Határokon átnyúló adatvédelem: új jogszabályt javasol az Európai Bizottság

2023. 07. 05., 09:53

„Bár a független hatóságok óriási munkát végeznek, itt az ideje biztosítani, hogy gyorsabban és határozottabban működhessünk.”

Új jogszabályt javasol az Európai Bizottság az adatvédelmi hatóságok közötti együttműködés egyszerűsítésére az általános adatvédelmi rendelet határokon átnyúló ügyekben történő érvényesítése során.

Az új rendelet konkrét eljárási szabályokat állapít meg a hatóságok számára a rendelet alkalmazása során azokban az ügyekben, amelyek különböző tagállamokban tartózkodó egyéneket érintenek. A fő adatvédelmi hatóság számára például kötelezettséget fog előírni arra vonatkozóan, hogy a legfontosabb kérdésekről „összefoglalót” küldjön az érintett partnereinek, amely a vizsgálat fő elemeit és az ügyről alkotott véleményét tartalmazza, így azok már idejekorán véleményezhetik azt. A javaslat hozzá fog járulni a nézeteltérések csökkentéséhez és elő fogja segíteni a hatóságok közötti konszenzus kialakítását az eljárás kezdeti szakaszától fogva – olvasható a Bizottság közleményében.

Üdvözlő szavak

Az általános adatvédelmi rendelet világszerte a hatékony adatvédelmi jogszabály új szinonimájává vált. Most a jogszabály érvényesítése lesz a teljes siker záloga. Bár a független hatóságok óriási munkát végeznek, itt az ideje biztosítani, hogy gyorsabban és határozottabban működhessünk. Különösen a súlyos esetekben, amelyekben előfordulhat, hogy egy jogsértésnek Unió-szerte számos áldozata van. Javaslatunk szabályokat fektet le az adatvédelmi hatóságok közötti gördülékeny együttműködés biztosítása érdekében, támogatva a hatékonyabb érvényesítést, az egyének és a vállalkozások javára egyaránt” – mondta Věra Jourová, az értékekért és az átláthatóságért felelős alelnök.

Öt évvel ezelőtt lépett hatályba a világ legambiciózusabb és leginnovatívabb adatvédelmi jogszabálya. Öt évvel később az általános adatvédelmi rendelet mérföldkőnek számító uniós jogszabállyá vált, amely globális normákat inspirál. Egyértelmű, hogy az általános adatvédelmi rendelet érvényesítése működik, de a határokon átnyúló ügyekben az eljárások még tovább javíthatók. A mai napon azzal a céllal terjesztjük elő ezt a javaslatot, hogy megmutassuk, mindig lehet javítani a gyorsabb és hatékonyabb ügykezelés érdekében. Meghallgattuk az Európai Adatvédelmi Testület, az adatvédelmi hatóságok, a civil társadalom és az ágazat véleményét. Javaslatunk az ő felhívásaiknak tesz eleget, és a saját megállapításainkra épül, az európai polgárok magánélethez való jogának jobb védelme, a vállalkozások jogbiztonságának megteremtése és az adatvédelmi hatóságok közötti gyakorlati együttműködés észszerűsítése érdekében” – nyilatkozta  Didier Reynders, a jogérvényesülésért felelős biztos.

Az eljárási szabályok harmonizálása

Az egyének számára az új szabályok egyértelművé teszik, hogy mit kell benyújtaniuk panasz esetén, és biztosítják, hogy megfelelően bevonják őket az eljárásba. A vállalkozások számára az új szabályok egyértelműsítik a jogszerű eljáráshoz való jogukat, amikor az adatvédelmi hatóság az általános adatvédelmi rendelet esetleges megsértését vizsgálja. A szabályoknak köszönhetően ezért gyorsabban fog megoldás születni az ügyekben, ami gyorsabb jogorvoslatot jelent az egyének számára, és növeli a vállalkozások jogbiztonságát. Az új szabályok révén az adatvédelmi hatóságok együttműködése gördülékenyebb lesz, és nő a végrehajtás hatékonysága – ígéri a Bizottság.

Az új rendelet részletes szabályokat állapít meg az általános adatvédelmi rendelet által létrehozott együttműködési és az egységes alkalmazást célzó mechanizmus zökkenőmentes működésének támogatására, és harmonizálja a szabályokat a következő területeken:

  • A panaszosok jogai: A javaslat harmonizálja a határokon átnyúló panaszok elfogadhatóságára vonatkozó követelményeket, megszüntetve a jelenlegi akadályokat, amelyeket az adatvédelmi hatóságok által követett eltérő szabályok okoznak. Egységes jogokat biztosít a panaszosok számára a meghallgatáshoz azokban az ügyekben, amikor panaszukat részben vagy egészben elutasítják. Azokban az ügyekben, amikor egy panaszt kivizsgálnak, a javaslat meghatározza a panaszosok megfelelő bevonására vonatkozó szabályokat.
  • A vizsgálat alá vont felek (adatkezelők és adatfeldolgozók) jogai: A javaslat biztosítja a vizsgálat alá vont felek számára a meghallgatáshoz való jogot az eljárás kulcsfontosságú szakaszaiban, többek között az Európai Adatvédelmi Testület vitarendezési eljárása során, és tisztázza a közigazgatási ügyirat tartalmát és a felek iratbetekintési jogát.
  • Az együttműködés és a vitarendezés egyszerűsítése: A javaslat értelmében az adatvédelmi hatóságok a vizsgálatok korai szakaszában kifejthetik véleményüket, és igénybe vehetik az általános adatvédelmi rendelet által biztosított valamennyi együttműködési eszközt, például a közös vizsgálatokat és a kölcsönös segítségnyújtást. Ezek a rendelkezések növelni fogják az adatvédelmi hatóságok befolyását a határokon átnyúló ügyekre, megkönnyítik a konszenzus korai kialakítását a vizsgálat során, és csökkentik a későbbi nézeteltéréseket. A javaslat részletes szabályokat határoz meg az általános adatvédelmi rendelet vitarendezési mechanizmusának gyors lezárása érdekében, és közös határidőket állapít meg a határokon átnyúló együttműködésre és vitarendezésre.
Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-02-29 19:10:00
A 2024-es adótörvény módosításai egy egyszeri amnesztiát biztosítanak társaságok számára, lehetővé téve a korábban be nem jelentett részesedések utólagos bejelentését és az ezzel járó társasági adófizetési kötelezettség alóli mentesülést 2024. május 31-ig. A rendelkezés részleteit dr. Szarvák Jenő, a HÍD Consulting adó üzletágának vezetője foglalja össze.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS