Értékpapír-állományok 2022. április végén

Értékpapír-állományok 2022. április végén
2022. 06. 07., 15:47

A legfontosabb adatokról az MNB tájékoztatott.

A forgalomban lévő értékpapírok állományának alakulása értékpapír fajtánként

A központi kormányzat által kibocsátott értékpapírok állománya 196 milliárd forinttal csökkent áprilisban. Az összes állományon belül az állampapírnak nem minősülő kötvények hó végi állománya 51 milliárd forintot tett ki. A hosszú lejáratú forint állampapírok piacán áprilisban 66 milliárd forint értékben öt új sorozat kibocsátására került sor, két állampapír járt le összesen 4 milliárd forint értékben. Az aukciókon 266 milliárd forint névértékű rábocsátás történt, a visszavásárlások névértéken 7 milliárd forintot tettek ki. A nem aukció keretében értékesített (lakossági) kötvények értékesítésének és visszaváltásának egyenlege 71 milliárd forintos állománynövekedést eredményezett. A rövid lejáratú forint állampapírok piacán a diszkont kincstárjegy ki- és rábocsátások 211 milliárd forintot tettek ki, a lejárat 95 milliárd forint volt.

A kamatozó instrumentumok (lakossági papírok) állománya 48 milliárd forinttal növekedett a hónap során. A forintban denominált papíroknál a hozamok nőttek, az árváltozás -519 milliárd forintot tett ki. A devizában kibocsátott kormányzati értékpapírok piacán áprilisban új kibocsátásra és lejáratra nem került sor. Az árváltozás 520 milliárd forinttal csökkentette, a devizaárfolyamok változása 334 milliárd forinttal növelte az állományt.

A rezidens hitelintézetek által kibocsátott jelzáloglevelek állománya 3 milliárd forinttal növekedett áprilisban. A tárgyhónapban a kibocsátások értéke 26 milliárd forintot tett ki, lejárat és visszavásárlás nem volt. A forintban kibocsátott jelzáloglevelek állománya 1 580 milliárd forintot tett ki április végén.

Az egyéb – nem központi kormányzat által kibocsátott – kötvények állománya áprilisban 411 milliárd forinttal csökkent, melyből az MNB által márciusban kibocsátott kötvény lejárata 518 milliárd forintot tett ki. A hitelintézetek által kibocsátott kötvények állománya 2 087 milliárd, az MNB-n kívüli egyéb szektorok által kibocsátott kötvények állománya 3 751 milliárd forintot ért el a hó végén. Áprilisban a nem pénzügyi vállalatok, hitelintézetek és az egyéb pénzügyi közvetítők által kibocsátott kötvények esetén a ki és rábocsátások értéke 166 milliárd forintot, a lejárat és visszavásárlás összesen 4 milliárd forintot tett ki. Az árváltozás 108 milliárd forinttal csökkentette az állományt, a devizaárfolyamok változása 47 milliárd forinttal növelték az állományt.

Áprilisban a rezidens kibocsátású befektetési jegyek piaci értékes állománya 63 milliárd forinttal növekedett. A pénzpiaci alapok jegyei 31 milliárd forintot, az egyéb alapok értékpapírjai 10 423 milliárd forintot értek el az időszak végén. A tárgyhónapban az új kibocsátások értéke 26 milliárd forintot tett ki, a lejárat 6 milliárd forint volt. Az árváltozás 36 milliárd forinttal csökkentette, a devizaárfolyamok változása 52 milliárd forinttal növelte az állományt.

A rezidens vállalatok tőzsdei részvényeinek piaci értékes állománya 203 milliárd forinttal nőtt a hónap során. Az állományokat tekintve a hitelintézeti részvények 3 769 milliárd, a nem pénzügyi vállalati részvények 5 246 milliárd, az egyéb szektorok által kibocsátott részvények 50 milliárd forintot tettek ki április végén. A vezető papírok árfolyama vegyesen alakult, a részvénypiaci kapitalizáció 2,3 százalékkal került feljebb az előző hónaphoz képest. Az árváltozás 224 milliárd forinttal csökkentette az állományt. Az áprilisi jelentős tranzakció tőkeemelések eredménye.

A forgalomban lévő értékpapírok állományának tulajdonosi megoszlása

A külföldiek tulajdonában lévő értékpapírok tranzakcióból eredő állománycsökkenésen belül 518 milliárd forinttal csökkent az MNB által kibocsátott kötvények állománya. Szintén csökkent a kormányzati szektor által kibocsátott, azon belül elsősorban a forintban kibocsátott, hosszú futamidejű állampapírok, a tőzsdei részvények és az egyéb kötvények állománya, a csökkenés 60 milliárd, 56 milliárd és 12 forint volt. Ezzel szemben növelték állományukat a jelzáloglevelekből és a befektetési jegyekből, a növekedés 9 milliárd és 1 milliárd forintot tett ki.

A hitelintézetek tulajdonában lévő értékpapírok állománya tranzakciókból eredően 490 milliárd forinttal növekedett áprilisban. Ezen belül a kormányzati szektor által kibocsátott értékpapír, az egyéb kötvény, a befektetési jegy és a jelzáloglevél állományuk növekedett, a növekedés 325 milliárd, 136 milliárd, 18 milliárd és 12 milliárd forint volt. A tőzsdei részvény állományuk 1 milliárd forinttal csökkent.

A vizsgált időszakban tranzakciókból eredően 258 milliárd forinttal növekedett a háztartások (beleértve a háztartásokat segítő nonprofit intézményeket is) tulajdonában lévő értékpapírok állománya. Ezen belül a háztartások 141 milliárd forinttal növelték állampapír tulajdonukat; ebből a hosszú lejáratú, forintban kibocsátott állampapírokból 97 milliárd forint, a rövid lejáratú, forintban kibocsátott állampapírokból 33 milliárd forint, a devizában kibocsátott állampapírokból 11 milliárd forint állománynövekedés valósult meg. A tárgyhónapban a háztartások növelték a tőzsdei részvény, a befektetési jegy és az egyéb kötvény állományukat, a növekedés 61 milliárd, 19 milliárd és 1 milliárd forintot tett ki. A háztartásokat segítő nonprofit intézmények tulajdonában lévő értékpapírok állománya növekedett a hónap során.

A központi kormányzat által kibocsátott értékpapírok piaci értékes állományának tulajdonosi megoszlásán belül áprilisban a nem pénzügyi vállalatok és az államháztartási szektor állománya 28 milliárd és 8 milliárd forinttal növekedett, ezzel szemben a külföldiek és a pénzügyi vállalatok állománya 361 milliárd és 31 milliárd forinttal csökkent. A háztartások és a háztartásokat segítő nonprofit intézmények együttes állománya 160 milliárd forinttal növekedett áprilisban. (MNB)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS