Ennyi a lakásbiztosítások idei átlagdíja

2020. 10. 29., 10:45

A mai napon a Netrisk.hu – elsőként az online összehasonlító portálok közül – felvette kínálatába a hazai piacon elérhető első, az UNION Biztosító által kidolgozott minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítást (MFO). A tavalyi év végén bevezetett MFO minősítéstől a Magyar Nemzeti Bank (MNB) többek között a piaci verseny további erősödését várja a lakásbiztosítások piacán.

A legnagyobb online biztosításközvetítő portál forgalmi adatai szerint az idei év első kilenc hónapjában az online lakásbiztosítások átlagdíja 28 900 forint volt, ami 4,8 százalékkal haladja meg az előző év hasonló időszakában mért 27 600 forintot szintet.

„Az ingatlanok újjáépítési költségei az építőanyagok ára és a bérköltségek gyors emelkedése miatt jelentősen megugrottak az elmúlt év során – mutat rá Marschalek Péter, a Netrisk Csoport kereskedelmi igazgatója. – Az a tény, hogy a biztosítási átlagdíjak 5 százalék alatti mértékben emelkedtek, azt mutatja, hogy a biztosítók között már jelenleg is komoly verseny zajlik ebben a szegmensben, ami nem engedi elszabadulni a lakásbiztosítási díjakat.”

Az elmúlt év során a családi (+6 százalék) és az ikerházak (+10 százalék) biztosításai emelkedtek, és általában a kisebb településeken élők érezhettek az átlagosnál nagyobb (+8 százalék) díjemelkedést. A díjak szintje – az eltérő költségek és kockázatok miatt – mind település-, mind ingatlantípusonként jelentős eltérét mutat. A legdrágábban a fővárosban köthetünk lakásbiztosítást (31 300 Ft/év), és átlagban a családi és ikerházak biztosítása kerül a legtöbb pénzbe, miközben a társasházak esetében (21 600 Ft/év) kell a legkevésbé mélyen nyúlni a zsebünkbe. Ez utóbbi esetben azonban az átlagot az is lefelé húzza, ha egy adott épületnek már van társasház-biztosítása. Ilyenkor az ügyfeleknek jobbára már csak az ingóságaikra kell biztosítást kötniük.

Ügyféltudatosság

A lakásokban bekövetkező változások (felújítás, átalakítás, bővítés, értékes ingóságok beszerzése), illetve a piacon megjelenő egyre korszerűbb lakásbiztosítások miatt fontos, hogy az ügyfelek az évforduló előtt rendszeresen felülvizsgálják meglévő lakásbiztosítási szerződéseiket. Ez a fajta ügyféltudatosság a Netrisk.hu statisztikáiban is megmutatkozik: az évfordulóra lecserélt meglévő biztosítások aránya 2020 eddigi hónapjaiban elérte a 32 százalékot (6-8 éve ez az arány 10 százalék körül mozgott).

Mind a versenyt, mind az ügyféltudatosságot tovább növelheti az az előírás, hogy az MFO-t nem csupán évenként, hanem negyedévenként, minden naptári negyedév végére fel lehet mondani (a szokásos 30 napos határidővel). Erre az UNION terméke esetében a kockázatviselés kezdetét követő harmadik negyedév lejártával nyílhat lehetőség.

Kiegészítő biztosítások

Az MNB nagy hangsúlyt fektet arra, hogy az MFO termékek valamennyi, a háztartás egzisztenciáját fenyegető kockázatot tartalmazzák, ezért a 15 környezeti és más külső okra visszavezethető alapkockázat mellé 5 olyan, jelenleg csak kiegészítőként elérhető, de gyakori káreseményt térítő fedezetet is kötelezővé tett, mint például a vízkár (az elfolyt víz díját is beleértve), betöréses lopás, rongálás, és a különleges üvegeket is térítő üvegtörés.

A Netrisk.hu adatai szerint az elmúlt kilenc hónap során a megkötött lakásbiztosítások 28 százalékához kötöttek legalább egy kiegészítő biztosítást is. A leggyakoribb, 10 százalék feletti arányban választott kiegészítő elem az elfolyt víz költségét fedező, az ablakbeázásból, a tetőhézag-beázásból, illetve a besurranó tolvajlásból fakadó károkat térítő szolgáltatások voltak. E szolgáltatások mindegyike kötelező eleme egy MFO biztosításnak.

„Az MFO a fentieken (bővített alapcsomagon, megnövelt ügyfélmobilitáson) kívül további számos előnyt is kínál az ügyfeleknek, többek között a kárrendezés folyamatában maximalizált ügyintézési határidőket, az új értékre történő térítést, illetve kiemelt károk esetén kötelező extra szolgáltatásokat (személyes kapcsolattartó, kárelőleg). Ezért a Netrisk.hu az ügyfelek érdekében eljáró alkuszként további MFO termékek elhelyezését is tervezi majd a kínálatában” – teszi hozzá a Netrisk.hu szakértője.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.
2024-05-22 10:50:14
Ahhoz, hogy a Föld még az unokáinknak is élhető maradjon, elengedhetetlen a biológiai sokszínűség, aminek ma, május 22-én van a világnapja: a biodiverzitást fenyegető veszélyeket nem vehetjük félvállról!

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Ahhoz, hogy a Föld még az unokáinknak is élhető maradjon, elengedhetetlen a biológiai sokszínűség, aminek ma, május 22-én van a világnapja: a biodiverzitást fenyegető veszélyeket nem vehetjük félvállról!

  Rovathírek: ATOMBUSINESS