Nyugdíjak Németországban

Nyugdíjak Németországban
2022. 10. 30., 09:25

2021-ben a német nyugdíjasok több mint 70 százaléka 1000 eurót meghaladó nyugdíjat kapott kézhez havonta.

A nyugdíjasok száma Európa legnagyobb gazdaságában is folyamatosan növekszik, 10 év alatt kereken egymillióval: Németországban 2011-ben 16,6 millió fő, 2021-ben pedig 17,6 millió fő részesült öregségi nyugdíjban. A magánháztartásokban élők 21,4 százaléka volt 2021-ben nyugdíjas korú, míg 2011-ben ez arány még 20,9 százalék volt. (A Németországban élő 65–75 évesek 12,9 százaléka volt foglalkoztatott 2021-ben.)

A szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis – a mikrocenzusra hivatkozva – részletes adatokat közölt a 2021-ben utalt nyugdíjak összegéről. 1000 euró alatti (nettó) nyugdíjat 4,9 millióan kaptak, ők együtt a nyugdíjasok 27,8 százalékát teszik ki. A „kisnyugdíjasok” között jóval többen vannak a nők, mint a férfiak: a nyugdíjas nők 38,2 százaléka esett az „1000 euró alatti” sávba, szemben a férfiak 14,7 százalékával.

Az 1000–1500 eurós sávba a férfiak lényegében ugyanakkora aránya tartozik, mint a nőké, a magasabb kategóriákban viszont egyértelműen a férfiak kerülnek túlsúlyba: 2000 euró feletti nyugdíjat kap kézhez a férfi nyugdíjasok 30,9 százaléka, a nőknek pedig 13,6 százaléka.

Az egyes nyugdíjsávokba „eső” férfi, illetve nő nyugdíjasok arányát a következő táblázat mutatja:

 

Forrás: KAVOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-03-02 15:10:41
Ugyanazon elbírálás alá esik a bányászat, a kereskedelem, a fogadás, a befektetés, valamint az ellenértékként történő szerzés is.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS