Tovább romolhat a befektetői hangulat?

2019. 01. 17., 13:46

Az év vége látványosan megrázta a piacokat, ami egyelőre óvatosságra inti a befektetőket. A K&H befektetési szakembereinek előrejelzése alapján azonban a kép nem olyan borús, amennyire elsőre látszik, hiszen a kereskedelmi háború, a Brexit és a kínai lassulás jelentette kockázatok mellett is masszív globális növekedés várható idén, hazai szinten a gazdaság növekedése és csökkenő államadósság akár felminősítést is hozhat.

A Trump által elindított kereskedelmi háború hatására fokozatosan elolvadt a befektetők korábbi optimizmusa, és kockázatkerülés jellemezte a piacokat. Ennek hatására a korábbi évek hozambőségét követően a 2018-as év szűkmarkú volt a befektetőkkel, szinte alig volt olyan eszközosztály, amellyel pozitív hozamot lehetett elérni. „A vészharangok kongatása minden bizonnyal túlzás volt. A bizalmi indexek előrejelzései arra utalnak, hogy lassul a növekedési dinamika, de ezzel együtt is a globális gazdaság bővülése a tavalyi 3,7 százalékról mindössze 3,5 százalékra lassulhat, és mindkét nagy gazdasági régióban, az USA-ban és az EU-ban is folytatódik a növekedés” – hangsúlyozta Kovács Mátyás, a K&H Alapkezelő szenior portfólió-menedzsere.

Az erőteljes árfolyamingadozások azonban arra mindenképpen jók voltak, hogy a jegybankokat is óvatosságra intse. A Fed tavaly decemberi kamatemelése óta az újabb szigorítás helyett inkább a flexibilis, a gazdasági környezetre aktívan reagáló kamatpolitikát kommunikál, így a befektetők egyelőre nem is várnak újabb emelést. Sőt, ha tovább romlik a befektetői hangulat, akkor megállhat a havi 40 milliárd dolláros mérlegfőösszeg-csökkentés, „szükség esetén” pedig akár egy újabb mennyiségi lazítás is elképzelhető. Ezzel párhuzamosan pedig az EKB kamatemelésével kapcsolatos várakozások is elolvadtak, ami egyúttal azt is jelenti, hogy a Magyar Nemzeti Bankon sincs nyomás a kamatemelésre vonatkozóan.

„A jegybankok tehát készek arra, hogy a befektetői hangulat romlása esetén beavatkozzanak, ez pedig mindenképpen egy biztonsági hálót ad a piacoknak. Ezzel együtt sem szabad azonban elfeledkezni arról, hogy a tavalyi évet meghatározó geopolitikai bizonytalanságok – a kereskedelmi háború, a Brexit lebegtetése és a kínai gazdaság további lassulása – továbbra is velünk maradnak, és idén is erősen rontják majd az üzleti bizalmat” – hívta fel a figyelmet a befektetési szakember. 

A globális lassulás hatása alól nagy valószínűséggel Magyarország sem tudja kivonni magát, és a kormány által tavalyi évre jelzett 4,6 százalékos bővülés után idén akár 1 százalékponttal is mérséklődhet a gazdasági növekedés. Ez azonban még mindig kedvezőnek tekinthető, miközben az olajáresés miatt az inflációs mutató is visszakorrigált a 3 százalék alatti szintre. A tavalyi év jó növekedése mellett pedig az államadósság is stabilan csökkenő trendet mutat, így idén igen valószínű, hogy pozitív irányba változik Magyarország adósságkockázati besorolása – olvasható a K&H közleményében.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 16., 09:10
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Kocsis Gergely ügyvéd válaszol.
2024-04-19 20:10:18
A 2023-2027. közötti időszakra vonatkozó, magyar Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervvel összefüggő információk megújult formában új honlapon, a kap.gov.hu oldalon érhetőek el.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Az Országos Atomenergia Hivatal elindította Instagram oldalát, amelynek célja az ismeretterjesztés: rövid, szórakoztató posztok formájában mutatja be az atomenergia és annak békés célú alkalmazásához kapcsolódó érdekességeket elsősorban a diákoknak, illetve mindenkinek, aki az atomenergia iránt érdeklődik.