Mire figyeljünk, ha lakáshitelt veszünk fel?

Mire figyeljünk, ha lakáshitelt veszünk fel?
2022. 02. 23., 09:02

A lakáshitel felvétele általában több évtizedes elköteleződést jelent, ami jelentős anyagi és lelki terhet ró ránk. Felmerülhet bennünk a kérdés: mi történik, ha valamiért nem tudjuk majd fizetni a törlesztőrészletet? Cikkünkben erre a kérdésre javaslunk megoldást.

Habár a járvány 2020-ban visszavetette az ingatlanok adásvételét, tavaly már újra növekedés volt tapasztalható a hazai piacon. A befektetési célú vásárlás is igencsak népszerű volt, hiszen sokan döntöttek úgy: jobb, ha ingatlanban tartják pénzüket. Ez ugyanis inflációálló befektetésként van számontartva, hiszen egy jól kiválasztott lakás vagy ház hosszú távon is megőrzi az értékét. 

Legtöbb esetben azonban teljesen önerőből nehezen megvalósítható egy ingatlan megvásárlása, legyen szó akár a saját lakhatásunkról, akár befektetési célról. Ebből kifolyólag pedig általában kénytelenek vagyunk lakáshitelhez folyamodni

Ha pedig hitelfelvételről van szó, számos kérdéssel azonnal szembesülünk: melyik pénzintézetet válasszuk, milyen típusú hitel mellett tegyünk le a voksunkat, mekkora legyen a törlesztőrészlet és az időtáv? A rengeteg átgondolandó tényező és a bonyolult dokumentáció mellett sajnos háttérbe szorul annak a kérdése, hogy mi történik akkor, ha ne adj’ isten nem tudjuk fizetni a törlesztőrészletet. Cikkünkben azt vizsgáljuk meg, hogy hogyan lehet felkészülni erre az esetre.

Az idő kulcskérdés

A lakáshiteleket, csekély számú kivételtől eltekintve, több évtizedre vesszük fel. 

Egy ekkora időintervallumban szinte bármi megtörténhet, gondoljunk csak arra, hogy a Covid-19 világjárvány milyen mértékben forgatta fel a világot egyik hónapról a másikra. Könnyen elképzelhető tehát, hogy a hitelünk futamideje alatt egy időre kiesünk a munkából például magánéleti események vagy épp egy elhúzódó betegség okán. 

Családfőként sajnos még nehezebb a helyzetünk, főként, ha a hitelt nagyrészt a mi keresetünkre, bevételeinkre alapozva vettük fel. Ilyenkor már egy néhány hetes munkából való kiesés is komoly rést üthet a családi kasszán – nem is beszélve egy hosszabb időszakról. 

Hogy mindez ne legyen megterhelő számunkra, megoldást jelenthet, ha előre gondolkodunk és biztosítást kötünk. Létezik ugyanis egy kimondottan erre a célra kifejlesztett termék: a hitelfedezeti biztosítás. 

Milyen esetekben nyújt védelmet a hitelfedezeti biztosítás?

Hitelfedezeti biztosítást jellemzően egy nagyobb összegű hitel esetén érdemes kötni. Amennyiben a szerződésben foglalt káresemény bekövetkezik, úgy a pénzintézet kiegyenlíti a tartozás egy részét vagy az egészét, így nem terhel minket a törlesztőrészlet problémája. 

A konstrukció sajátossága, hogy a biztosító közvetlenül a hitelintézetnek fizeti ki a biztosítási összeget, tehát nem a mi bankszámlánkra érkezik az összeg.

A részletekről az alábbi linken olvashatunk. Nézzünk is meg erre vonatkozóan konkrét példákat!

Amennyiben sajnálatos módon betegség vagy egyéb ok miatt akár hosszabb időre kiesnénk a munkából, akkor a szerződésben meghatározott időintervallumban – példának okáért 3 hónapig – a pénzintézet vállalja, hogy fizeti helyettünk a törlesztőrészletet. Ez nagy segítség lehet, amíg újra talpra nem állunk.

Ha betegségből kifolyólag nemcsak kiesünk, de el is veszítjük az állásunkat, akkor két munkakeresés között, szintén a szerződésben meghatározott időszakban, a biztosító fizeti a részleteket. 

Rokkantság vagy halál esetén a pénzintézet átvállalja a teljes fennmaradó hitel kifizetését, így a családunknak a gyász mellett nem kell anyagi gondokkal is szembenéznie. 

Tipp: Bár a hitelfedezeti biztosítás megoldja a törlesztőrészlet fizetésének problémáját egy betegség vagy tragédia esetén, gondot okozhat, hogy egy teljes kereset kiesik a családi kasszából. Amennyiben szeretnénk minden oldalról biztosítani a szeretteink jólétét, úgy a hitelfedezeti biztosítás mellé érdemes önálló életbiztosítást is kötni.

Mennyibe kerül a hitelfedezeti biztosítás? 

A biztosítás havi díja attól függ, hogy mekkora a hitelünk törlesztőrészlete. Általánosságban azonban elmondhatjuk, hogy a törlesztő 5-6 százalékának megfelelő összeget kell a biztosítás után fizetnünk. 

Ez azt jelenti, hogy ha havonta 100 ezer forintos hiteltörlesztőt fizetünk, akkor havi szinten a biztosítás díja 5-6 ezer forint. Az összeg természetesen változhat annak függvényében, hogy milyen egyéb kiadásaink vannak, illetve mely konstrukciót választjuk, és milyen kiegészítő kockázati elemeket kérünk hozzá. 

Bizonyos pénzintézetek a biztosítási díjat a tőketartozáshoz is kötik. Ahogy tehát a fennálló tőketartozás az évek múltával egyre kisebb és kisebb lesz, ezzel arányosan csökken a biztosítás díja is. 

Többféle megoldású hitelfedezeti biztosítás is létezik, ezért érdemes tájékozódni a piacon, mielőtt egy mellett letennénk a voksunkat.

Gondolkozzunk előre, gondolkozzunk perspektívában

Mielőtt elhamarkodott döntést hoznánk, tegyük fel magunknak a kérdést: vajon tudnánk fizetni a lakáshitelünket akkor is, ha az egyikünk keresete teljesen kiesne? Ha nem, akkor pedig megér ez a biztonság egy havi szinten pár ezer forintos többletkiadást? 

Amennyiben felelősségteljesen szeretnénk dönteni családunk jövőjéről, érdemes minden eshetőséget számításba venni, és megelőzni a bajt.

(Fotók: Freepik)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 22., 13:09
Vezetői stílusom szerves része a folyamatos és drasztikusan őszinte visszajelzés, de ezt nagyon szépen be tudom csomagolni – mondta az Üzletemnek Hortobágyi László, a Nova Human Resource Kft. új üzletágának igazgatója.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 03. 26., 23:45
epizód: 2023 / 3   |   hossz: 19:51
Mi kerül akár több tízmillió forintba egy nagy teljesítményű hangsugárzón és miben különbözik a hagyományos értelemben vett hangfalaktól? Hogyan lehetséges, hogy nem vastagabb egy faliképnél, mégis úgy szólaltat meg analóg és digitális zenét, mint semmi más? A világhír felé haladó márka sztoriját Kiss Imre, a Popori Acoustics értékesítési és marketingvezetője mutatja be.
Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS