„Brexit-kiigazítás”: Magyarország egyelőre nem kap az uniós tartalékból

2022. 03. 15., 22:13

Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a Brexit miatti kiigazításokra képzett tartalékból több mint 2 milliárd eurót folyósítsanak 12 tagállam számára.

A határozat összesen 819,2 millió eurót bocsát rendelkezésre 2022. március végéig, a fennmaradó összeget pedig 2023 áprilisáig. A finanszírozás a régiók és a gazdasági ágazatok, a kis- és középvállalkozások, a munkahelyteremtés és -védelem – például a csökkentett munkaidős foglalkoztatás, az átképzés és a képzés – támogatása révén segíti a tagállamok gazdaságait a Brexit hatásainak enyhítésében – olvasható a Bizottság közleményében.

Elisa Ferreira, a kohézióért és a reformokért felelős biztos így fogalmazott: „A Brexit az EU-n belül számos ember életét érintette negatívan. A Brexit miatti kiigazításokra képzett tartalékot rekordidő alatt hozták létre és fogadták el, hogy segítse a tagállamokat a Brexit kedvezőtlen gazdasági, társadalmi és területi következményeinek enyhítésében. Most a tagállamokon a sor, hogy a lehető legjobban kihasználják a rendelkezésre álló forrásokat a régiók, a helyi közösségek, a polgárok, valamint a kis- és középvállalkozások támogatására, tevékenységeinek diverzifikálása, a munkahelyek megtartása és szükség esetén a munkaerő átképzése érdekében.”

A Brexit miatti kiigazításokra képzett tartalék előfinanszírozási részletét a következő tagállamok számára ítélik oda:

A tagállamok 2023. december 31-ig használhatják fel a finanszírozást a 2020. január 1-je óta felmerült és kifizetett kiadások fedezésére.

A Bizottság készen áll arra, hogy a többi tagállam vonatkozásában is gyorsan lépjen a Brexit miatti kiigazításokra képzett tartalékra vonatkozó határozatok terén, hogy a többi tagállam is támogatást kaphasson a tartalékból, és felszólítja őket arra, hogy a Brexit miatti kiigazításokra képzett tartalékról szóló rendelet 14. cikke (1) bekezdésének d) pontja értelmében haladéktalanul értesítsék a Bizottságot.

Brexit-kiigazítások: 5,4 milliárd eurós a tartalék

A Brexit kedvezőtlenül hat valamennyi tagállamra, de különbözőképpen, mivel egyes tagállamok, régiók, ágazatok vagy helyi közösségek jobban érintettek, mint mások. A Brexit miatti kiigazításokra képzett 5,4 milliárd euró összegű tartalékot azért hozták létre, hogy támogassa az összes tagállamot, erőteljes hangsúlyt fektetve a leginkább érintettekre. A tartalékból a tagállamok részére nyújtott pénzügyi hozzájárulás végrehajtása megosztott irányítás keretében történik. Nem teszi szükségessé az intézkedések előzetes programozását vagy tervezését, és a szubszidiaritás elvével összhangban rugalmasságot biztosít a végrehajtás során. A tartalékot létrehozó rendelet 2021. október 6-án lépett hatályba.

Írország és Olaszország volt az első két tagállam, amely 2021 decemberében finanszírozást kapott a Brexit miatti kiigazításokra képzett tartalékból. 2022. március végéig 14 tagállam kapja meg az előfinanszírozás első részleteit.

Gyorsan kimerült a „hazai” keret

Január 17-étől pályázhattak a hazai vállalkozások a „Magyar vállalkozások pályázati támogatása az Európai Bizottság Brexit kárenyhítő forrásának (Brexit Adjustment Reserve – Brexit Alkalmazkodási Tartalék – BAR) keretéből” című (BAR-2022) felhívásra.

A pályázat célja pedig „a magyar vállalkozások részére támogatás biztosítása azon negatív gazdasági hatások ellensúlyozására, amelyek az Egyesült Királyságnak az Európai Unióból történt kilépése nyomán szenvedtek el”. A támogatás feltétele a Brexitből közvetlenül származtatott – dokumentumokkal vagy hitelt érdemlően igazolt – 2020. február 1. és 2023. december 31. között felmerült és várhatóan felmerülő jövőbeni veszteség kimutatása. A keretösszeg 22 milliárd forint, a forrást az uniós Brexit Alkalmazkodási Tartalék (Brexit Adjustment Reserve) és Magyarország költségvetése biztosítja – olvasható a felhívásban.

Támogatási kérelmet mikro-, kis-, és középvállalkozások, valamint nagyvállalatok egyaránt benyújthatnak. Az igényelhető (vissza nem térítendő) összeg minimuma 3 millió forint, maximuma a BREXIT nyomán 2020. február 1. és 2023. december 31. között felmerült és tervezett veszteség, de nem haladhatja meg a 2 milliárd forintot.

A felhívás népszerű volt, a támogatási kérelmekben igényelt támogatások összege néhány nap alatt elérte az adott szakaszhoz rendelt keretösszeg 130 százalékát, az irányító hatóság ezért január 21-én úgy döntött, hogy a benyújtási lehetőségét a benyújtási határidő lejártát megelőzően felfüggeszti.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 15:40
Az inflációérzékelés továbbra is jelen van hazai vállalkozásoknál, miközben a munkaerőpiaci hangulat tartósnak látszik. Talán a beruházások volumene is visszaáll az egy évvel ezelőtti szintre – hangzott el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) üzleti hangulat-indexének második negyedéves felmérésének eredményeit bemutató beszélgetésen.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Élelmiszerbiztonsági szempontból a nyár mindig kritikus időszak, főleg, ha olyan extrém hőhullám köszönt ránk, mint most.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS