Mire figyeljünk, ha lakáshitelt veszünk fel?

Mire figyeljünk, ha lakáshitelt veszünk fel?
2022. 02. 23., 09:02

A lakáshitel felvétele általában több évtizedes elköteleződést jelent, ami jelentős anyagi és lelki terhet ró ránk. Felmerülhet bennünk a kérdés: mi történik, ha valamiért nem tudjuk majd fizetni a törlesztőrészletet? Cikkünkben erre a kérdésre javaslunk megoldást.

Habár a járvány 2020-ban visszavetette az ingatlanok adásvételét, tavaly már újra növekedés volt tapasztalható a hazai piacon. A befektetési célú vásárlás is igencsak népszerű volt, hiszen sokan döntöttek úgy: jobb, ha ingatlanban tartják pénzüket. Ez ugyanis inflációálló befektetésként van számontartva, hiszen egy jól kiválasztott lakás vagy ház hosszú távon is megőrzi az értékét. 

Legtöbb esetben azonban teljesen önerőből nehezen megvalósítható egy ingatlan megvásárlása, legyen szó akár a saját lakhatásunkról, akár befektetési célról. Ebből kifolyólag pedig általában kénytelenek vagyunk lakáshitelhez folyamodni

Ha pedig hitelfelvételről van szó, számos kérdéssel azonnal szembesülünk: melyik pénzintézetet válasszuk, milyen típusú hitel mellett tegyünk le a voksunkat, mekkora legyen a törlesztőrészlet és az időtáv? A rengeteg átgondolandó tényező és a bonyolult dokumentáció mellett sajnos háttérbe szorul annak a kérdése, hogy mi történik akkor, ha ne adj’ isten nem tudjuk fizetni a törlesztőrészletet. Cikkünkben azt vizsgáljuk meg, hogy hogyan lehet felkészülni erre az esetre.

Az idő kulcskérdés

A lakáshiteleket, csekély számú kivételtől eltekintve, több évtizedre vesszük fel. 

Egy ekkora időintervallumban szinte bármi megtörténhet, gondoljunk csak arra, hogy a Covid-19 világjárvány milyen mértékben forgatta fel a világot egyik hónapról a másikra. Könnyen elképzelhető tehát, hogy a hitelünk futamideje alatt egy időre kiesünk a munkából például magánéleti események vagy épp egy elhúzódó betegség okán. 

Családfőként sajnos még nehezebb a helyzetünk, főként, ha a hitelt nagyrészt a mi keresetünkre, bevételeinkre alapozva vettük fel. Ilyenkor már egy néhány hetes munkából való kiesés is komoly rést üthet a családi kasszán – nem is beszélve egy hosszabb időszakról. 

Hogy mindez ne legyen megterhelő számunkra, megoldást jelenthet, ha előre gondolkodunk és biztosítást kötünk. Létezik ugyanis egy kimondottan erre a célra kifejlesztett termék: a hitelfedezeti biztosítás. 

Milyen esetekben nyújt védelmet a hitelfedezeti biztosítás?

Hitelfedezeti biztosítást jellemzően egy nagyobb összegű hitel esetén érdemes kötni. Amennyiben a szerződésben foglalt káresemény bekövetkezik, úgy a pénzintézet kiegyenlíti a tartozás egy részét vagy az egészét, így nem terhel minket a törlesztőrészlet problémája. 

A konstrukció sajátossága, hogy a biztosító közvetlenül a hitelintézetnek fizeti ki a biztosítási összeget, tehát nem a mi bankszámlánkra érkezik az összeg.

A részletekről az alábbi linken olvashatunk. Nézzünk is meg erre vonatkozóan konkrét példákat!

Amennyiben sajnálatos módon betegség vagy egyéb ok miatt akár hosszabb időre kiesnénk a munkából, akkor a szerződésben meghatározott időintervallumban – példának okáért 3 hónapig – a pénzintézet vállalja, hogy fizeti helyettünk a törlesztőrészletet. Ez nagy segítség lehet, amíg újra talpra nem állunk.

Ha betegségből kifolyólag nemcsak kiesünk, de el is veszítjük az állásunkat, akkor két munkakeresés között, szintén a szerződésben meghatározott időszakban, a biztosító fizeti a részleteket. 

Rokkantság vagy halál esetén a pénzintézet átvállalja a teljes fennmaradó hitel kifizetését, így a családunknak a gyász mellett nem kell anyagi gondokkal is szembenéznie. 

Tipp: Bár a hitelfedezeti biztosítás megoldja a törlesztőrészlet fizetésének problémáját egy betegség vagy tragédia esetén, gondot okozhat, hogy egy teljes kereset kiesik a családi kasszából. Amennyiben szeretnénk minden oldalról biztosítani a szeretteink jólétét, úgy a hitelfedezeti biztosítás mellé érdemes önálló életbiztosítást is kötni.

Mennyibe kerül a hitelfedezeti biztosítás? 

A biztosítás havi díja attól függ, hogy mekkora a hitelünk törlesztőrészlete. Általánosságban azonban elmondhatjuk, hogy a törlesztő 5-6 százalékának megfelelő összeget kell a biztosítás után fizetnünk. 

Ez azt jelenti, hogy ha havonta 100 ezer forintos hiteltörlesztőt fizetünk, akkor havi szinten a biztosítás díja 5-6 ezer forint. Az összeg természetesen változhat annak függvényében, hogy milyen egyéb kiadásaink vannak, illetve mely konstrukciót választjuk, és milyen kiegészítő kockázati elemeket kérünk hozzá. 

Bizonyos pénzintézetek a biztosítási díjat a tőketartozáshoz is kötik. Ahogy tehát a fennálló tőketartozás az évek múltával egyre kisebb és kisebb lesz, ezzel arányosan csökken a biztosítás díja is. 

Többféle megoldású hitelfedezeti biztosítás is létezik, ezért érdemes tájékozódni a piacon, mielőtt egy mellett letennénk a voksunkat.

Gondolkozzunk előre, gondolkozzunk perspektívában

Mielőtt elhamarkodott döntést hoznánk, tegyük fel magunknak a kérdést: vajon tudnánk fizetni a lakáshitelünket akkor is, ha az egyikünk keresete teljesen kiesne? Ha nem, akkor pedig megér ez a biztonság egy havi szinten pár ezer forintos többletkiadást? 

Amennyiben felelősségteljesen szeretnénk dönteni családunk jövőjéről, érdemes minden eshetőséget számításba venni, és megelőzni a bajt.

(Fotók: Freepik)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS