BÁV-aukció: közel 2 millió forintért kelt el a legdrágább grafika

2019. 02. 15., 15:17

A BÁV február 13-i évadnyitó aukciója anyagának legnagyobb részét jól ismert festők grafikái alkották.

A tételek átlagosan kétszeres áremelkedést értek el, de szép számmal voltak olyan alkotások is, amelyek ötszörös áron keltek el – olvasható a BÁV közleményében. A legnépszerűbbnek a századfordulós mesterek közül Gulácsy Lajos, Mednyánszky László és Boromisza Tibor, a két világháború közötti nemzedékből pedig Scheiber Hugó és Aba-Novák Vilmos művei bizonyultak. A legmagasabb áron, 1,7 millió forintért Gulácsy Lajos erotikus rajza kelt el. A kortársak között kiemelkedően jól teljesített Kondor Béla, Major János és Gross Arnold, utóbbi Budapesti álmok című, egyedileg színezett rézkarca új aukciós rekordot ért el.

A zsúfolásig megtelt teremben, kimagasló érdeklődés mellett zajlott a BÁV február 13-i grafikai árverése, amely most először online liciteket is fogadott. Az eladási lista élén olyan jól ismert nagymesterek állnak, akik festményei rendre eladási rekordokat érnek el az árveréseken, grafikáik viszont jelenleg még alulértékeltek.

A magyar műtárgypiacon ugyanazon művész grafikája és festménye között hatalmas, akár több mint ezerszeres árkülönbség is lehet, nem meglepő tehát, hogy a grafikák egyre népszerűbbek itthon. Ezen az árverésen is szembetűnő volt, hogy a gyűjtők és a befektetők arra számítanak, hogy e műfaj ára a jövőben jobban megközelíti majd a festményekét, ami a kimagasló alkotásokért folytatott élénk licitharcokban is megmutatkozott. A nemzetközi trendeket látva mindenkit arra bíztatok, hogy vásároljon bátran grafikákat, mert most kedvező áron juthatnak hozzá olyan nagy áremelkedési potenciált rejtő darabokhoz, amelyek kezdők esetében akár egy nagyobb műgyűjtemény alapját is képezhetik” – mondta el Kovács Ádám, a BÁV kereskedelmi igazgatója.

Az aukción legmagasabb áron, 1,7 millió forintért Gulácsy Lajos Szerelem Na'Conxypanban című, vegyes technikával készült erotikus rajza kelt el. A művész egyedi ceruzarajzai is jelentős érdeklődést váltottak ki, például Női portréját418 ezer forintért vásárolták meg. Ugyancsak remekül szerepelt Mednyánszky László, akinek Katonák című művéért 861 ezer forintot, Álló parasztlegénycímű, diópáccal készült alkotásáért 467 ezer forintot fizettek. A Balaton festőjeként ismert Egry József Városképe szintén félmillió forintot ért, és Schönberger Armand, valamint Scheiber Hugó alkotásai is jellemzően 400-500 ezer forint között találtak új tulajdonosra. Boromisza Tibor akvarelljére és temperaképére is sokan licitáltak, utóbbi Téli tájképéért 393 ezer forintot fizettek. A másik nagy aukciós rekordernek számító Aba-Novák Vilmos művei is kelendők voltak: egyedi tusrajzához 319 ezer forintért lehetett hozzájutni. A kollekcióban néhány külföldi munka is szerepelt, amelyek közül Henri Matisse fiatal nőt balkonon ábrázoló rajza 922 ezer forintért talált új otthonra.

Az 1960-as 70-es évek művészei közül Hincz Gyula bizonyult az egyik legnépszerűbbnek, Szerelmesek című krétarajza ugyanis hatalmas licitharc után több mint hétszeres áron, 922 ezer forintért kelt el. Az idén ötven éves jubileumukat ünneplő Ipartervesek szintén a közönség kedvencei voltak. Közülük Major László Cynthia kacsája című vegyes technikával készült grafikája érte el az aukció legnagyobb, 11-szeres áremelkedését. A korabeli technikai kísérleteinek egyfajta összefoglalásának tekinthető, az életmű szempontjából fordulópontot jelentő mű 467 ezer forintért kelt el, míg a Hieronymus Bosch emlékezete című rézkarcának ára 40 ezer forintról 240 ezer forintra emelkedett. Szintén jól szerepelt Hencze Tamás, akinek Kalligráfiája 295 ezer forintért, míg Lakner László egy rézkarca 220 ezer forintért kelt el. Szintén jól szerepelt Kondor Béla, akinek Fete de village című rézkarca 221 ezer forintért talált új tulajdonosra.

A kortársak közül a legélénkebb érdeklődést Gross Arnold színes részkarcai váltották ki, így nem csoda, hogy esetében új aukciós rekord is született: Budapesti álmok című, ritkaságnak számító lapjáért (képünkön) 393 ezer forintot fizettek, míg további, sokszorosított alapra készült, egyedileg színezett rézkarcai 120-190 ezer forint közötti áron keltek el.

Az élő kortársak közül ismét ef Zámbó István volt a legkedveltebb Dali elégett gyufaszállal című szürreális alkotása 344 ezer forintért talált új otthonra. Nagyon sokan licitáltak Maurer Dóra absztrakt szitanyomataira is, amelyek 295 ezer forintért találtak új gyűjteményre, Szélben című rézkarca pedig 196 ezer forintért kelt el.

Az árverési szezon március 13-án folytatódik a BÁV-nál a Tavaszi kamaraaukcióval, ahol a grafikák és festmények mellett műtárgyakra és ékszerekre is licitálhatnak.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 16., 09:10
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Kocsis Gergely ügyvéd válaszol.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS