Szeretné tudni, mennyi lesz a nyugdíja?

2020. 06. 22., 19:15

A nyugdíjbiztosítások 2014-ben jelentek meg a K&H Biztosító termékkínálatában, de az elmúlt másfél évben megkötött nyugdíjbiztosítások adják a teljes állomány majdnem 40 százalékát. Az újonnan kötött – évente 130 ezer forintos állami támogatással, azaz adókedvezménnyel elérhető – nyugdíjbiztosításokra havonta átlagosan 21 ezer forintot fizetnek az ügyfelek, 40 százalékkal többet, mint a 2019 előtti időszakban. A 35 év alatti fiatalok körében is egyre népszerűbbek a K&H-s nyugdíjbiztosítások: a teljes állomány 24 százaléka köthető hozzájuk, szemben a korábbi 17,5 százalékkal. A nyugdíjbiztosítások iránti kereslet bővülése miatt a K&H egy mindenki számára elérhetőnyugdíjkalkulátort fejlesztett, amely becslést ad arra, hogy körülbelül mekkora nyugdíjra számíthatnak az érintettek.

A K&H Biztosítónál a múlt évben és idén május végéig közel 63 százalékkal nőtt a nyugdíjbiztosítási szerződések száma, az új biztosítások a teljes állomány 39 százalékát teszik ki. A Biztosító nyugdíjbiztosítással rendelkező ügyfeleinek május végén összesen több, mint 9 milliárd forintos, fejenként pedig közel 600 ezer forintos megtakarítása volt, ezek az összegek a későbbiekben gyarapodni fognak a hozamoknak és a befizetéseknek köszönhetően.

Az érintettek a nyugdíjkorhatár elérésekor juthatnak hozzá az addig felhalmozott megtakarításukhoz. A Biztosító összeállításából kiderül, hogy a nyugdíjas évekre takarékoskodók száma a szóban forgó időszakban 54 százalékkal gyarapodott. Az ügyfelek 46 százaléka férfi, az átlagéletkor pedig 43 év.

„A nettó reálbérek emelkedése, valamint a nyugdíjcélú megtakarítások iránti növekvő igények miatt tavaly és idén május végéig kötött K&H-s nyugdíjbiztosításokra havonta 21 ezer forintot fizettek átlagosan, szemben az azt megelőző időszak átlagos 15 ezer forintjával, vagyis az egy-egy ügyfélre jutó befizetés 40 százalékkal nőtt az utóbbi másfél évben. Ráadásul egyre nagyobb az ügyfelek között a 35 év alattiak aránya” – mondta Székely Pálma, a K&H Biztosító életbiztosításokért és saját értékesítési csatornákért felelős vezetője.

A szakember hozzátette: A nyugdíjbiztosítások népszerűségében szerepet kap az állami támogatás – adókedvezmény – is, ez évente 130 ezer forintot is jelenthet. A koronavírus-járvány hatásaira utalva Székely Pálma azt mondta:„Kettős hatás érvényesülhet. Egyrészt a bizonytalan gazdasági kilátások, az esetleges elbocsátások, fizetéscsökkentések befolyásolhatják a megtakarítások alakulását. Ugyanakkor a válságok kitörése után jellemzően óvatosabbá válnak a háztartások és tartalékolni kezdenek, ez pedig kompenzálhatja a negatív hatásokat a következő időszakban.

Mennyi lesz? Megmondja az új nyugdíjkalkulátor

Nem véletlenül kapott lendületet a nyugdíjbiztosítások iránti kereslet, a mostani kilátások szerint ugyanis a nyugdíjkorhatár elérése után az emberek az addigi nettó fizetésüknél alacsonyabb állami nyugdíjhoz juthatnak majd, de azt, hogy pontosan mekkora összegre számíthatnak a jövő nyugdíjasai, számos tényezőtől függ.

A K&H ezekre az igényekre válaszolva fejlesztettúj nyugdíjkalkulátort, amely az életkor és a jelenlegi átlagfizetés alapján becslést ad arra, hogy az érintettek körülbelül mekkora havi nyugdíjra számíthatnak. Az oldalon a látogatók tényeket és statisztikákat olvasva kaphatnak képet a magyar nyugdíjrendszer sajátosságairól, kiszámolhatják a várható állami nyugdíjukat, illetve azt is, hogy mennyit kellene félretenniük havi szinten a gondtalan nyugdíjas évekre.

A nyugdíjkalkulátor természetesen csak hozzávetőleges összeget mutat, a jövő nyugdíjasainak járó konkrét havi juttatás összege ugyanis a nyugdíjkorhatár elérése után derül ki, hisz azt számtalan paraméter befolyásolhatja, például az érintett jövedelmének változása, a jövőben esetlegesen életbe lépő új jogszabályok, a gazdasági növekedés és a foglalkoztatottak száma is.

A nyugdíjkalkulátor előrejelzése szerint egy 280 ezer forintos nettó fizetéssel rendelkező, most 30 éves aktív dolgozó becsült időskori nyugdíja 124 ezer forint lesz. Vagyis, az ő jelenlegi keresete és a várható állami nyugdíja alapján – egyéni megtakarítás hiányában – havonta több mint 150 ezer forintos hiány keletkezne költségvetésében.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-04-13 13:10:00
Már nem az energia- vagy az alapanyagárak jelentik a fő nehézséget a hazai családi vállalatok számára. Az egyelőre még mérsékelten növekvő bevétel-várakozások mellett a magas infláció és a növekvő bérek kifizetése jelent egyre nagyobb kihívást – erről számoltak be a cégek a K&H családi vállalatok klub alkalmával.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.
2024. 03. 04., 13:25
epizód: 2024 / 5   |   hossz: 25:08
A home office elterjedésével és a munkához való viszonyunk változásával átalakult a hozzáállásunk az öltözködéshez, pedig a „business look” törvényei állandók, ahogy a kapcsolatépítésben betöltött szerepe is. Frank Patrícia stylist, stílus- és színtanácsadó szerint bár a formális öltözködés megőrizte a jelentőségét jó néhány – például pénzügyi és jogi – területen, a kreatívabb üzletágakban mostanra inkább egyfajta laza elegancia érvényesül. Ebben az esetben sem mindegy viszont, hogy milyen hatást váltunk ki a potenciális partnerünkből vagy munkáltatónkból a kritikusan fontos első hét másodpercben. Nagy üzletek és karrierek torpanhatnak meg, egyébként jól betartható, csak éppen nem túl közismert megjelenési szabályok figyelmen kívül hagyása miatt. Te ne kövesd el ugyanezt a hibát – Frank Patrícia itt segít!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS