Ennyi a lakásbiztosítások idei átlagdíja

2020. 10. 29., 10:45

A mai napon a Netrisk.hu – elsőként az online összehasonlító portálok közül – felvette kínálatába a hazai piacon elérhető első, az UNION Biztosító által kidolgozott minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítást (MFO). A tavalyi év végén bevezetett MFO minősítéstől a Magyar Nemzeti Bank (MNB) többek között a piaci verseny további erősödését várja a lakásbiztosítások piacán.

A legnagyobb online biztosításközvetítő portál forgalmi adatai szerint az idei év első kilenc hónapjában az online lakásbiztosítások átlagdíja 28 900 forint volt, ami 4,8 százalékkal haladja meg az előző év hasonló időszakában mért 27 600 forintot szintet.

„Az ingatlanok újjáépítési költségei az építőanyagok ára és a bérköltségek gyors emelkedése miatt jelentősen megugrottak az elmúlt év során – mutat rá Marschalek Péter, a Netrisk Csoport kereskedelmi igazgatója. – Az a tény, hogy a biztosítási átlagdíjak 5 százalék alatti mértékben emelkedtek, azt mutatja, hogy a biztosítók között már jelenleg is komoly verseny zajlik ebben a szegmensben, ami nem engedi elszabadulni a lakásbiztosítási díjakat.”

Az elmúlt év során a családi (+6 százalék) és az ikerházak (+10 százalék) biztosításai emelkedtek, és általában a kisebb településeken élők érezhettek az átlagosnál nagyobb (+8 százalék) díjemelkedést. A díjak szintje – az eltérő költségek és kockázatok miatt – mind település-, mind ingatlantípusonként jelentős eltérét mutat. A legdrágábban a fővárosban köthetünk lakásbiztosítást (31 300 Ft/év), és átlagban a családi és ikerházak biztosítása kerül a legtöbb pénzbe, miközben a társasházak esetében (21 600 Ft/év) kell a legkevésbé mélyen nyúlni a zsebünkbe. Ez utóbbi esetben azonban az átlagot az is lefelé húzza, ha egy adott épületnek már van társasház-biztosítása. Ilyenkor az ügyfeleknek jobbára már csak az ingóságaikra kell biztosítást kötniük.

Ügyféltudatosság

A lakásokban bekövetkező változások (felújítás, átalakítás, bővítés, értékes ingóságok beszerzése), illetve a piacon megjelenő egyre korszerűbb lakásbiztosítások miatt fontos, hogy az ügyfelek az évforduló előtt rendszeresen felülvizsgálják meglévő lakásbiztosítási szerződéseiket. Ez a fajta ügyféltudatosság a Netrisk.hu statisztikáiban is megmutatkozik: az évfordulóra lecserélt meglévő biztosítások aránya 2020 eddigi hónapjaiban elérte a 32 százalékot (6-8 éve ez az arány 10 százalék körül mozgott).

Mind a versenyt, mind az ügyféltudatosságot tovább növelheti az az előírás, hogy az MFO-t nem csupán évenként, hanem negyedévenként, minden naptári negyedév végére fel lehet mondani (a szokásos 30 napos határidővel). Erre az UNION terméke esetében a kockázatviselés kezdetét követő harmadik negyedév lejártával nyílhat lehetőség.

Kiegészítő biztosítások

Az MNB nagy hangsúlyt fektet arra, hogy az MFO termékek valamennyi, a háztartás egzisztenciáját fenyegető kockázatot tartalmazzák, ezért a 15 környezeti és más külső okra visszavezethető alapkockázat mellé 5 olyan, jelenleg csak kiegészítőként elérhető, de gyakori káreseményt térítő fedezetet is kötelezővé tett, mint például a vízkár (az elfolyt víz díját is beleértve), betöréses lopás, rongálás, és a különleges üvegeket is térítő üvegtörés.

A Netrisk.hu adatai szerint az elmúlt kilenc hónap során a megkötött lakásbiztosítások 28 százalékához kötöttek legalább egy kiegészítő biztosítást is. A leggyakoribb, 10 százalék feletti arányban választott kiegészítő elem az elfolyt víz költségét fedező, az ablakbeázásból, a tetőhézag-beázásból, illetve a besurranó tolvajlásból fakadó károkat térítő szolgáltatások voltak. E szolgáltatások mindegyike kötelező eleme egy MFO biztosításnak.

„Az MFO a fentieken (bővített alapcsomagon, megnövelt ügyfélmobilitáson) kívül további számos előnyt is kínál az ügyfeleknek, többek között a kárrendezés folyamatában maximalizált ügyintézési határidőket, az új értékre történő térítést, illetve kiemelt károk esetén kötelező extra szolgáltatásokat (személyes kapcsolattartó, kárelőleg). Ezért a Netrisk.hu az ügyfelek érdekében eljáró alkuszként további MFO termékek elhelyezését is tervezi majd a kínálatában” – teszi hozzá a Netrisk.hu szakértője.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-05 16:40:00
A NIS2 irányelv magasabb szintre emelte a korábbi uniós kiberbiztonsági szabályozást és számos új kötelezettséget vezetett be. Az irányelv szabályainak túlnyomó részét már átültették a magyar jogba, így a jövő év folyamán 2500–3000 hazai közép- és nagyvállalatnak kell a szigorú szabályoknak megfelelni, továbbá az ellátási láncuk biztonságát megteremteni – hívja fel a figyelmet dr. Szabó Gergely Gábor, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners Ügyvédi Iroda szabályozási ügyekért felelős vezető ügyvédje.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS