Prémium Magyar Állampapír: január 19-én indulnak az új sorozatok

2023. 01. 13., 16:13

Alighogy közölte a KSH a friss inflációs adatokat, az Államadósság Kezelő Központ máris lezárta a régi Prémium Magyar Állampapírok értékesítését. Január 19-től már az új sorozatokat jegyezhetik a befektetők – írja a Bank360.hu.

  • Alighogy közölte a KSH a friss inflációs adatokat, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) máris lezárta a régi Prémium Magyar Állampapírok értékesítését. Január 19-től már az új sorozatokat jegyezhetik a befektetők – írja a Bank360.hu.

Már csak néhány napig vásárolhatók meg a 2029-ben és 2027 elején lejáró Prémium Magyar Állampapírok (PMÁP). Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) ugyanis ezek értékesítését január 19-én lezárja. Ezek az állampapírok jelenleg 11,75 százalékos kamatot fizetnek, de már nem sokáig, a kamatfordulójuk után 16, illetve 15,25 százalékos kamatot adnak majd egy éven át.

A forgalomban lévő lakossági magyar állampapírok közül jelenleg a PMÁP a legnépszerűbb a lakosság körében, hiszen 2022. december 31-én 4322 milliárd forintot tett ki a lakossági állampapír-állományon belül a PMÁP.

A befektetőknek nem kell szomorkodniuk, az ÁKK két új sorozatot indít jövő csütörtöktől, amelyeknek a kamata hasonló a most megszűnő sorozatokéhoz. A 2027/K sorozat az előző évi, 2022-es átlagos infláció, azaz 14,5 százalék fölött 0,75 százalékpontos, míg a 2030/I papír 1,5 százalékpontos prémiumot ad. Ez azt jelenti, hogy az induló kamatuk 15,25, illetve 16 százalékos lesz. A négyéves kötvény 2027 februárjában, a hétéves 2030 januárjában jár majd le. 

Az ÁKK azért zárja le az egyes sorozatokat egy bizonyos idő után, hogy ugyanabban az állampapír-sorozatban ne koncentrálódjon túl nagy összeg, az államnak ugyanis az a jobb, ha gyakrabban járnak le kisebb sorozatok. Mivel a PMÁP nagyon vonzó befektetés, ez év elejétől nem vásárolhatnak belőle korlátlanul a befektetők, egy-egy sorozatból maximum 250 millió forintnyit vehet meg egy magánszemély.

A PMÁP-ot belföldi és külföldi magánszemélyek is megvásárolhatják a Magyar Államkincstárban és az értékpapír-forgalmazóknál, köztük egyes bankok fiókhálózataiban személyesen és online is. Továbbá a Magyar Posta kijelölt fiókjaiban – írja a Bank360.hu.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 16., 09:10
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Kocsis Gergely ügyvéd válaszol.
2024-04-19 20:10:18
A 2023-2027. közötti időszakra vonatkozó, magyar Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervvel összefüggő információk megújult formában új honlapon, a kap.gov.hu oldalon érhetőek el.
2024-04-19 17:10:00
A kutatás-fejlesztés nyomán létrejövő szellemi alkotások hatékony védelmének és hasznosításának elősegítése a célja a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat megújított együttműködésének.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Az Országos Atomenergia Hivatal elindította Instagram oldalát, amelynek célja az ismeretterjesztés: rövid, szórakoztató posztok formájában mutatja be az atomenergia és annak békés célú alkalmazásához kapcsolódó érdekességeket elsősorban a diákoknak, illetve mindenkinek, aki az atomenergia iránt érdeklődik.