal való ellátására a vegán tengeri étel, ami nem járul hozzá a túlhalászáshoz.

Így készül a mesterséges lazac

A Revo Foods új extrudálási technológiája lehetővé teszi a zsírok zökkenőmentes integrálását a rostos fehérjemátrixba - ami a halfilékre jellemző „pelyhesedéssel” és lédús rostokkal rendelkező autentikus tengeri herkentyűk új generációját eredményezi. A szabadalmaztatás alatt álló 3D-MassFormer™ technológiáját felhasználva a Revo Foods kifejlesztette az első olyan gyártási folyamatot, amellyel képes 3D nyomtatott élelmiszerek tömeges előállítására.

„Az ipari méretű 3D-s élelmiszernyomtatás mérföldkövével a kreatív élelmiszerforradalomba lépünk; egy olyan korszakba, ahol az élelmiszereket pontosan a vásárlói igényeknek megfelelően készítik el – magyarázta Robin Simsa vezérigazgató. – „Nem csupán egy vegán alternatívát hozunk létre, hanem magának az élelmiszernek a jövőjét alakítjuk.”

A „THE FILET – Inspired by Salmon” néven forgalomba került termék fő összetevője a fonalas gombákból előállított mikoprotein, ami minimális feldolgozást és elenyésző mennyiségű erőforrást (pl. vizet) vagy emissziót igényel. Mindemellett kiváló tápértékkel és a kinyomtatása után természetes, hússzerű textúrával rendelkezik – olyannyira, hogy a magas fehérje- és Omega-3-tartalma, valamint fontos aminosavai és vitaminjai okán megszerezte az élelmiszerek tápanyagtartalmát minősítő Nutriscore rendszer legmagasabb, „A” értékelését is.

 

Maga a mikoprotein összetevő előállítása a Revo Foods és a Mycorena svéd startup közös fejlesztésének eredménye: a fehérje alapanyagát kifejezetten 3D nyomtatási célokra tervezték.

Nálunk is elérhető a 3D nyomtatott lazac

A THE FILET a külföldi REWE/BILLA áruházlánc boltjai mellett a Revo Foods webáruházában is feltűnt, így mi, magyarok szintén hozzáférünk. De nem olcsó mulatság. Aki kipróbálná, az az egy szeletet tartalmazó csomagot 2.800 forintért (ÁFÁ-val együtt) tudja megrendelni – az elkészítési tippeket is tartalmazó lapról. Fontos részlet, hogy a házhozszállítás kizárólag 15 euró (kb. 5.800 forint) feletti vásárlásért jár, és a kézbesítés csak 50 euró (19.300 forint) felett ingyenes. Az ez alatti rendelések esetén 9.90 euró (3.900 forint) a futárszolgálat díja.

Gábor János

Főoldali kép: Revo Foods

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-09-29 20:10:00
A korábbi éveket jelentősen meghaladó számú jelölés érkezett az idei Prima Primissima díjra. A tudomány, művészet, sport, oktatás és ismeretterjesztés terén kiemelkedő munkássággal bíró jelölteknek odaítélt elismerést december elején adják át a Művészetek Palotájában.
2023-09-29 16:50:00
A rossz egyéni döntéseket jobb elkerülni, ennek pedig a legjobb módja, ha a felnövekvő generáció már az iskolában elsajátítja a pénz használatának alapjait, a pénzügyi rendszer lényegét, a takarékosságot és a saját erőforrásainkkal való gazdálkodást – mondta Varga Mihály a Pénzügyi Tudatosság Fejlesztéséért Díj átadóünnepségén.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS