Ennyi a lakásbiztosítások idei átlagdíja

2020. 10. 29., 10:45

A mai napon a Netrisk.hu – elsőként az online összehasonlító portálok közül – felvette kínálatába a hazai piacon elérhető első, az UNION Biztosító által kidolgozott minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítást (MFO). A tavalyi év végén bevezetett MFO minősítéstől a Magyar Nemzeti Bank (MNB) többek között a piaci verseny további erősödését várja a lakásbiztosítások piacán.

A legnagyobb online biztosításközvetítő portál forgalmi adatai szerint az idei év első kilenc hónapjában az online lakásbiztosítások átlagdíja 28 900 forint volt, ami 4,8 százalékkal haladja meg az előző év hasonló időszakában mért 27 600 forintot szintet.

„Az ingatlanok újjáépítési költségei az építőanyagok ára és a bérköltségek gyors emelkedése miatt jelentősen megugrottak az elmúlt év során – mutat rá Marschalek Péter, a Netrisk Csoport kereskedelmi igazgatója. – Az a tény, hogy a biztosítási átlagdíjak 5 százalék alatti mértékben emelkedtek, azt mutatja, hogy a biztosítók között már jelenleg is komoly verseny zajlik ebben a szegmensben, ami nem engedi elszabadulni a lakásbiztosítási díjakat.”

Az elmúlt év során a családi (+6 százalék) és az ikerházak (+10 százalék) biztosításai emelkedtek, és általában a kisebb településeken élők érezhettek az átlagosnál nagyobb (+8 százalék) díjemelkedést. A díjak szintje – az eltérő költségek és kockázatok miatt – mind település-, mind ingatlantípusonként jelentős eltérét mutat. A legdrágábban a fővárosban köthetünk lakásbiztosítást (31 300 Ft/év), és átlagban a családi és ikerházak biztosítása kerül a legtöbb pénzbe, miközben a társasházak esetében (21 600 Ft/év) kell a legkevésbé mélyen nyúlni a zsebünkbe. Ez utóbbi esetben azonban az átlagot az is lefelé húzza, ha egy adott épületnek már van társasház-biztosítása. Ilyenkor az ügyfeleknek jobbára már csak az ingóságaikra kell biztosítást kötniük.

Ügyféltudatosság

A lakásokban bekövetkező változások (felújítás, átalakítás, bővítés, értékes ingóságok beszerzése), illetve a piacon megjelenő egyre korszerűbb lakásbiztosítások miatt fontos, hogy az ügyfelek az évforduló előtt rendszeresen felülvizsgálják meglévő lakásbiztosítási szerződéseiket. Ez a fajta ügyféltudatosság a Netrisk.hu statisztikáiban is megmutatkozik: az évfordulóra lecserélt meglévő biztosítások aránya 2020 eddigi hónapjaiban elérte a 32 százalékot (6-8 éve ez az arány 10 százalék körül mozgott).

Mind a versenyt, mind az ügyféltudatosságot tovább növelheti az az előírás, hogy az MFO-t nem csupán évenként, hanem negyedévenként, minden naptári negyedév végére fel lehet mondani (a szokásos 30 napos határidővel). Erre az UNION terméke esetében a kockázatviselés kezdetét követő harmadik negyedév lejártával nyílhat lehetőség.

Kiegészítő biztosítások

Az MNB nagy hangsúlyt fektet arra, hogy az MFO termékek valamennyi, a háztartás egzisztenciáját fenyegető kockázatot tartalmazzák, ezért a 15 környezeti és más külső okra visszavezethető alapkockázat mellé 5 olyan, jelenleg csak kiegészítőként elérhető, de gyakori káreseményt térítő fedezetet is kötelezővé tett, mint például a vízkár (az elfolyt víz díját is beleértve), betöréses lopás, rongálás, és a különleges üvegeket is térítő üvegtörés.

A Netrisk.hu adatai szerint az elmúlt kilenc hónap során a megkötött lakásbiztosítások 28 százalékához kötöttek legalább egy kiegészítő biztosítást is. A leggyakoribb, 10 százalék feletti arányban választott kiegészítő elem az elfolyt víz költségét fedező, az ablakbeázásból, a tetőhézag-beázásból, illetve a besurranó tolvajlásból fakadó károkat térítő szolgáltatások voltak. E szolgáltatások mindegyike kötelező eleme egy MFO biztosításnak.

„Az MFO a fentieken (bővített alapcsomagon, megnövelt ügyfélmobilitáson) kívül további számos előnyt is kínál az ügyfeleknek, többek között a kárrendezés folyamatában maximalizált ügyintézési határidőket, az új értékre történő térítést, illetve kiemelt károk esetén kötelező extra szolgáltatásokat (személyes kapcsolattartó, kárelőleg). Ezért a Netrisk.hu az ügyfelek érdekében eljáró alkuszként további MFO termékek elhelyezését is tervezi majd a kínálatában” – teszi hozzá a Netrisk.hu szakértője.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-06-07 19:18:54
Az idén külföldi nyaralásra induló magyarok 83 százaléka a helyszínen is bankkártyával, okostelefonnal vagy okosórával tervez fizetni. Ezzel Magyarország első a régióban a Visa nyolc közép- és kelet-európai országra, köztük hazánkra is kiterjedő, „Utazási és fizetési szokások 2023” címmel megjelent tanulmánya szerint.
2023-06-07 18:18:26
A turizmus és vendéglátási szektor támogatása és az általuk fenntartott jelentős számú munkahely megvédése érdekében 2023. május 31-ig volt lehetséges – 15 százalékos díj megfizetése nélkül – teljes összegben felhasználni a SZÉP-kártyán 2022. október 15-ig jóváírt, „bennragadt” összegeket.
2023-06-07 16:48:45
A kormány július 1-jétől a természetes személyek kamatjövedelmét 13 százalék szociális hozzájárulási adóval is megterheli. Így a teljes adóteher már 28 százalékra hízik. A témával kapcsolatban számos tévhit kering, amelyeket a Bankmonitor szakértői igyekeznek tisztázni.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS