Brexit: megjelent a magyar kormány tájékoztatója

2019. 03. 19., 18:33

A magyar állampolgárok és gazdasági szereplők a mai naptól a kormány európai uniós portálján is részletes információkhoz juthatnak az Egyesült Királyság EU-ból való kilépésével kapcsolatban – közölte Schmitt Pál Péter, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára.

Bár még nem dőlt el, lesz-e Brexit-megállapodás, a Nagy-Britanniában élő magyarok jogai nem sérülnek – hangsúlyozta a Miniszterelnökség európai uniós ügyek koordinációjáért felelős helyettes államtitkára. „Magyarország érdeke kezdettől fogva a megegyezéses Brexit, ugyanakkor célszerű felkészülni minden forgatókönyvre, ehhez kíván a kormány hozzájárulni a most közzétett tájékoztatóval.”

A http://eu.kormany.hu/brexit linken elérhető honlap összeállításában valamennyi hazai szakminisztérium részt vett, a cél pedig egy olyan felhasználóbarát ismertető létrehozása volt, amely aktuális információkat tartalmaz mind a megállapodással záruló, mind a megegyezés nélküli Brexit esetére.

Schmitt Pál Péter szerint a Brexittel kapcsolatos legfontosabb magyar kormányzati cél teljesült, hiszen sikerült garantálni az állampolgári jogokat rendezett és rendezetlen kilépés esetére is. Ebben a tekintetben nem jelent kockázatot a Brexit eredeti, március 29-i határidejének esetleges elhalasztása sem, amelyre erre irányuló brit kérelem és az Európai Tanács jóváhagyása esetén kerülhet sor.

A kormány egyéb szempontból is felkészült a Brexitre, adott esetben az EU és az Egyesült Királyság közti megegyezés elmaradására is, a szükséges hazai jogszabályok elkészültek. Amennyiben létrejön a Brexit-megállapodás, akkor – március 29. napját vagy a brit kilépés végleges dátumát követően – 2020. december 31-ig egy átmeneti időszak lép életbe, amely alatt az Egyesült Királyság jogilag már nem tagja az Európai Uniónak, de a szabályozási környezet tekintetében gyakorlatilag minden változatlan marad.

Amennyiben azonban bármilyen okból elmarad a megegyezés, akkor a kilépés azonnali változásokat eredményez majd a szigetországban és az Egyesült Királyságra alkalmazandó jogszabályokat illetően, amelyhez a magyar vállalatoknak és állampolgároknak is alkalmazkodniuk szükséges – tájékoztatott Schmitt Pál Péter. A portál önálló fejezetet szentel a Magyarországon élő britek jogainak is, amelyek további érvényesülését a kormány a viszonosság jegyében garantálja.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-06-10 08:13:00
A 2013 óta futó kezdeményezés elsősorban bértámogatással ösztönzi a középiskolások, egyetemisták vakációs foglalkoztatását, ami érdemben segíti elő a fiatalok munkatapasztalat szerzését. Idén nyáron 3,5 milliárd forintos keretösszegre pályázhatnak a jogosultak.
2023-06-09 13:23:56
Sietniük kell azoknak, akik tervezik biztosítói megtakarítás elindítását, de még nem kötöttek szerződést. Ha mentesülni szeretnének a megtakarítások kamatjövedelmére kivetett 13 százalékos szociális hozzájárulási adó (szocho) alól, a megtakarítást a rendelet hatálybalépését megelőzően, legkésőbb június 30-ig el kell indítaniuk.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Megkerülhetetlen cukrászlegendák, a csoki iránti szerelemből született friss kisvállalkozások, ékszerdobozhoz hasonlító helyiségek és nagypolgári miliő.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS