Özönlik a friss tőke a kötvényalapokhoz

Özönlik a friss tőke a kötvényalapokhoz
2022. 10. 14., 18:23

Szeptemberben 2,9 százalékkal, azaz 240 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon – tájékoztatott a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ).

A befektetési alapok esetében az elmúlt hónapban a tőkeáramlások eredője 225 milliárd forintot mutat. Az egyes kategóriák esetében vegyes a kép, de érdemes kiemelni a hazai pénzpiaci alapokat, de legfőképpen a rövid lejáratú kötvényalapokat, ahol az értékesítések domináltak. A tőkeáramlás, a hozamok és az árfolyammozgások eredőjeként a BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona 2,9 százalékkal növekedett az év kilencedik hónapjában. A hónap végén a BAMOSZ 25 tagja összesen 8416 milliárd forintot kezelt befektetési alapokban.

A pénzpiaci alapokhoz 63,5 milliárd forintot meghaladó tőke áramlott. Összességében 54,6 százalékos a havi vagyonnövekedés, ami messze a legnagyobb érték a kategóriák között. Érdemes még megjegyezni, hogy a hazai pénzpiaci alapok húzza a kategóriát, ahová 63 milliárdnyi friss tőke érkezett és ahol a havi szintű növekedés 67,9 százalékos. Az év első négy hónapjában 30 milliárd körül stagnált az itt kezelt vagyon, majd rakétaként lőtt ki és jelenleg a 184 milliárd forintot is meghaladja a nettó eszközérték a pénzpiaci alapoknál.

A kötvényalapokhoz özönlik a friss tőke: 193 milliárdnyi érkezett, ami magasan kiemelkedik a kategóriák között. A teljes képhez azonban hozzátartozik, hogy a rövid futamidejű kötvényalapok esetében volt csak tőkebeáramlás 202 milliárdos értékben, míg a másik két alkategória esetében kiáramlást figyelhettünk meg. A hosszú futamidejű kötvényalapoktól 5 milliárd tőke áramlott ki, míg a szabad futamidejű kötvényalapoktól 4 milliárd forintnyi értékben. Valamelyest a hozamok is segítették a vagyonnövekedést, így mindösszesen 11,2 százalékkal nőtt a nettó eszközérték a legnagyobb kategóriánál a hónap során. A kötvényalapok masszív erősödése tovább tartott, így az itt kezelt vagyon átlépte a 2000 milliárd forintot.

A vegyes alapoktól 2,7 milliárdnyi tőke távozott, igaz ez jelentéktelen a kategória méretéhez képest. A hozamok ezúttal nem alakultak kedvezően, így a kategória vagyona 1,3 százalékkal csökkent a hónap során. Valójában a kiegyensúlyozott vegyes alapokhoz jelentősebb friss tőke érkezett, amely meghaladta a 15 milliárd forintot, és a másik két alkategória esetén volt tőkekiáramlás. Az óvatos vegyes alapoktól 13,5 milliárdnyi tőke távozott, míg a dinamikus alapoktól 4,5 milliárd forint.

A részvényalapoknál tőkekiáramlást történt az elmúlt hónapban. Ennek nagysága 5,9 milliárd forint. Az árfolyammozgások sem alakultak kedvezően, így összességében a részvényalapok vagyona 5,7 százalékkal csökkent.

A tőkevédett alapok esetében annyit érdemes elmondani, hogy egy zártvégű alap lejárt még a múlt hónapban, ami most jelent meg a forgalomban. 1 százalékkal csökkent a nettó eszközérték a legkisebb kategóriánál.

Az abszolút hozamú alapok esetében tőkekiáramlás volt, 9.5 milliárdos értékben. Ezúttal a hozamok kedvezőtlenül alakultak, így 1,8 százalékos csökkenés jelentkezett a kategória vagyonában a hónap során.

A származtatott alapokból ebben a hónapban 3,8 milliárdnyi tőke távozott, amely két lejáró alap számlájára írható. A hozamok sem alakultak kedvezően, így a kategória nettó eszközértéke 7,4 százalékkal csökkent.

Az ingatlanalapoktól a hónap során 16,6 milliárdnyi tőke távozott. A hozamokra az ingatlanalapoknál természetesen most is lehetett számítani, ami segítette a növekedést. A tőkeáramlás, a hozamok és az árfolyammozgások eredőjeként a nettó eszközérték 0,9 százalékkal nőtt.

Az árupiaci alapok esetében közel félmilliárdnyi tőke érkezett. A hozamok azonban nem alakultak kedvezően, így a vagyonváltozás mínusz 0,5 százalék lett.

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapok esetében az elmúlt hónapban tőkebeáramlás volt tapasztalható 8 milliárdos értékben. A hozamok ezen javítani is tudtak, így a vagyon 4,5 százalékkal nőtt a hónap során. (BAMOSZ)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS