Prémium Magyar Állampapír: január 19-én indulnak az új sorozatok

2023. 01. 13., 16:13

Alighogy közölte a KSH a friss inflációs adatokat, az Államadósság Kezelő Központ máris lezárta a régi Prémium Magyar Állampapírok értékesítését. Január 19-től már az új sorozatokat jegyezhetik a befektetők – írja a Bank360.hu.

  • Alighogy közölte a KSH a friss inflációs adatokat, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) máris lezárta a régi Prémium Magyar Állampapírok értékesítését. Január 19-től már az új sorozatokat jegyezhetik a befektetők – írja a Bank360.hu.

Már csak néhány napig vásárolhatók meg a 2029-ben és 2027 elején lejáró Prémium Magyar Állampapírok (PMÁP). Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) ugyanis ezek értékesítését január 19-én lezárja. Ezek az állampapírok jelenleg 11,75 százalékos kamatot fizetnek, de már nem sokáig, a kamatfordulójuk után 16, illetve 15,25 százalékos kamatot adnak majd egy éven át.

A forgalomban lévő lakossági magyar állampapírok közül jelenleg a PMÁP a legnépszerűbb a lakosság körében, hiszen 2022. december 31-én 4322 milliárd forintot tett ki a lakossági állampapír-állományon belül a PMÁP.

A befektetőknek nem kell szomorkodniuk, az ÁKK két új sorozatot indít jövő csütörtöktől, amelyeknek a kamata hasonló a most megszűnő sorozatokéhoz. A 2027/K sorozat az előző évi, 2022-es átlagos infláció, azaz 14,5 százalék fölött 0,75 százalékpontos, míg a 2030/I papír 1,5 százalékpontos prémiumot ad. Ez azt jelenti, hogy az induló kamatuk 15,25, illetve 16 százalékos lesz. A négyéves kötvény 2027 februárjában, a hétéves 2030 januárjában jár majd le. 

Az ÁKK azért zárja le az egyes sorozatokat egy bizonyos idő után, hogy ugyanabban az állampapír-sorozatban ne koncentrálódjon túl nagy összeg, az államnak ugyanis az a jobb, ha gyakrabban járnak le kisebb sorozatok. Mivel a PMÁP nagyon vonzó befektetés, ez év elejétől nem vásárolhatnak belőle korlátlanul a befektetők, egy-egy sorozatból maximum 250 millió forintnyit vehet meg egy magánszemély.

A PMÁP-ot belföldi és külföldi magánszemélyek is megvásárolhatják a Magyar Államkincstárban és az értékpapír-forgalmazóknál, köztük egyes bankok fiókhálózataiban személyesen és online is. Továbbá a Magyar Posta kijelölt fiókjaiban – írja a Bank360.hu.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS