Uniós fogyatékossági és parkolási kártyát javasol az Európai Bizottság

Uniós fogyatékossági és parkolási kártyát javasol az Európai Bizottság
2023. 09. 07., 13:22

„A fogyatékossággal élő személyek jogai nem szűnhetnek meg az országhatárok átlépésével.”

Az Európai Bizottság jogalkotási javaslatot terjesztett elő, amely elősegíti a fogyatékossággal élő személyek számára a szabad mozgáshoz való joguk gyakorlását azáltal, hogy egyenlőségi alapon nyújtott különleges feltételeket, kedvezményes elbánást és parkolási jogokat biztosít számukra másik tagállamokba történő látogatásuk során is. A Bizottság javaslata egységesített európai fogyatékossági kártyát vezet be, és megerősíti a fogyatékossággal élő személyek jelenlegi európai parkolási kártyájával járó jogosultságokat. Mindkét kártyát EU-szerte elismerik majd.

Európai fogyatékossági kártya

Ha az emberek fogyatékossági státuszát külföldön nem ismerik el, más tagállamokban való tartózkodásuk során nem jutnak hozzá az olyan különleges feltételekhez és kedvezményes elbánáshoz, mint például az egyes szolgáltatásokhoz és árukhoz való ingyenes és/vagy elsőbbségi hozzáférés, a kedvezményes árak vagy a személyi segítségnyújtás. E probléma kezelése érdekében a Bizottság azt javasolja, hozzanak létre egységes európai fogyatékossági kártyát.

EU-szerte elismerik majd az európai fogyatékossági kártyát mint fogyatékosságot igazoló bizonyítékot, ami biztosítja az egyenlő hozzáférést a különleges feltételekhez és a kedvezményes elbánáshoz a köz- és magánszolgáltatások igénybevétele során, ideértve például a közlekedés, valamint a kulturális események, múzeumok, szabadidő- vagy sportközpontok és vidámparkok látogatását. A kártyát az illetékes nemzeti hatóságok állítják majd ki a meglévő nemzeti kártyák vagy igazolványok kiegészítéseként – olvasható a bizottság közleményében.

„A fogyatékossággal élő személyek jogai nem szűnhetnek meg az országhatárok átlépésével. Célunk, hogy a fogyatékossággal élő személyek könnyebben utazhassanak – az európai fogyatékossági kártya és a javított európai parkolási kártya elhárít majd pár akadályt, amely e célkitűzés útjába állhat. Bízom abban, hogy ez megerősíti a fogyatékossággal élő személyek függetlenségét, és hozzásegíti őket jogaik gyakorlásához az EU minden tagállamában” – modta Věra Jourová, az értékekért és az átláthatóságért felelős alelnök.

A mai naptól lehetővé tesszük a fogyatékossággal élő uniós polgárok számára a szabad mozgást azáltal, hogy biztosítjuk fogyatékossági státuszuk kölcsönös elismerését Európában. E lépés hozzájárul a fogyatékossággal élő személyek befogadásához és teljes körű részvételéhez a társadalom életében, hiszen elősegíti, hogy a fogyatékossággal élő személyek minden tagállamban könnyedén hozzáférhessenek a nekik szánt támogatásokhoz” – mondta Helena Dalli, az egyenlőségért felelős uniós biztos.

Az európai parkolási kártya javítása

A fogyatékossággal élő személyek jelentős részének a személygépkocsi-közlekedés továbbra is a legjobb, vagy akár az egyetlen lehetőség arra, hogy önállóan, másoktól függetlenül utazhasson. A jelenlegi európai parkolási kártya javasolt javításai lehetővé teszik a fogyatékossággal élő személyek számára, hogy más tagállamokban is élhessenek a kártya nyújtotta parkolási jogaikkal. Kötelezően egységes formátumban kerül majd kibocsátásra, és idővel felváltja a fogyatékossággal élő személyek nemzeti parkolási igazolványait. E kártyát az EU egész területén elismerik majd.

A kártyák hozzáférhetőségének biztosítása

A könnyebb kártyahasználat és az adminisztratív terhek csökkentése érdekében a javasolt irányelv előírja majd a tagállamok számára, hogy:

  • A kártyákat mind fizikai, mind digitális formában a felhasználó rendelkezésére kell bocsátaniuk.
  • Akadálymentesített formátumban tegyék nyilvánosan elérhetővé a kártyák kibocsátására vagy visszavonására vonatkozó feltételeket és szabályokat.
  • Biztosítsák, hogy a szolgáltatók akadálymentesített formátumú tájékoztatást tegyenek elérhetővé a fogyatékossággal élő személyeknek szóló különleges ajánlatokról és kedvezményes elbánásról.

A szabályoknak való megfelelés biztosítása érdekében a tagállamoknak lehetővé kell tenniük, hogy a fogyatékossággal élő személyek, érdekképviseleti szervezeteik és az érintett közjogi szervek szükség esetén a nemzeti jog szerint felléphessenek. Az irányelv nemzeti jogba való átültetését követően a tagállamokat felkérik, hogy jogsértés esetén pénzbírságot és korrekciós intézkedéseket szabjanak ki.

A Bizottság javaslata a következő lépésben az Európai Parlament és a Tanács elé kerül. A javaslat előirányozza, hogy elfogadását követően a tagállamoknak 18 hónap áll majd rendelkezésükre az irányelv rendelkezéseinek nemzeti jogukba történő átültetésére.

A fogyatékossággal élő személyek jogai

A fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló, 2021 és 2030 közötti időszakra vonatkozó uniós stratégiában bejelentették az európai fogyatékossági kártya létrehozásáról és az európai parkolási kártya javításáról szóló irányelvjavaslatot. A javaslat hozzájárul ahhoz, hogy az EU végrehajtsa a fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló ENSZ-egyezményt, amelynek az EU valamennyi tagállama részes fele. A fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló egyezmény kötelezi a részes államokat arra, hogy másokkal azonos alapon ismerjék el a fogyatékossággal élő személyek szabad mozgáshoz való jogát. A részes államokat arra is felkérik, hozzanak hatékony intézkedéseket annak érdekében, hogy a fogyatékossággal élő személyek számára a lehető legnagyobb önállóságot garantálva tegyék lehetővé a személyi mobilitást – többek között a fogyatékossággal élő személyeknek a választásuk szerinti módon és időpontban, megfizethető áron történő személyi mobilitásának elősegítése révén. A javaslat összhangban áll az esélyegyenlőség és a fogyatékossággal élő személyek társadalmi befogadásának a szociális jogok európai pillérében szereplő elvével is.

A kezdeményezés a Belgiumban, Cipruson, Észtországban, Finnországban, Máltán, Olaszországban, Romániában és Szlovéniában 2016 és 2018 között folytatott „európai fogyatékossági kártya” kísérleti projekt eredményeire épít. Magában foglalja továbbá egy, a közelmúltban lezajlott nyilvános konzultáció következtetéseit; e konzultációra több mint 3300 válasz érkezett, ebből 78% fogyatékossággal élő személyektől.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS