Prémium Magyar Állampapír: január 19-én indulnak az új sorozatok

2023. 01. 13., 16:13

Alighogy közölte a KSH a friss inflációs adatokat, az Államadósság Kezelő Központ máris lezárta a régi Prémium Magyar Állampapírok értékesítését. Január 19-től már az új sorozatokat jegyezhetik a befektetők – írja a Bank360.hu.

  • Alighogy közölte a KSH a friss inflációs adatokat, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) máris lezárta a régi Prémium Magyar Állampapírok értékesítését. Január 19-től már az új sorozatokat jegyezhetik a befektetők – írja a Bank360.hu.

Már csak néhány napig vásárolhatók meg a 2029-ben és 2027 elején lejáró Prémium Magyar Állampapírok (PMÁP). Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) ugyanis ezek értékesítését január 19-én lezárja. Ezek az állampapírok jelenleg 11,75 százalékos kamatot fizetnek, de már nem sokáig, a kamatfordulójuk után 16, illetve 15,25 százalékos kamatot adnak majd egy éven át.

A forgalomban lévő lakossági magyar állampapírok közül jelenleg a PMÁP a legnépszerűbb a lakosság körében, hiszen 2022. december 31-én 4322 milliárd forintot tett ki a lakossági állampapír-állományon belül a PMÁP.

A befektetőknek nem kell szomorkodniuk, az ÁKK két új sorozatot indít jövő csütörtöktől, amelyeknek a kamata hasonló a most megszűnő sorozatokéhoz. A 2027/K sorozat az előző évi, 2022-es átlagos infláció, azaz 14,5 százalék fölött 0,75 százalékpontos, míg a 2030/I papír 1,5 százalékpontos prémiumot ad. Ez azt jelenti, hogy az induló kamatuk 15,25, illetve 16 százalékos lesz. A négyéves kötvény 2027 februárjában, a hétéves 2030 januárjában jár majd le. 

Az ÁKK azért zárja le az egyes sorozatokat egy bizonyos idő után, hogy ugyanabban az állampapír-sorozatban ne koncentrálódjon túl nagy összeg, az államnak ugyanis az a jobb, ha gyakrabban járnak le kisebb sorozatok. Mivel a PMÁP nagyon vonzó befektetés, ez év elejétől nem vásárolhatnak belőle korlátlanul a befektetők, egy-egy sorozatból maximum 250 millió forintnyit vehet meg egy magánszemély.

A PMÁP-ot belföldi és külföldi magánszemélyek is megvásárolhatják a Magyar Államkincstárban és az értékpapír-forgalmazóknál, köztük egyes bankok fiókhálózataiban személyesen és online is. Továbbá a Magyar Posta kijelölt fiókjaiban – írja a Bank360.hu.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-04 22:40:00
A hivatal kilencedikként csatlakozik a blokklánc hálózathoz az EUIPO, Portugália, Észtország, Málta, Lengyelország, Olaszország, Lettország és Görögország után, így a publikus hazai adatok is ezen a rendszeren keresztül lesznek elérhetők az Európai Unió védjegy- és designoltalmi adatbázisában.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS