Brexit: megjelent a magyar kormány tájékoztatója

2019. 03. 19., 18:33

A magyar állampolgárok és gazdasági szereplők a mai naptól a kormány európai uniós portálján is részletes információkhoz juthatnak az Egyesült Királyság EU-ból való kilépésével kapcsolatban – közölte Schmitt Pál Péter, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára.

Bár még nem dőlt el, lesz-e Brexit-megállapodás, a Nagy-Britanniában élő magyarok jogai nem sérülnek – hangsúlyozta a Miniszterelnökség európai uniós ügyek koordinációjáért felelős helyettes államtitkára. „Magyarország érdeke kezdettől fogva a megegyezéses Brexit, ugyanakkor célszerű felkészülni minden forgatókönyvre, ehhez kíván a kormány hozzájárulni a most közzétett tájékoztatóval.”

A http://eu.kormany.hu/brexit linken elérhető honlap összeállításában valamennyi hazai szakminisztérium részt vett, a cél pedig egy olyan felhasználóbarát ismertető létrehozása volt, amely aktuális információkat tartalmaz mind a megállapodással záruló, mind a megegyezés nélküli Brexit esetére.

Schmitt Pál Péter szerint a Brexittel kapcsolatos legfontosabb magyar kormányzati cél teljesült, hiszen sikerült garantálni az állampolgári jogokat rendezett és rendezetlen kilépés esetére is. Ebben a tekintetben nem jelent kockázatot a Brexit eredeti, március 29-i határidejének esetleges elhalasztása sem, amelyre erre irányuló brit kérelem és az Európai Tanács jóváhagyása esetén kerülhet sor.

A kormány egyéb szempontból is felkészült a Brexitre, adott esetben az EU és az Egyesült Királyság közti megegyezés elmaradására is, a szükséges hazai jogszabályok elkészültek. Amennyiben létrejön a Brexit-megállapodás, akkor – március 29. napját vagy a brit kilépés végleges dátumát követően – 2020. december 31-ig egy átmeneti időszak lép életbe, amely alatt az Egyesült Királyság jogilag már nem tagja az Európai Uniónak, de a szabályozási környezet tekintetében gyakorlatilag minden változatlan marad.

Amennyiben azonban bármilyen okból elmarad a megegyezés, akkor a kilépés azonnali változásokat eredményez majd a szigetországban és az Egyesült Királyságra alkalmazandó jogszabályokat illetően, amelyhez a magyar vállalatoknak és állampolgároknak is alkalmazkodniuk szükséges – tájékoztatott Schmitt Pál Péter. A portál önálló fejezetet szentel a Magyarországon élő britek jogainak is, amelyek további érvényesülését a kormány a viszonosság jegyében garantálja.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-12 21:10:35
Csak a személyre szabott és élményalapú munkahelyek képesek hosszú távon megtartani az értékes munkaerőt – hangzott el a FIVOSZ hétfői HR-konferenciáján, ahol panelbeszélgetésen keresték a választ arra, hogy milyen az ideális munkahely 2024-ben.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS