„Gazdaságbiztonsági csomag” készült Brüsszelben

2024. 01. 27., 18:05

Az Európai Bizottság öt kezdeményezést fogadott el az unió gazdasági biztonságának megerősítése érdekében.

A csomag célja, hogy fokozza az EU gazdasági biztonságát, ugyanakkor a 2023. júniusi európai gazdasági biztonsági stratégiával összhangban fenntartsa a kereskedelem, a beruházások és a kutatás nyitottságát az EU gazdasága számára – olvasható a Bizottság közleményében.

1. A külföldi tőkebefektetések átvilágításának megerősítése

A Bizottság a közvetlen külföldi befektetések (FDI) átvilágításáról szóló hatályos rendelet értelmében az elmúlt 3 évben több mint 1200, a tagállamok által bejelentett közvetlen külföldi tőkebefektetést vizsgált meg. E tapasztalatokra és a jelenlegi rendelet működésének átfogó értékelésére építve a javaslat orvosolja a meglévő hiányosságokat, és javítja a rendszer hatékonyságát az alábbiak révén:
– biztosítja, hogy valamennyi tagállam rendelkezzen átvilágítási mechanizmussal, valamint hogy a nemzeti szabályok összehangoltabbak legyenek;
– meghatározza azt a minimális ágazati hatályt, amelyen belül valamennyi tagállamnak át kell világítania a külföldi tőkebefektetéseket;
– kiterjeszti az uniós átvilágítást olyan uniós befektetők befektetéseire, amelyek végső soron nem uniós országbeli magánszemélyek vagy vállalkozások ellenőrzése alatt állnak.

2. A kiáramló tőkebefektetésekkel járó kockázatok nyomon követése és értékelése

A Bizottság szerint „egyre nagyobb aggodalomra adnak okot azok a fejlett technológiák szűk körét érintő kiáramló befektetések, amelyek fokozhatják azon szereplők katonai és hírszerzési kapacitásait, akik ezeket a képességeket az EU ellen használhatják fel, vagy alááshatják a nemzetközi békét és biztonságot”. A Bizottság kiáramló tőkebefektetésekről szóló fehér könyve ezért a kiáramló tőkebefektetések lépésről lépésre történő elemzését javasolja az ezen befektetésekhez kapcsolódó lehetséges kockázatok megértése érdekében. Az elemzés magában foglalja az érdekelt felekkel folytatott három hónapos konzultációt, valamint nemzeti szinten a kiáramló tőkebefektetések 12 hónapos nyomon követését és értékelését, ami hozzájárul majd a közös kockázatértékelési jelentés elkészítéséhez. A kockázatértékelés eredménye alapján a Bizottság a tagállamokkal együtt meg fogja határozni, hogy indokolt-e szakpolitikai válaszlépés, és ha igen, mely intézkedések.

3. A kettős felhasználású termékek kivitelének hatékonyabb uniós ellenőrzése

Napjaink egyre nagyobb kihívást jelentő geopolitikai környezete uniós szintű fellépést tesz szükségessé a polgári és védelmi célú termékek – például a fejlett elektronikai eszközök, a toxinok, a nukleáris vagy rakétatechnológia – exportellenőrzéseinek jobb összehangolása érdekében, hogy azokat ne használják fel a biztonság és az emberi jogok aláásására. A Bizottság egységes uniós ellenőrzések bevezetését javasolja azon termékek tekintetében, amelyeket egyes tagok akadályozása miatt nem fogadtak el multilaterális exportellenőrzési rendszerek keretében. Ezzel elkerülhető lenne a nemzeti megközelítések sokfélesége.

2024 nyarán a Bizottság ajánlást fog előterjeszteni a nemzeti ellenőrzési jegyzékeknek a nemzeti ellenőrzések tervezett elfogadását megelőző jobb összehangolásáról. A kettős felhasználású termékekről szóló uniós rendelet értékelését a Bizottság korábbra, 2025-re irányozta elő.

4. A potenciálisan kettős felhasználású technológiákkal kapcsolatos kutatás és fejlesztés támogatása

A potenciálisan kettős felhasználású technológiákkal kapcsolatos kutatás és fejlesztés támogatásának fokozására irányuló lehetőségekről szóló fehér könyvvel a Bizottság nyilvános konzultációt indít. A hatóságoknak, a civil társadalomnak, az iparágnak és a tudományos köröknek lehetőségük van arra, hogy 2024. április 30-ig kifejtsék véleményüket és információkat szolgáltassanak a Bizottság számára a következő lépésekhez.

5. A kutatásbiztonság fokozása az EU-ban

Mivel a nemzetközi kutatási és innovációs együttműködés eredményeit harmadik országokban katonai célokra vagy az alapvető értékek megsértésére lehet felhasználni, a felsőoktatási és kutatóintézetek pedig autoriter államok rosszindulatú befolyásának áldozatává válhatnak, a Bizottság javaslatot terjeszt elő, amellyel a tagállamok és általában a kutatási és innovációs ágazat számára egyértelmű iránymutatást és támogatást nyújt.

Biztosok mondták

Margrethe Vestager, a digitális korra felkészült Európáért felelős ügyvezető alelnök:„Az EU gazdasági biztonsága technológiai előnyünk ösztönzésén és a technológiák nemkívánatos kiszivárgásának elkerülésén nyugszik. Versenyképességünk és rezilienciánk megerősítése érdekében közös megközelítésre van szükség a potenciálisan kettős felhasználású technológiák kutatása és fejlesztése terén. Lehetővé kívánjuk tenni továbbá, hogy a kutatói közösség kiegyensúlyozott megközelítést alkalmazva tudjon eligazodni napjaink összetettségében, hogy Unió-szerte javuljon a kutatás biztonsága. Hatékony és arányos módon kell kiküszöbölnünk a nemzetközi együttműködéssel járó kockázatokat, egyesítve erőinket annak biztosítása érdekében, hogy felelősségteljesen, nyitott és biztonságos módon működhessünk együtt. Várjuk a nyilvánosság arra vonatkozó elképzeléseit, hogy ezt hogyan lehetne a legjobban megvalósítani.”

Valdis Dombrovskis, a kereskedelempolitikáért felelős ügyvezető alelnök: „Az EU-nak nagy előnye származik abból, hogy exportnagyhatalomként külföldi befektetéseket hajt végre, és piacát nyitva tartja a kereskedelem és a külföldi befektetők előtt. Ahhoz azonban, hogy a lehető legjobban kihasználhassuk ezeket a lehetőségeket, világosabban ismernünk kell azokat a kockázatokat, amelyekkel a felfokozott geopolitikai helyzet és a gyors technológiai változások idején szembesülünk. Jobban meg kell értenünk és koordinálnunk kell ezeket a közös kihívásokat, hogy jobban megvédjük magunkat, biztonságosabbá tegyük a befektetéseket, és ellenőrizhessük az érzékeny termékek kivitelét annak elkerülése érdekében, hogy azok rossz kezekbe kerüljenek. Gazdasági biztonságunk javítása lehetővé teszi számunkra, hogy kitartsunk nyitott gazdasági modellünk mellett, és hatékonyabban lépjünk fel a kockázatokkal szemben.”

Iliana Ivanova, az innovációért, a kutatásért, a kultúráért, az oktatásért és az ifjúságért felelős biztos: „A nyitottság és az együttműködés a kiemelkedő tudomány szerves részei, ugyanakkor kiszolgáltatottá tehetik azt a rosszindulatú befolyással és a kritikus technológiák nemkívánatos átadásával szemben, ami veszélyeztetheti biztonságunkat. Olyan intézkedéscsomagot terjesztünk a Tanács elé, amely segíteni fogja a felsőoktatási intézményeket és a kutatást végző szervezeteket abban, hogy azonosítsák és csökkentsék az Unión belül kifejlesztett kritikus technológiáinkkal való visszaélés kockázatait, miközben megőrizzük a kutatási együttműködés nyitottságát és szilárdságát. Emellett felkérjük a hatóságokat, a civil társadalmat, az iparágat és a tudományos köröket Európa-szerte, hogy mondják el véleményüket a polgári és védelmi célokra egyaránt felhasználható technológiák kutatásának és fejlesztésének jobb támogatására irányuló lehetőségekről. Közreműködésével Ön is segíti a Bizottságot a következő lépések megtételében.”

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-02-26 20:10:49
A Veszprém Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara megtartotta hagyományos Gazdasági Évnyitó rendezvényét, amelyen dr. Pogátsa Zoltán közgazdász és Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója tartott előadást, továbbá a VOSZ Veszprém Vármegyei Szervezete és a VKIK együttműködési megállapodását is aláírták.
2024-02-26 19:10:00
A 2023-as év minimális cégszámcsökkenéssel zárult az építőiparban. Az alapítások száma mélypontra, ötezer alá csökkent, míg a megszűnések száma ötezer fölé emelkedett. Az építőipari szektorban tevékenykedő egyéni vállalkozások többsége kivárt, minden hatodik vállalkozó ideiglenesen felfüggesztette tevékenységét.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS