BÁV-aukció: közel 2 millió forintért kelt el a legdrágább grafika

2019. 02. 15., 15:17

A BÁV február 13-i évadnyitó aukciója anyagának legnagyobb részét jól ismert festők grafikái alkották.

A tételek átlagosan kétszeres áremelkedést értek el, de szép számmal voltak olyan alkotások is, amelyek ötszörös áron keltek el – olvasható a BÁV közleményében. A legnépszerűbbnek a századfordulós mesterek közül Gulácsy Lajos, Mednyánszky László és Boromisza Tibor, a két világháború közötti nemzedékből pedig Scheiber Hugó és Aba-Novák Vilmos művei bizonyultak. A legmagasabb áron, 1,7 millió forintért Gulácsy Lajos erotikus rajza kelt el. A kortársak között kiemelkedően jól teljesített Kondor Béla, Major János és Gross Arnold, utóbbi Budapesti álmok című, egyedileg színezett rézkarca új aukciós rekordot ért el.

A zsúfolásig megtelt teremben, kimagasló érdeklődés mellett zajlott a BÁV február 13-i grafikai árverése, amely most először online liciteket is fogadott. Az eladási lista élén olyan jól ismert nagymesterek állnak, akik festményei rendre eladási rekordokat érnek el az árveréseken, grafikáik viszont jelenleg még alulértékeltek.

A magyar műtárgypiacon ugyanazon művész grafikája és festménye között hatalmas, akár több mint ezerszeres árkülönbség is lehet, nem meglepő tehát, hogy a grafikák egyre népszerűbbek itthon. Ezen az árverésen is szembetűnő volt, hogy a gyűjtők és a befektetők arra számítanak, hogy e műfaj ára a jövőben jobban megközelíti majd a festményekét, ami a kimagasló alkotásokért folytatott élénk licitharcokban is megmutatkozott. A nemzetközi trendeket látva mindenkit arra bíztatok, hogy vásároljon bátran grafikákat, mert most kedvező áron juthatnak hozzá olyan nagy áremelkedési potenciált rejtő darabokhoz, amelyek kezdők esetében akár egy nagyobb műgyűjtemény alapját is képezhetik” – mondta el Kovács Ádám, a BÁV kereskedelmi igazgatója.

Az aukción legmagasabb áron, 1,7 millió forintért Gulácsy Lajos Szerelem Na'Conxypanban című, vegyes technikával készült erotikus rajza kelt el. A művész egyedi ceruzarajzai is jelentős érdeklődést váltottak ki, például Női portréját418 ezer forintért vásárolták meg. Ugyancsak remekül szerepelt Mednyánszky László, akinek Katonák című művéért 861 ezer forintot, Álló parasztlegénycímű, diópáccal készült alkotásáért 467 ezer forintot fizettek. A Balaton festőjeként ismert Egry József Városképe szintén félmillió forintot ért, és Schönberger Armand, valamint Scheiber Hugó alkotásai is jellemzően 400-500 ezer forint között találtak új tulajdonosra. Boromisza Tibor akvarelljére és temperaképére is sokan licitáltak, utóbbi Téli tájképéért 393 ezer forintot fizettek. A másik nagy aukciós rekordernek számító Aba-Novák Vilmos művei is kelendők voltak: egyedi tusrajzához 319 ezer forintért lehetett hozzájutni. A kollekcióban néhány külföldi munka is szerepelt, amelyek közül Henri Matisse fiatal nőt balkonon ábrázoló rajza 922 ezer forintért talált új otthonra.

Az 1960-as 70-es évek művészei közül Hincz Gyula bizonyult az egyik legnépszerűbbnek, Szerelmesek című krétarajza ugyanis hatalmas licitharc után több mint hétszeres áron, 922 ezer forintért kelt el. Az idén ötven éves jubileumukat ünneplő Ipartervesek szintén a közönség kedvencei voltak. Közülük Major László Cynthia kacsája című vegyes technikával készült grafikája érte el az aukció legnagyobb, 11-szeres áremelkedését. A korabeli technikai kísérleteinek egyfajta összefoglalásának tekinthető, az életmű szempontjából fordulópontot jelentő mű 467 ezer forintért kelt el, míg a Hieronymus Bosch emlékezete című rézkarcának ára 40 ezer forintról 240 ezer forintra emelkedett. Szintén jól szerepelt Hencze Tamás, akinek Kalligráfiája 295 ezer forintért, míg Lakner László egy rézkarca 220 ezer forintért kelt el. Szintén jól szerepelt Kondor Béla, akinek Fete de village című rézkarca 221 ezer forintért talált új tulajdonosra.

A kortársak közül a legélénkebb érdeklődést Gross Arnold színes részkarcai váltották ki, így nem csoda, hogy esetében új aukciós rekord is született: Budapesti álmok című, ritkaságnak számító lapjáért (képünkön) 393 ezer forintot fizettek, míg további, sokszorosított alapra készült, egyedileg színezett rézkarcai 120-190 ezer forint közötti áron keltek el.

Az élő kortársak közül ismét ef Zámbó István volt a legkedveltebb Dali elégett gyufaszállal című szürreális alkotása 344 ezer forintért talált új otthonra. Nagyon sokan licitáltak Maurer Dóra absztrakt szitanyomataira is, amelyek 295 ezer forintért találtak új gyűjteményre, Szélben című rézkarca pedig 196 ezer forintért kelt el.

Az árverési szezon március 13-án folytatódik a BÁV-nál a Tavaszi kamaraaukcióval, ahol a grafikák és festmények mellett műtárgyakra és ékszerekre is licitálhatnak.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-11-28 09:40:00
A beruházások volumene 2023 III. negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 12,1 százalékkal csökkent, az előző negyedévhez képest – szezonálisan kiigazítva – 2,2 százalékkal mérséklődött – tájékoztatott a statisztikai hivatal.
2023-11-27 19:00:33
A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.
2023-11-27 18:10:00
Hagyatéki ügyekben előfordulhat, hogy az örökös vagy más érdekelt a hagyatéki tárgyaláson személyesen nem tud megjelenni, de szeretné, hogy valaki képviselje. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS