Megállapodás nélküli Brexit: elfogadta az utolsó rendkívüli javaslatcsomagot az Európai Bizottság

2019. 02. 01., 18:33

Mivel egyre nagyobb a kockázata annak, hogy az Egyesült Királyság idén március 30-án megállapodás nélkül lép ki az EU-ból (megállapodás nélküli Brexit), az Európai Bizottság január 31-én elfogadta a rendkívüli helyzetre vonatkozó utolsó javaslatcsomagot az Erasmus+ program, a szociális biztonság rendszerek koordinálása és az uniós költségvetés terén.

Minderre azt követően kerül sor, hogy az Európai Tanács (50. cikk) 2018. novemberben és decemberben azt sürgette, hogy minden szinten fokozzák a felkészülési tevékenység intenzitását, és az Európai Bizottság 2018. december 19-én több jogalkotási intézkedést is tartalmazó, rendkívüli helyzetre szóló cselekvési tervet, múlt héten pedig az uniós halászatra vonatkozó rendkívüli javaslatokat fogadott el. Ezek a javaslatok kiegészítik a bizottság 2017 decembere óta végzett széles körű felkészülési tevékenységét, amely a korábbi felkészülési közleményekben került ismertetésre.

Az új intézkedések biztosítanák, hogy megállapodás nélküli Brexit esetén:

  • azok az uniós és brit fiatalok, akik 2019. március 30-án Erasmus+ programban vesznek részt, megszakítás nélkül befejezhessék külföldi tartózkodásukat;
  • az uniós tagállamok hatóságai a társadalombiztosítási ellátások, így a nyugdíjak kiszámításakor továbbra is figyelembe vegyék az Egyesült Királyság kilépése előtti biztosítási, (ön)foglalkoztatási vagy tartózkodási időszakokat;
  • az uniós finanszírozás brit kedvezményezettjei a jelenlegi szerződések alapján továbbra is részesüljenek kifizetésekben, feltéve hogy az Egyesült Királyság változatlanul teljesíti az uniós költségvetés keretében vállalt pénzügyi kötelezettségeit. Ez a kérdés elkülönül az Európai Unió és az Egyesült Királyság közötti pénzügyi elszámolástól.

Ezek az intézkedések nem csökkentik a megállapodás nélküli Brexit általános hatását – erre nem is alkalmasak –, továbbá semmiképpen sem pótolják a felkészülési hiányosságokat, és nem egyenértékűek az uniós tagsággal járó előnyökkel vagy a kilépésről rendelkező megállapodásban előírt átmeneti időszak kedvező feltételeivel.

A javaslatok ideiglenes jellegűek, korlátozott hatályúak, és az EU egyoldalúan fogadja el azokat a tagállamokkal folytatott megbeszélések alapján. A bizottság továbbra is támogatja a tagállamokat felkészülési munkájuk során, és fokozza erőfeszítéseit, például úgy, hogy látogatásokat szervez mind az EU-ban maradó 27 tagállam fővárosába.

Az Erasmus+ programban résztvevők jogainak védelme

Az Erasmus+ az EU egyik kiemelt programja. Az Erasmus+ programnak köszönhetően március 30-án a 27 uniós tagállamból származó 14 000 fiatal (köztük hallgatók, felsőoktatásban, szakoktatásban és szakképzésben részt vevő tanulók, fiatal tanulószerződéses tanulók, és oktatási személyzet) tartózkodik majd az Egyesült Királyságban, és 7000 brit vesz részt a programban az EU-ban maradó 27 tagállam valamelyikében. Megállapodás nélküli Brexit esetén ők nem fejezhetnék be az Erasmus+ félévüket, és elveszíthetnék a támogatásokra való jogosultságukat. A javaslat ezt hivatott orvosolni annak biztosítása révén, hogy ebben az esetben az Egyesült Királyság kilépésének idején külföldi Erasmus+ programban részt vevő hallgatók és tanulószerződéses tanulók befejezhessék tanulmányaikat és továbbra is hozzájuthassanak a megfelelő finanszírozáshoz vagy támogatáshoz. 

A polgárok társadalombiztosítási jogainak védelme 

A bizottság következetesen hangoztatta, hogy kiemelten kezeli az uniós polgárokat az Egyesült Királyságban, illetve a brit állampolgárokat az EU-ban megillető jogokat. A Brexit árát nem szabad a polgárokkal megfizettetni. A mai javaslat célja annak biztosítása, hogy megállapodás nélküli Brexit esetén megóvják azoknak a személyeknek a jogosultságait, akik az Egyesült Királyság kilépése előtt éltek a szabad mozgás jogával. E jogosultságok köre kiterjed az Egyesült Királyság kilépése előtti biztosítási, (ön)foglalkoztatási vagy tartózkodási időszakokra. Ez például azt jelenti, hogy ha az EU-ban maradó 27 tagállam egyikének polgára a Brexit előtt 10 évet dolgozott az Egyesült Királyságban, ezt az időszakot figyelembe kell venni, amikor az uniós tagállam illetékes hatóságai az érintett személy nyugdíjba vonulásakor kiszámítják a nyugdíjjogosultságát.

A javasolt rendelet biztosítja, hogy a tagállamok továbbra is alkalmazzák az uniós szociális biztonsági rendszerek koordinálásának alapelveit, nevezetesen az egyenlő bánásmód, az azonos kezelés és az összesítés elvét. A mai javaslat semmi esetre sem tükrözi a november 14-én elfogadott, a kilépésről rendelkező megállapodásba foglalt rendkívüli előnyöket. Nem terjed ki a 2019. március 29. után felhalmozott jogosultságokra, sem pedig a pénzbeli ellátások hordozhatóságára, a természetbeni betegségi ellátás folyamatos biztosítására és az alkalmazandó jogra vonatkozó szabályokra.

Az uniós költségvetés kedvezményezettjeinek védelme

Amint azt számos alkalommal hangsúlyoztuk, a 28 tagállamnak tiszteletben kell tartania a 28 tagállam által tett kötelezettségvállalásokat. Ez igaz megállapodás nélküli Brexit esetén is. Elvárjuk, hogy az Egyesült Királyság továbbra is tartsa tiszteletben az uniós tagság folyamán vállalt valamennyi kötelezettséget. 

A mai javaslat alapján az EU képes lesz arra, hogy megállapodás nélküli Brexit esetén eleget tegyen kötelezettségvállalásainak, és a 2019. március 30. előtt aláírt szerződések és meghozott határozatok tekintetében 2019-ben továbbra is folyósítson kifizetéseket a brit kedvezményezetteknek, feltéve, hogy az Egyesült Királyság eleget tesz a 2019. évi költségvetés keretében vállalt kötelezettségeinek, és elfogadja a szükséges pénzügyi ellenőrzéseket és kontrollokat. Ez enyhítené a megállapodás nélküli Brexit jelentős hatását az uniós finanszírozásban részesülő területek széles körében, például a kutatás, az innováció vagy a mezőgazdaság terén. 

Ez a kérdés elkülönül az Európai Unió és az Egyesült Királyság között megállapodás nélküli Brexit esetén létrejövő pénzügyi elszámolástól, és nem érinti azt. (Európai Bizottság)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS