2,6 millió uniós állampolgárt fenyeget a kiutasítás veszélye

2022. 11. 03., 11:19

Mivel a Brexit után nem igényeltek tartósan letelepedett státuszt az Egyesült Királyságban, 2,6 millió uniós állampolgárt utasíthatnak ki.

Azok az uniós állampolgárok, akik csak előzetes letelepedési engedélyt igényeltek, és öt éven belül nem folyamodnak tartós letelepedési engedélyért, automatikusan elveszítik a jogot, hogy az Egyesült Királyságban éljenek. Így viszont illegális bevándorlónak minősülnek, akikre azonnali kitoloncolás vár(hat) – írja az Euronews.

Nagy-Britannia 2020. január 31-én lépett ki az Európai Unióból, de azok az uniós állampolgárok, akik 2020 végéig, a brit EU-tagság megszűnése utáni 11 hónapos átmeneti időszak lejártáig törvényesen és életvitelszerűen letelepedtek az országban, továbbra is maradhatnak. Ehhez azonban meghatározatlan időre szóló tartózkodási engedélyért kell folyamodniuk.

Eddig majdnem 7 millió uniós állampolgár adta be jelentkezését a letelepedési státuszért és csaknem 50 százalékuk meg is kapta azt. A regisztráltak több mint 40 százaléka viszont csak előzetes letelepedési státuszt kapott. 

A belügyi tárca statisztikája szerint 2020. június 30-ig 155 490 magyar állampolgár folyamodott tartós letelepedési engedélyért az Egyesült Királyságban.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-02-01 19:11:00
Niki, a frissen kiképzett szolgálati kutya és egy csomagvizsgáló röntgen is segíti a NAV munkáját a Debreceni Nemzetközi Repülőtéren.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS