Certifikát: nagy hozamot kínáló befektetés, mégis kevesen ismerik

2023. 07. 05., 16:23

A certifikátok az esetek túlnyomó részében magas hozamlehetőséget kínálnak, akár a jelenleg nagy népszerűségnek örvendő állampapírokkal szemben is – hívják fel a figyelmet a Creditline.hu szakértői.

A hazánkban jelenleg is uralkodó magas inflációs környezetben egyre gyakrabban merül fel a kérdés: mibe érdemes fektetni a pénzünket? A Prémium Magyar Állampapír egyre növekvő népszerűsége miatt néhány befektetési formáról igen kevés szó esik, pedig néhány esetben jó megoldásként szolgálhatnak.

A befektetők portfóliója manapság kevésbé diverzifikált, hiszen egy minimális kockázatú, garantált hozamú termékkel szemben nem sok jóval kecsegtet egy befektetési alap vagy egy részvény. Az inflációkövető állampapírral ígéretes hozamot lehet elérni első ránézésre, ám a jelenlegi – 20 százalék feletti – inflációs szinthez képest ez még mindig alacsonynak számít. Erre a problémára kínálhatnak megoldást a certifikátok.

Hogyan működik a certifikát?

Mivel egy kevésbé ismert befektetési eszközről van szó, fontos tisztázni néhány alapfogalmat. A certifikát lényegében egy strukturált értékpapír: egy pénzintézet által kibocsátott tanúsítvány, amelynek hozama valamilyen mögöttes termék – részvény, index vagy árutőzsdei cikk – árfolyamváltozásától függ. A gyakorlatban a certifikátok leggyakrabban nemesfémek vagy devizák árfolyamaihoz vannak kötve.

A certifikátok világa rendkívül változatos, ahány pénzintézet, annyiféle lehetőség érhető el. Léteznek lejárattal rendelkező, de lejárat nélküli konstrukciók is, míg hozamukat tekintve kamatfizető vagy éppen tőkegarantált lehetőségek közül választhatnak a befektetők. A különböző certifikát-típusok révén a befektetők maguknak alakíthatják ki a befektetési stratégiájukat és portófiójukat, méghozzá a kockázatvállalási hajlandóságuknak és az adott piaci helyzetnek megfelelően.

Milyen kockázatai vannak a certifikátoknak?

Mielőtt fontolóra vesszük, hogy van-e helye bármilyen certifikátnak a befektetési portfóliónkban, szót kell ejtenünk a kockázatokról és hátrányokról is. A termék kamatadó-köteles, a kibocsátó pénzintézetek a nyereségadót nem vonják le maguktól, így az adó befizetéséről a befektetőnek magának kell gondoskodnia. A magas hozam ugyan kecsegtető alternatívát kínál az állampapírral szemben, de nem szabad figyelmen kívül hagyni a certifikátok igencsak magas kockázati besorolását sem, hiszen a mögöttes piacok kedvezőtlen alakulása esetén elképzelhető, hogy nagyobb hozamot is elérhettünk volna, továbbá nem kizárt a teljes tőkevesztés sem.

Forrás: Creditline.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS