A festés áll a felújítási slágerlista élén

2021. 05. 18., 14:30

A lakásfelújítást tervezők döntő többsége, 72 százaléka kifestené az ingatlanját, míg a burkolatok korszerűsítése, cseréje a második helyen áll, utóbbit a 30-59 éves korosztály tagjainak 34 százaléka végeztetné el – derül ki a K&H biztos jövő indexéből, amely azt vizsgálta, hogy milyen munkákra kerülhet sor a közeljövőben tervezett felújítások során. A rezsiköltséget érintő fűtési rendszer felújítása csak az érintettek 18 százalékánál szerepel a listán. A rekonstrukcióra készülő háztartások 20 százaléka tartozik a legtudatosabbak közé, ők azok, akik a korszerűsítés után – amennyiben az értéknövekedés olyan mértékű, akkor – hozzáigazítják a lakásbiztosítást is. A K&H-hoz eddig több, mint 6 milliárd forint értékben érkezett hitel iránti érdeklődés.

Rengeteg magyarországi lakóingatlan újulhat meg a következő években, ugyanis a 2021 januárjában elindított állami program keretében a gyermekes vagy gyermeket váró családok a háztartás korszerűsítésére fordított összeg 50 százalékát - maximum 3 millió forintot - kaphatnak vissza az államtól.

Íme, a slágerlista

A K&H biztos jövő indexéhez készült felmérés szerint a 30-59 éves korosztály tagjainak 16 százaléka egészen biztosan, 34 százalékuk pedig valószínűleg nekilát a felújításnak. A kutatásból kiderül az is, milyen munkákat terveznek a megkérdezettek. A slágerlistát utcahosszal vezeti a festés, utána jön a burkolatok felújítása, a kertrendezés és az ablakok korszerűsítése.

A következő eredményre jutott a kutatás: az felújítást fontolgatók – akik közül sokan többféle munkálat elvégzését is megjelölték:

  • 72 százalékánál festésre, tapétázásra,
  • 34 százalékánál a burkolatok korszerűsítésére, cseréjére,
  • 27 százalékánál a kert rendezésére;
  • 23 százalékánál a nyílászárók – többek között az ablakok – cseréjére,
  • 18 százalékánál a fűtési rendszer fejlesztésére, illetve az elektromos rendszer felújítására,
  • 17 százalékánál a hőszigetelés kialakítására, cseréjére kerülne sor,
  • 9 százaléka klímaberendezés beépítését tervezi,
  • 4 százalékuk pedig megújuló energián – például napelemeken - alapuló rendszerben gondolkodik.

„Festünk, burkolunk, csinosítjuk a kertet és ha még mindig van pénz, kicseréljük az ablakokat is. Így újítunk fel 2021-ben”– mondta Árva András, a K&H Bank lakossági marketing szegmensének vezetője.

A felújítás után is van teendő

A K&H szerint nagyon fontos tudni, hogy az átlagosan igényelt 5 millió forintos felújítással az adott lakóingatlan értéke is emelkedik és ezt az értéknövekedést időben jelezni kell a biztosító felé. Arról van szó, hogy a megfelelő értékre kell szólnia a lakásbiztosításnak, ugyanis ha biztosítási szerződésben a mostaninál alacsonyabb újjáépítési érték szerepel, akkor alulbiztosítottságról beszélünk. Emiatt ha baj történik, a kártérítés összege a kár mértékénél alacsonyabb lehet.

A K&H biztos jövő felmérés szerint a megkérdezettek ötöde tartozik a legtudatosabbak közé, 20 százalékuk mondta azt, hogy a korszerűsítés után felülvizsgálják a lakásbiztosításukat is.

A megkérdezettek 32 százalékánál a tervbe vett rekonstrukció nem lesz olyan nagyságrendű, hogy befolyásolja a lakás értékét, 13 százalék pedig úgy válaszolt, hogy számukra a kérdés nem releváns, mert bevallásuk szerint nincs lakásbiztosításuk. A válaszadók 35 százaléka pedig nem foglalkozik ezzel a kérdéssel.  A felújítási hitel népszerűségét az is mutatja, hogy a bankhoz eddig 6 milliárd forint összértéket meghaladó hiteligénylés érkezett be, ebből több, mint 3 milliárd forintot fogadott már be és 750 millió forintot folyósított, az átlagos összeg pedig 5 millió forint körül van.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-27 18:10:16
A menedzserszövetség Év Menedzsere Díj 2023. évi kitüntetettje Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója lett. A szövetség 29. alkalommal rendezte meg az Év Menedzsere Díjátadót.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Izgalmas fejlesztések a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán: elektronikus szem, elektronikus orr és többféle szemkamera is helyet kapott az újonnan kialakított laboratóriumban.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS