A festés áll a felújítási slágerlista élén

2021. 05. 18., 14:30

A lakásfelújítást tervezők döntő többsége, 72 százaléka kifestené az ingatlanját, míg a burkolatok korszerűsítése, cseréje a második helyen áll, utóbbit a 30-59 éves korosztály tagjainak 34 százaléka végeztetné el – derül ki a K&H biztos jövő indexéből, amely azt vizsgálta, hogy milyen munkákra kerülhet sor a közeljövőben tervezett felújítások során. A rezsiköltséget érintő fűtési rendszer felújítása csak az érintettek 18 százalékánál szerepel a listán. A rekonstrukcióra készülő háztartások 20 százaléka tartozik a legtudatosabbak közé, ők azok, akik a korszerűsítés után – amennyiben az értéknövekedés olyan mértékű, akkor – hozzáigazítják a lakásbiztosítást is. A K&H-hoz eddig több, mint 6 milliárd forint értékben érkezett hitel iránti érdeklődés.

Rengeteg magyarországi lakóingatlan újulhat meg a következő években, ugyanis a 2021 januárjában elindított állami program keretében a gyermekes vagy gyermeket váró családok a háztartás korszerűsítésére fordított összeg 50 százalékát - maximum 3 millió forintot - kaphatnak vissza az államtól.

Íme, a slágerlista

A K&H biztos jövő indexéhez készült felmérés szerint a 30-59 éves korosztály tagjainak 16 százaléka egészen biztosan, 34 százalékuk pedig valószínűleg nekilát a felújításnak. A kutatásból kiderül az is, milyen munkákat terveznek a megkérdezettek. A slágerlistát utcahosszal vezeti a festés, utána jön a burkolatok felújítása, a kertrendezés és az ablakok korszerűsítése.

A következő eredményre jutott a kutatás: az felújítást fontolgatók – akik közül sokan többféle munkálat elvégzését is megjelölték:

  • 72 százalékánál festésre, tapétázásra,
  • 34 százalékánál a burkolatok korszerűsítésére, cseréjére,
  • 27 százalékánál a kert rendezésére;
  • 23 százalékánál a nyílászárók – többek között az ablakok – cseréjére,
  • 18 százalékánál a fűtési rendszer fejlesztésére, illetve az elektromos rendszer felújítására,
  • 17 százalékánál a hőszigetelés kialakítására, cseréjére kerülne sor,
  • 9 százaléka klímaberendezés beépítését tervezi,
  • 4 százalékuk pedig megújuló energián – például napelemeken - alapuló rendszerben gondolkodik.

„Festünk, burkolunk, csinosítjuk a kertet és ha még mindig van pénz, kicseréljük az ablakokat is. Így újítunk fel 2021-ben”– mondta Árva András, a K&H Bank lakossági marketing szegmensének vezetője.

A felújítás után is van teendő

A K&H szerint nagyon fontos tudni, hogy az átlagosan igényelt 5 millió forintos felújítással az adott lakóingatlan értéke is emelkedik és ezt az értéknövekedést időben jelezni kell a biztosító felé. Arról van szó, hogy a megfelelő értékre kell szólnia a lakásbiztosításnak, ugyanis ha biztosítási szerződésben a mostaninál alacsonyabb újjáépítési érték szerepel, akkor alulbiztosítottságról beszélünk. Emiatt ha baj történik, a kártérítés összege a kár mértékénél alacsonyabb lehet.

A K&H biztos jövő felmérés szerint a megkérdezettek ötöde tartozik a legtudatosabbak közé, 20 százalékuk mondta azt, hogy a korszerűsítés után felülvizsgálják a lakásbiztosításukat is.

A megkérdezettek 32 százalékánál a tervbe vett rekonstrukció nem lesz olyan nagyságrendű, hogy befolyásolja a lakás értékét, 13 százalék pedig úgy válaszolt, hogy számukra a kérdés nem releváns, mert bevallásuk szerint nincs lakásbiztosításuk. A válaszadók 35 százaléka pedig nem foglalkozik ezzel a kérdéssel.  A felújítási hitel népszerűségét az is mutatja, hogy a bankhoz eddig 6 milliárd forint összértéket meghaladó hiteligénylés érkezett be, ebből több, mint 3 milliárd forintot fogadott már be és 750 millió forintot folyósított, az átlagos összeg pedig 5 millió forint körül van.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 20., 16:40
Nem jellemezte magas cégfluktuáció a faipari szektort 2022-ben, alapvetően stagnált az itt működő cégek száma. Az egyéni vállalkozók köre tavaly közel 100 fővel tovább csökkent. A jövő rövidtávon várhatóan nem hoz jelentős kiugrást, 2023-ban csökkenő cégszámmal érdemes számolni – írja elemzésében az Opten.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-21 19:13:00
Ha Önnek van a feltételeknek megfelelő, eladó kutyája és részt kíván venni a NAV április hónapban tervezett kutyavásárán, akkor 2023. április 12-ig küldjön előzetes ajánlatot!
2023-03-21 15:13:00
A magyar rendszerváltást követő privatizációs tranzakciókba csöppenő hazai ügyvédeknek a 90-es évek közepén még újdonság volt, ma azonban már csak egyszerű technikai feladat egy cégfelvásárlást célzó tranzakció előtt az eladásra kínált társaság vagy üzletág (együtt: a céltársaság) „átvilágítása”. Ezt az amerikai jogi zsargonban a latinból kölcsönzött „due diligence”-nek nevezik, amely szószerint „kellő gondosságként” fordítható magyarra, de a fúziós ügyekre szakosodott magyar ügyvédek is inkább a latin megnevezést használják. A legfontosabb tudnivalókat dr. Papp Álmos, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners versenyjogi csoportjának vezetője foglalja össze.
2023-03-21 14:13:30
A hazai nagyvállalatok idén nem várnak árbevétel- és profitnövekedést. A cégek több mint egy éve csökkenő profittal számolnak, ami most negatív rekordot ért el, emellett az árbevétel várt változása is negatív előjelű – derül ki a K&H nagyvállalati növekedési index legutóbbi eredményeiből.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.
2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  Rovathírek: GUSTO

Nekem nagyon tetszik, annyira, hogy kiálltam mellette főszerkesztőnkkel szemben is, aki szerint csak szokványos ipari képlettel van dolgunk.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS