Megingás helyett maratonfutás jöhet a járványhelyzet után

2020. 06. 16., 15:15

Eddig úgy vásároltak a piaci szereplők, mintha kötelező lett volna, a negatív hírek ellenére a legfontosabb részvényindexek meredeken emelkedtek március óta, most azonban kiderült, hogy az amerikai jegybank sem mindenható – mondta Hajósi Péter, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója az elmúlt napok eseményeiről. Azt is kezdik felismerni a piacokon, hogy a koronavírus-járvány nem átmeneti megingást hozott, sokkal inkább maratonfutás lehet belőle. Az Egyesült Államokban pedig egy sor bizonytalanság van.

Fordulat történt az elmúlt hónapokhoz képest a részvénypiacokon, a kérdés az, hogy mennyire lesz tartós és mennyire lesz meredek. Az amerikai tőzsdék a múlt hét végén nagyot estek, az egyik legfontosabb index, az S&P500 csütörtökön majdnem 6 százalékkal került lejjebb, igaz, pénteken ehhez képest szerény, alig több, mint 1 százalékos pluszt hozott össze.

„A pénteki emelkedés nem kompenzálta a csütörtöki zuhanást. Utóbbival pedig lényegében megszakadt a márciusi drasztikus esések után elindult emelkedés, amely már-már abszurd méreteket öltött. Mindenki vásárolta a részvényeket, még akkor is, ha sorozatban jöttek a rossz hírek akár a járványról, akár a különböző gazdaságokból. A múlt hétvégi esés ennek véget vetett”– mondta Hajósi Péter.

A K&H Alapkezelő befektetési igazgatója hozzátette: „Az irányváltás leginkább azzal magyarázható, hogy az amerikai gazdaság történelmi GDP csökkenés elé néz, emellett a jegybank, a Fed sem mindenható. A március óta tartó emelkedés mozgatórugója egyébként abszurd volt, ugyanis nem mehet a végtelenségig, hogy a költségvetés önti be a pénzt a gazdaságba, a jegybank pedig ezt finanszírozza.”

Most a piac mintha kezdené reálisabban látni a helyzetet és a járványról is látszik, hogy nem egy átmeneti jelenség, hanem egy sokkal hosszabb távú probléma, inkább hasonlítható a maratonfutáshoz, hiszen még a vakcináról sincs igazán hír. Bár Európában a járvány visszahőkölt, de az Egyesült Államokban még mindig terjed, ahogy Brazíliából is rossz hírek jönnek. Mindezek most már kezdik újból elbizonytalanítani a befektetőket. Szintén kedvezőtlenül hatnak a piacokra az amerikai elnökválasztási harc újabb és újabb fejleményei. Ráadásul erről az oldalról szinte bármikor, bármilyen váratlan dolog előjöhet, amelyek a piacokat befolyásolhatják.

„Szóba kerülhet például egy adócsökkentés az elnöki posztért folyó küzdelemben. Ugyanígy előjöhet az is, hogy az Egyesült Államok és Kína közötti háború az eddiginél sokkal durvább szintre lép majd. Az utóbbi hetekben kitört zavargások, demonstrációk hátterében lévő súlyos társadalmi egyenlőtlenségek pedig áttételesen további problémát jelentenek az amerikai gazdaság számára” – vélte Hajósi Péter.

Egyelőre korai megmondani, hogy a múlt heti zuhanás után pontosan merre veszik az irányt a piacok, a helyzet továbbra is bizonytalan és kiszámíthatatlan.

„A mostani emelkedést megelőző, súlyos zuhanásokra a jelenlegi kilátások szerint nem lehet számítani” – fogalmazott a K&H Alapkezelő szakembere.

„Ugyanakkor továbbra is igaz az, hogy értelmezhető hozamot a mostani környezetben továbbra is csak a részvénypiacok tudnak biztosítani. Az elmúlt napokban látott esés ellenére nem érdemes most nagy tételben vásárolni, az indokolt, apró lépésekkel történő vásárlás tűnik a megoldásnak.”

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-06-08 09:41:20
Nem árt figyelni, hogy milyen jogviszonyban foglalkoztatják a diákmunkásokat, mert az eltérő formákhoz tartozó különféle adózási kötelezettségek jelentős hatással vannak a nettó jövedelem alakulására. A főbb lehetőségeket járja körül a Moore Hungary elemzése.
2023-06-07 19:18:54
Az idén külföldi nyaralásra induló magyarok 83 százaléka a helyszínen is bankkártyával, okostelefonnal vagy okosórával tervez fizetni. Ezzel Magyarország első a régióban a Visa nyolc közép- és kelet-európai országra, köztük hazánkra is kiterjedő, „Utazási és fizetési szokások 2023” címmel megjelent tanulmánya szerint.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS