„A jólétet bolygónk tűrőképességének határain belül kell biztosítanunk”

2022. 07. 26., 18:57

Az Európai Bizottság előterjesztette a 2030-ig tartó időszakra vonatkozó uniós környezetvédelmi és éghajlat-politikai célok megvalósítása terén elért eredmények nyomon követésére szolgáló kiemelt mutatók listáját, valamint a 2050-ig tartó időszakra vonatkozó hosszú távú jövőképét.

Frans Timmermans, az európai zöld megállapodásért felelős ügyvezető alelnök: „Nagyon ambiciózus környezetvédelmi és éghajlat-politikai célokat tűztünk ki magunk elé annak érdekében, hogy megvalósítsuk az igazságos zöld átállást, amelyre Európának és a világnak szüksége van. De amit nem tudunk mérni, azt kezelni sem tudjuk. Hogy ne térjünk le a kitűzött útról, szorosan figyelemmel kell kísérnünk, hogy elérjük-e céljainkat. Ezek a mutatók segítséget nyújtanak ehhez.”

Virginijus Sinkevičius, a környezetért, az óceánokért és a halászatért felelős biztos: „A szakpolitikák eredményessége a végrehajtásukon múlik. Ezek a kiemelt mutatók segíteni fognak az európai zöld megállapodás keretében elfogadott szakpolitikák végrehajtásában azáltal, hogy rávilágítanak a tendenciákra, és elősegítik, hogy a politikai döntéshozók megalapozott párbeszédet folytassanak arról, hogy hol van szükség további erőfeszítésekre.”

Kiemelt mutatók

A kiemelt mutatók az európai zöld megállapodásra épülő 8. környezetvédelmi cselekvési program szerkezetét követik, és a 2030-ig teljesítendő minden egyes kiemelt tematikus célkitűzés tekintetében magukban foglalják a szakpolitikai szempontból legrelevánsabb és statisztikailag legmegbízhatóbb 2–3 mutatót, amelyek kiterjednek az éghajlatváltozás mérséklésére, az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásra, a körforgásos gazdaságra, a szennyezőanyag-mentességre és a biológiai sokféleségre.

A lista emellett a főbb környezeti és éghajlati terhelések kezelése terén elért eredmények mérésére szolgáló öt mutatót is tartalmaz. Az európai zöld megállapodás célkitűzéseivel összhangban kiterjed az elkövetkező években megvalósítandó fenntartható energia-, ipari, mobilitási és élelmezési rendszerekre való átállásra.

Ezen túlmenően a kiemelt mutatórendszer olyan mutatókat is tartalmaz, amelyek segítségével nyomon követhető a fő előfeltételek felé tett előrehaladás, ideértve a fenntartható finanszírozást, „a szennyező fizet” elvet és a környezeti szempontból káros támogatások fokozatos megszüntetését.

A nyomonkövetési keret utolsó fejezete olyan rendszerszintű mutatókat tartalmaz, amelyek célja a környezeti jóllét három dimenziója felé tett előrehaladás mérése, a természetvédelmen túl a gazdasági és társadalmi szempontok figyelembevétele érdekében – olvasható az Európai Bizottság közleményében.

A 8. környezetvédelmi cselekvési program

A 8. környezetvédelmi cselekvési program 2022. május 2-án lépett hatályba, és előírja a Bizottság számára, hogy nyújtson be egy korlátozott számú kiemelt mutatóra alapuló nyomonkövetési keretet. E mutatóknak adott esetben olyan rendszerszintű mutatókat is magukban kell foglalniuk, amelyek a környezet-szociális, illetve a környezet-gazdasági politikai megfontolások közötti összefüggésekre vonatkoznak.

A 8. környezetvédelmi cselekvési program arra hivatott, hogy igazságos és inkluzív módon felgyorsítsa a zöld átállást annak érdekében, hogy 2050-ig meg lehessen valósítani azt a hosszú távú, a 7. programban (2014–2020) már meghatározott célkitűzést, amely szerint a jólétet bolygónk tűrőképességének határain belül kell biztosítanunk. E cselekvési programok már több mint 40 éve biztosítanak az EU számára irányadó, eredményes keretet, amelynek köszönhetően Európa kiszámítható és összehangolt módon tud fellépni a környezetvédelmi és az éghajlat-politika terén.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 11. 30., 16:10
Küldetésünk alapja, hogy a létrehozott üzleti kultúra utánunk is fennmarad. Ezt bontjuk le 5 éves periódusokra, melyeket éves terveken keresztül valósítunk meg – mondta az Üzletemnek Avidor András nemzetközi franchise és networking szakértő, a BNI Magyarország vezetője.
2022. 11. 24., 16:35
További intézkedésekre is szükség lesz a turisztikai és vendéglátó szektor kilátástalannak tűnő helyzetének enyhítésére – mondja Duska Sándor, a VOSZ Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekciójának vezetője.
2022-12-05 15:13:56
Az energiaárak rendkívüli növekedése, a rekordmagas infláció és az általános gazdasági bizonytalanság szinte minden szektoron nyomot hagy. Míg a munkaerőpiacon egyelőre nem tapasztalni jelentős változásokat, kérdés, hogy ez meddig maradhat így.
2022-12-05 13:13:00
Idén december 5–18. között rendelte el a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzést dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára. Az egész országra kiterjedő kéthetes ellenőrzéssorozat idején a szakemberek fokozott jelenléte várható az élelmiszerlánc minden területén.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS