Láthatóvá akarja tenni az Európai Bizottság a kriptoeszközökből származó bevételeket

2022. 12. 11., 12:45

„A közös standard bevezetése segíteni fogja a nemzeti közigazgatásokat abban, hogy a kriptoeszközökből származó bevételeket is figyelembe véve hatékonyabban szedjék be az adókat.”

Az Európai Bizottság javaslatot tett az Európai Unióban lakóhellyel rendelkező ügyfelek számára kriptoeszközügyleteket bonyolító valamennyi szolgáltatóra alkalmazandó, az adózás átláthatóságát szolgáló új szabályok bevezetésére. Ezek a szabályok kiegészítik a kriptoeszközök piacairól szóló rendeletet és a pénzmosás elleni szabályokat.

A méltányos és hatékony adóztatás kulcsfontosságú a közberuházásokat és -szolgáltatásokat fedező bevételek biztosításához, és egyúttal olyan üzleti környezetet teremt, amely kedvez az innovációnak. Az adóhatóságok azonban jelenleg nem rendelkeznek az ahhoz szükséges információkkal, hogy nyomon követhessék a határokon átnyúló kereskedelemben könnyen forgalmazható kriptoeszközök révén szerzett bevételeket. Ez nagymértékben korlátozza az adók tényleges megfizetésének biztosítására való képességüket, ami azzal a következménnyel jár, hogy az európai polgárok jelentős adóbevételektől esnek el – olvasható a bizottság közleményében.

A javaslat javítani fogja a tagállamoknak az adócsalás, az adókijátszás és az adókikerülés felderítésére és leküzdésére való képességét azáltal, hogy valamennyi kriptoeszköz-szolgáltató számára előírja – függetlenül azok méretétől és helyétől –, hogy tegyenek jelentést az EU-ban lakóhellyel rendelkező ügyfelek ügyleteiről. Az irányelv célja továbbá az is, hogy közös minimális szankciószintet állapítson meg a súlyos meg nem felelés eseteire, például arra a helyzetre, amikor a közigazgatási emlékeztetők ellenére sem kerül sor bejelentésre. Ezenkívül a Bizottság javasolta a pénzügyi intézmények jelentéstételi kötelezettségeinek az elektronikus pénzre és a digitális fizetőeszközökre történő kiterjesztését, valamint azt, hogy az automatikus információcsere alkalmazási köre foglalja magában a vagyonos magánszemélyek által igénybe vett, határokon átnyúló vonatkozású feltételes adómegállapításokat is.

„Biztos-kommentárok”

Paolo Gentiloni gazdaságpolitikai biztos:Az anonimitásból kifolyólag a jelentős nyereséget termelő kriptoeszköz-felhasználók közül sokan a nemzeti adóhatóságok látókörén kívül maradnak. Ez elfogadhatatlan. Javaslatunk biztosítani fogja, hogy a tagállamok megkapják a kriptoeszközök kereskedelméből vagy az azokba irányuló befektetésekből származó nyereség utáni adó megfizetésének garantálásához szükséges információkat. Emellett a javaslat teljes mértékben összhangban van a kriptoeszközökre vonatkozó jelentéstételi keret létrehozására irányuló OECD-kezdeményezéssel és a kriptoeszközök piacairól szóló uniós rendelettel.

Valdis Dombrovskis,az emberközpontú gazdaságért felelős ügyvezető alelnök:Az olyan alternatív fizetési és befektetési eszközök, mint például a kriptoeszközök és az elektronikus pénz, új valóságot teremtenek a digitális korban. Nagy potenciállal rendelkeznek a gazdasági tevékenység és az innováció serkentése szempontjából, ugyanakkor az átláthatóság csökkenésének, valamint az adókijátszás és az adócsalás lehetővé válásának kockázatát is magukban hordozzák. A méltányos adóztatásra vonatkozó menetrendünk részeként e problémák kezelése érdekében naprakésszé tesszük adószabályainkat, és közös standardot vezetünk be a kriptoeszközökkel kapcsolatos különböző nemzeti adózási megközelítések összehangolása céljából. Ez segíteni fogja a nemzeti közigazgatásokat abban, hogy a kriptoeszközökből származó bevételeket is figyelembe véve hatékonyabban szedjék be az adókat, és lépést tartsanak a fejlődő technológiával Európa digitális átállásának előrehaladtával.”

A következő lépések

A közigazgatási együttműködésről szóló irányelv módosításának formájában előterjesztett javaslat összhangban van a kriptoeszközökre vonatkozó jelentéstételi keret létrehozására és az OECD közös jelentéstételi standardjának módosítására irányuló OECD-kezdeményezéssel.

Következő lépésként a Bizottság a szövegtervezetet konzultáció céljából az Európai Parlament, illetve elfogadás céljából a Tanács elé terjeszti. A kriptoeszközökre, az elektronikus pénzre és a digitális fizetőeszközökre vonatkozó új jelentéstételi követelmények a tervek szerint 2026. január 1-jén lépnek hatályba.

Európai Bizottság

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-06-07 19:18:54
Az idén külföldi nyaralásra induló magyarok 83 százaléka a helyszínen is bankkártyával, okostelefonnal vagy okosórával tervez fizetni. Ezzel Magyarország első a régióban a Visa nyolc közép- és kelet-európai országra, köztük hazánkra is kiterjedő, „Utazási és fizetési szokások 2023” címmel megjelent tanulmánya szerint.
2023-06-07 18:18:26
A turizmus és vendéglátási szektor támogatása és az általuk fenntartott jelentős számú munkahely megvédése érdekében 2023. május 31-ig volt lehetséges – 15 százalékos díj megfizetése nélkül – teljes összegben felhasználni a SZÉP-kártyán 2022. október 15-ig jóváírt, „bennragadt” összegeket.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS