2030-ra elkészül a Föld digitális ikertestvére

2030-ra elkészül a Föld digitális ikertestvére
2024. 06. 10., 16:10

Az Európai Bizottság Margrethe Vestager alelnök és Arto Satonen finn foglalkoztatási miniszter jelenlétében aktiválta a Destination Earth (DestinE) rendszert.

A DestinE a Bizottság kiemelt kezdeményezése, amelynek célja a Föld nagy pontosságú digitális ikertestvérének kifejlesztése. Az európai nagy teljesítményű számítógépek (EuroHPC), köztük a finnországi Kajaaniban található LUMI szuperszámítógép feladata lesz az éghajlatváltozás és a szélsőséges időjárási események hatásainak szimulálása. A kezdeményezés segíti Európa felkészülését a nagyobb természeti katasztrófákra való reagálásra, az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásra, valamint az ilyen események lehetséges társadalmi-gazdasági és politikai hatásainak értékelésére – olvasható a Bizottság közleményében.

A DestinE 2030-ra elkészül a Föld teljes digitális másolatával.

„A Destination Earth (DestinE) elindítása fordulatot hoz az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. A Föld rendkívül pontos digitális ikertestvérének létrehozása megmutatja, hogy mennyi mindent elérhetünk, ha Európa egyesíti tudományos kiválóságát és hatalmas szuperszámítógépes teljesítményét. A jövő ma már szó szerint a kezünkben van” – mondta Margrethe Vestager.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS