Felülvizsgálná a vízummentesség-felfüggesztési mechanizmust az Európai Bizottság

2023. 10. 19., 11:19

„Az elért eredmények megőrzéséhez és további országokra való kiterjesztésükhöz lankadatlan éberségre van szükség.”

A vízummentes utazás jelentős gazdasági, társadalmi és kulturális előnyökkel jár az uniós tagállamok és a partnerországok számára, valamint fellendíti az utazást és az idegenforgalmi ágazatot. A vízumpolitika emellett az EU és a partnerországok közötti együttműködésnek is fontos eszköze.

A változó geopolitikai környezet ugyanakkor új kihívásokat teremtett a vízummentes utazáshoz kapcsolódóan. Ezért alapvető fontosságú, hogy az EU megfelelő eszközökkel rendelkezzen a vízummentes utazással való visszaélés eseteinek, például a következőknek a kezelésére: az irregulárisan érkezők számának emelkedése az uniós vízumpolitikával való összhang hiánya miatt; a vízummentességet élvező országokban működő befektetői állampolgársági programok; illetve a hibrid fenyegetések, például a migránsok államilag támogatott, eszközként való felhasználása – olvasható a Bizottság közleményében.

Annak érdekében, hogy gyorsabban és határozottabban lehessen reagálni ezekre a kihívásokra, az Európai Bizottság javaslatot tett a jelenlegi vízummentesség-felfüggesztési mechanizmus felülvizsgálatára.

A mechanizmus jelenleg csak konkrét esetekben – például az irreguláris migráció hirtelen és jelentős növekedése vagy biztonsági kockázatok esetén – aktiválható. A javasolt felülvizsgálat
– kibővíti a vízummentességi rendszer felfüggesztésének indokait, így például felfüggesztésre ad okot a nem megfelelő mértékű összhang az uniós vízumpolitikával, a hibrid fenyegetések megléte vagy a befektetői állampolgársági programok működtetése;
– meghosszabbítja a jelenlegi eljárás időtartamát, hogy több idő álljon rendelkezésre a korrekciós intézkedések meghozatalára; új sürgősségi eljárást vezet be annak érdekében, hogy szükség esetén gyorsabban lehessen reagálni, például az érkezők számának jelentős növekedése vagy biztonsági fenyegetések esetén;
– megerősíti a Bizottság nyomonkövetési és jelentéstételi kötelezettségeit minden olyan vízummentességet élvező országgal szemben, ahol kihívások jelentkeznek e téren.

„A vízummentes utazás az emberek közötti kapcsolatok megkönnyítésének, valamint az EU és a partnerországok közötti üzleti, társadalmi és kulturális kapcsolatok megerősítésének alapvető eleme. Az e téren elért eredmények megőrzéséhez és további országokra való kiterjesztésükhöz azonban lankadatlan éberségre van szükség. Ezért javasoljuk a mechanizmus megerősítését, így gyorsabban tudunk majd fellépni a vízummentes utazással való visszaélések ellen, különösen amikor azok elősegítik az irreguláris migrációt vagy az EU szempontjából biztonsági kockázatokat eredményeznek” – mondta Margarítisz Szhinász, az európai életmód előmozdításáért felelős alelnök.

„Az EU és a partnerországai közötti vízummentes utazás jelentős eredmény. A vízumkötelezettség megszüntetése megkönnyíti a mobilitást és az emberek közötti kapcsolatokat, és ösztönzőleg hat a kulcsfontosságú szakpolitikai reformokra. A vízummentes utazással kapcsolatban azonban újabb kihívások merülnek fel, amelyek kezelésére készen kell állnunk. Ezért meg kell erősítenünk az uniós vízummentességi rendszerek nyomon követését, és szilárdabb vízummentesség-felfüggesztési mechanizmussal kell rendelkeznünk” – tette hozzá Ylva Johansson, az uniós belügyekért felelős biztos.

A vízummentesség-felfüggesztési mechanizmus

Az EU jelenleg 60 harmadik országgal tart fenn vízummentességi rendszert. Ezen országok állampolgárai vízum nélkül léphetnek be a schengeni térségbe bármely 180 napos időszakon belül 90 napot meg nem haladó rövid távú tartózkodás céljából. A vízummentesség-felfüggesztési mechanizmust 2013-ban vezették be azzal a fő céllal, hogy az irreguláris migráció hirtelen és jelentős növekedése esetén lehetővé tegye a vízummentesség ideiglenes felfüggesztését. A mechanizmust ezt követően 2017-ben felülvizsgálták, amelynek eredményeként a tagállamok számára egyszerűbbé vált az esetleges felfüggesztéshez vezető körülményekről szóló értesítés küldése, és a Bizottság számára lehetőség nyílt arra, hogy saját kezdeményezésére aktiválja a vízummentesség-felfüggesztési mechanizmust. A Bizottság akkor is aktiválhatja a mechanizmust, ha a vízumliberalizációs párbeszéden átesett országok már nem teljesítenek bizonyos vízumliberalizációs kritériumokat.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 24., 09:37
Az árukézbesítő óriás radikális lépése fenntarthatósági szempontból kétszeres előnnyel jár, hiszen egyrészt a nem lebomló, műanyag légpárnák felhasználását 95 százalékkal csökkentette, másrészt olyan papír töltőanyaggal helyettesítette őket, ami egyszerre újrahasznosított és újrafelhasználható.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS