„Brexit-kiigazítás”: Magyarország egyelőre nem kap az uniós tartalékból

2022. 03. 15., 22:13

Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a Brexit miatti kiigazításokra képzett tartalékból több mint 2 milliárd eurót folyósítsanak 12 tagállam számára.

A határozat összesen 819,2 millió eurót bocsát rendelkezésre 2022. március végéig, a fennmaradó összeget pedig 2023 áprilisáig. A finanszírozás a régiók és a gazdasági ágazatok, a kis- és középvállalkozások, a munkahelyteremtés és -védelem – például a csökkentett munkaidős foglalkoztatás, az átképzés és a képzés – támogatása révén segíti a tagállamok gazdaságait a Brexit hatásainak enyhítésében – olvasható a Bizottság közleményében.

Elisa Ferreira, a kohézióért és a reformokért felelős biztos így fogalmazott: „A Brexit az EU-n belül számos ember életét érintette negatívan. A Brexit miatti kiigazításokra képzett tartalékot rekordidő alatt hozták létre és fogadták el, hogy segítse a tagállamokat a Brexit kedvezőtlen gazdasági, társadalmi és területi következményeinek enyhítésében. Most a tagállamokon a sor, hogy a lehető legjobban kihasználják a rendelkezésre álló forrásokat a régiók, a helyi közösségek, a polgárok, valamint a kis- és középvállalkozások támogatására, tevékenységeinek diverzifikálása, a munkahelyek megtartása és szükség esetén a munkaerő átképzése érdekében.”

A Brexit miatti kiigazításokra képzett tartalék előfinanszírozási részletét a következő tagállamok számára ítélik oda:

A tagállamok 2023. december 31-ig használhatják fel a finanszírozást a 2020. január 1-je óta felmerült és kifizetett kiadások fedezésére.

A Bizottság készen áll arra, hogy a többi tagállam vonatkozásában is gyorsan lépjen a Brexit miatti kiigazításokra képzett tartalékra vonatkozó határozatok terén, hogy a többi tagállam is támogatást kaphasson a tartalékból, és felszólítja őket arra, hogy a Brexit miatti kiigazításokra képzett tartalékról szóló rendelet 14. cikke (1) bekezdésének d) pontja értelmében haladéktalanul értesítsék a Bizottságot.

Brexit-kiigazítások: 5,4 milliárd eurós a tartalék

A Brexit kedvezőtlenül hat valamennyi tagállamra, de különbözőképpen, mivel egyes tagállamok, régiók, ágazatok vagy helyi közösségek jobban érintettek, mint mások. A Brexit miatti kiigazításokra képzett 5,4 milliárd euró összegű tartalékot azért hozták létre, hogy támogassa az összes tagállamot, erőteljes hangsúlyt fektetve a leginkább érintettekre. A tartalékból a tagállamok részére nyújtott pénzügyi hozzájárulás végrehajtása megosztott irányítás keretében történik. Nem teszi szükségessé az intézkedések előzetes programozását vagy tervezését, és a szubszidiaritás elvével összhangban rugalmasságot biztosít a végrehajtás során. A tartalékot létrehozó rendelet 2021. október 6-án lépett hatályba.

Írország és Olaszország volt az első két tagállam, amely 2021 decemberében finanszírozást kapott a Brexit miatti kiigazításokra képzett tartalékból. 2022. március végéig 14 tagállam kapja meg az előfinanszírozás első részleteit.

Gyorsan kimerült a „hazai” keret

Január 17-étől pályázhattak a hazai vállalkozások a „Magyar vállalkozások pályázati támogatása az Európai Bizottság Brexit kárenyhítő forrásának (Brexit Adjustment Reserve – Brexit Alkalmazkodási Tartalék – BAR) keretéből” című (BAR-2022) felhívásra.

A pályázat célja pedig „a magyar vállalkozások részére támogatás biztosítása azon negatív gazdasági hatások ellensúlyozására, amelyek az Egyesült Királyságnak az Európai Unióból történt kilépése nyomán szenvedtek el”. A támogatás feltétele a Brexitből közvetlenül származtatott – dokumentumokkal vagy hitelt érdemlően igazolt – 2020. február 1. és 2023. december 31. között felmerült és várhatóan felmerülő jövőbeni veszteség kimutatása. A keretösszeg 22 milliárd forint, a forrást az uniós Brexit Alkalmazkodási Tartalék (Brexit Adjustment Reserve) és Magyarország költségvetése biztosítja – olvasható a felhívásban.

Támogatási kérelmet mikro-, kis-, és középvállalkozások, valamint nagyvállalatok egyaránt benyújthatnak. Az igényelhető (vissza nem térítendő) összeg minimuma 3 millió forint, maximuma a BREXIT nyomán 2020. február 1. és 2023. december 31. között felmerült és tervezett veszteség, de nem haladhatja meg a 2 milliárd forintot.

A felhívás népszerű volt, a támogatási kérelmekben igényelt támogatások összege néhány nap alatt elérte az adott szakaszhoz rendelt keretösszeg 130 százalékát, az irányító hatóság ezért január 21-én úgy döntött, hogy a benyújtási lehetőségét a benyújtási határidő lejártát megelőzően felfüggeszti.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-09-21 21:51:00
Budapest után Siófok, Hajdúszoboszló, Hévíz, Balatonfüred, Bük, Zalakaros, Gyula, Sárvár, Szeged, Eger voltak a legnépszerűbb fürdővárosok az NTAK első féléves adata alapján – írja a turizmus.com.
2023-09-21 20:21:00
A debreceni lakáspiacon is jellemző a túlkínálat és a csökkenő forgalom, ezért a ténylegesen fizetni tudó vevők határozzák meg a piacot, azok az eladók tudják sikeresen értékesíteni a lakásukat, akik hajlandók az alkura, amely jelenleg elérheti akár a 10–15 százalékot is – mondta el Dupka Melinda, a Melinda Ingatlan tulajdonosa az ingatlan.com-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS