„A jólétet bolygónk tűrőképességének határain belül kell biztosítanunk”

2022. 07. 26., 18:57

Az Európai Bizottság előterjesztette a 2030-ig tartó időszakra vonatkozó uniós környezetvédelmi és éghajlat-politikai célok megvalósítása terén elért eredmények nyomon követésére szolgáló kiemelt mutatók listáját, valamint a 2050-ig tartó időszakra vonatkozó hosszú távú jövőképét.

Frans Timmermans, az európai zöld megállapodásért felelős ügyvezető alelnök: „Nagyon ambiciózus környezetvédelmi és éghajlat-politikai célokat tűztünk ki magunk elé annak érdekében, hogy megvalósítsuk az igazságos zöld átállást, amelyre Európának és a világnak szüksége van. De amit nem tudunk mérni, azt kezelni sem tudjuk. Hogy ne térjünk le a kitűzött útról, szorosan figyelemmel kell kísérnünk, hogy elérjük-e céljainkat. Ezek a mutatók segítséget nyújtanak ehhez.”

Virginijus Sinkevičius, a környezetért, az óceánokért és a halászatért felelős biztos: „A szakpolitikák eredményessége a végrehajtásukon múlik. Ezek a kiemelt mutatók segíteni fognak az európai zöld megállapodás keretében elfogadott szakpolitikák végrehajtásában azáltal, hogy rávilágítanak a tendenciákra, és elősegítik, hogy a politikai döntéshozók megalapozott párbeszédet folytassanak arról, hogy hol van szükség további erőfeszítésekre.”

Kiemelt mutatók

A kiemelt mutatók az európai zöld megállapodásra épülő 8. környezetvédelmi cselekvési program szerkezetét követik, és a 2030-ig teljesítendő minden egyes kiemelt tematikus célkitűzés tekintetében magukban foglalják a szakpolitikai szempontból legrelevánsabb és statisztikailag legmegbízhatóbb 2–3 mutatót, amelyek kiterjednek az éghajlatváltozás mérséklésére, az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásra, a körforgásos gazdaságra, a szennyezőanyag-mentességre és a biológiai sokféleségre.

A lista emellett a főbb környezeti és éghajlati terhelések kezelése terén elért eredmények mérésére szolgáló öt mutatót is tartalmaz. Az európai zöld megállapodás célkitűzéseivel összhangban kiterjed az elkövetkező években megvalósítandó fenntartható energia-, ipari, mobilitási és élelmezési rendszerekre való átállásra.

Ezen túlmenően a kiemelt mutatórendszer olyan mutatókat is tartalmaz, amelyek segítségével nyomon követhető a fő előfeltételek felé tett előrehaladás, ideértve a fenntartható finanszírozást, „a szennyező fizet” elvet és a környezeti szempontból káros támogatások fokozatos megszüntetését.

A nyomonkövetési keret utolsó fejezete olyan rendszerszintű mutatókat tartalmaz, amelyek célja a környezeti jóllét három dimenziója felé tett előrehaladás mérése, a természetvédelmen túl a gazdasági és társadalmi szempontok figyelembevétele érdekében – olvasható az Európai Bizottság közleményében.

A 8. környezetvédelmi cselekvési program

A 8. környezetvédelmi cselekvési program 2022. május 2-án lépett hatályba, és előírja a Bizottság számára, hogy nyújtson be egy korlátozott számú kiemelt mutatóra alapuló nyomonkövetési keretet. E mutatóknak adott esetben olyan rendszerszintű mutatókat is magukban kell foglalniuk, amelyek a környezet-szociális, illetve a környezet-gazdasági politikai megfontolások közötti összefüggésekre vonatkoznak.

A 8. környezetvédelmi cselekvési program arra hivatott, hogy igazságos és inkluzív módon felgyorsítsa a zöld átállást annak érdekében, hogy 2050-ig meg lehessen valósítani azt a hosszú távú, a 7. programban (2014–2020) már meghatározott célkitűzést, amely szerint a jólétet bolygónk tűrőképességének határain belül kell biztosítanunk. E cselekvési programok már több mint 40 éve biztosítanak az EU számára irányadó, eredményes keretet, amelynek köszönhetően Európa kiszámítható és összehangolt módon tud fellépni a környezetvédelmi és az éghajlat-politika terén.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-04-13 13:10:00
Már nem az energia- vagy az alapanyagárak jelentik a fő nehézséget a hazai családi vállalatok számára. Az egyelőre még mérsékelten növekvő bevétel-várakozások mellett a magas infláció és a növekvő bérek kifizetése jelent egyre nagyobb kihívást – erről számoltak be a cégek a K&H családi vállalatok klub alkalmával.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.
2024. 03. 04., 13:25
epizód: 2024 / 5   |   hossz: 25:08
A home office elterjedésével és a munkához való viszonyunk változásával átalakult a hozzáállásunk az öltözködéshez, pedig a „business look” törvényei állandók, ahogy a kapcsolatépítésben betöltött szerepe is. Frank Patrícia stylist, stílus- és színtanácsadó szerint bár a formális öltözködés megőrizte a jelentőségét jó néhány – például pénzügyi és jogi – területen, a kreatívabb üzletágakban mostanra inkább egyfajta laza elegancia érvényesül. Ebben az esetben sem mindegy viszont, hogy milyen hatást váltunk ki a potenciális partnerünkből vagy munkáltatónkból a kritikusan fontos első hét másodpercben. Nagy üzletek és karrierek torpanhatnak meg, egyébként jól betartható, csak éppen nem túl közismert megjelenési szabályok figyelmen kívül hagyása miatt. Te ne kövesd el ugyanezt a hibát – Frank Patrícia itt segít!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS