A világ tőzsdéin is hatásosak lehetnek a vakcinák

2021. 04. 30., 13:45

A növekvő átoltottság és a fokozatos nyitás nyomán erősödő optimizmus az év további részében a feltörekvő országok és Európa részvénypiacainak is jót tesz majd, ám az erősödő inflációs nyomással továbbra is számolni kell az Eurizon Asset Management Hungary Zrt. várakozásai szerint. A társaság, amely három hete vette fel anyavállalata nevét, március végén még CIB Alapkezelőként már 484 milliárd forintnyi vagyont kezelt befektetési alapjaiban.

2,1 százalékkal, tovább növekedett az Eurizon Asset Management Hungary által kezelt vagyon 2021 első negyedévében: a társaság a 484 milliárd forintosra növekedett portfólió mellett őrzi negyedik helyét a piacon. Mindez tízmilliárd forintos növekedés a múlt év végéhez képest. A teljes magyar piacon kezelt vagyon ennél kicsivel gyorsabb ütemben, bő három százalékkal emelkedett egy negyedév alatt, meghaladva ezzel a 7110 milliárd forintot.

Már a cégek is keresik a díjnyertes Start Alapokat

A hazai piacon az első negyedévben is a részvény- és vegyes alapokat keresték leginkább a befektetők. Az Eurizon Asset Management Hungary-nél is a részvényalapok kerültek rivaldafénybe, ugyanakkor a kötvényalapokban kezelt vagyon tovább nőtt, 200 milliárd forint fölé repítve a CIB Start Tőkevédett Részalap kezelt vagyonát. Ennek a hátterében a lakossági ügyfelek töretlen érdeklődése mellett az áll, hogy a vállalati ügyfelek is egyre gyakrabban fordulnak a CIB Start Alapok felé.

A négy részalapból álló CIB Start Alapcsalád méltán népszerű, a patinás Privátbankár Klasszis idei első helyezettjei közé két CIB Start Alap is bekerült, a CIB Start 2 Rövid Kötvény Részalap a legjobb hazai forintos rövid kötvény alap, míg a CIB Euró Start Rövid Kötvény Részalap a legjobb hazai eurós alap lett 2021-ben.

Tovább csökkent a tőkevédett alapok aránya a portfólióban a részlegesen tőkevédett származtatott alapok javára, ami ebben a kamatkörnyezetben természetes folyamatnak tekinthető. Változatlanul erősen érződik ugyanakkor a Szuperállampapír kiszorítási hatása ebben a befektetésialap-kategóriában.

Erősödő optimizmus a piacokon

Az első negyedév az Eurizon Asset Management Hungary év eleji várakozásainak megfelelően alakult a részvényárfolyamok, a nyersanyagárak és a kötvényhozamok emelkedésével: az MSCI World index 4,5, az MSCI EM index pedig közel 2 százalékot emelkedett ebben az időszakban. A monetáris és fiskális ösztönző lépések folytatódtak, sőt az Egyesült Államokban a költségvetési lazítás sokkal magasabb fokozatba kapcsolt.

Ez szinte valamennyi amerikai háztartáshoz eljutott, amelynek egy része a tőkepiacokon kötött ki. A gazdasági ösztönzők a reálgazdasági várakozásokra is kedvezően hatottak, az amerikai feldolgozóipari hangulat index több éves csúcsra emelkedett. A munkaerőpiac is egyre inkább magára talál az USA-ban a legfrissebb statisztikák szerint.

Az idei év első, 2020 utolsó negyedévére vonatkozó jelentési szezonja is jól alakult az amerikai piacon, az 500 legnagyobb vállalat 78 százaléka az elemzői várakozásoknál jobb egy részvényre jutó eredményről (EPS) számolt be. Az S&P 500 index 5,8 százalékot növekedett az első negyedév során.

Hátrányban a feltörekvők

Az oltási kampányok egyre látványosabb eredménye is tovább tudta emelni a kockázati étvágyat, elsősorban az USA-ból indulva, de a kezdeti nehézségek után Európa is egyre kedvezőbb helyzetben van. Az európai részvényeket az első negyedév eleji nehézségek és újabb lezárások miatt kezdetben kerülték a befektetők, de a ciklikus befektetői megközelítés és a javuló átoltottsági helyzet a periódus vége felé az EuroStoxx 600 index értékét is 7,7 százalékkal növelte. A nehezen javuló járványmutatók ellenére a reálgazdasági várakozások egyre optimistábbak, az EU feldolgozóipari indexe is javult a negyedév végére, közel 62 pontra kúszott fel.

A feltörekvő részvénypiacok viszont kevésbé mutattak jó teljesítményt az első negyedévben. A 2 százalékos, relatíve gyenge hozam leginkább azzal magyarázható, hogy az amerikai kötvénypiacon számottevő hozamemelkedés volt tapasztalható a hosszú lejáratú papíroknál. Az ezzel együtt járó dollárerősödés miatt a befektetők jobban kerülték a feltörekvő részvényeket. Emellett az sem segített a piaci hangulaton, hogy a feltörekvő régiókban a járványhelyzet – Kína kivételével – kevésbé dinamikusan javult, mint a fejlett térségekben, ezzel késleltetve a gazdasági nyitást ezekben az országokban.

Velünk marad az inflációs veszély

A legnagyobb piaci kockázatot a robusztus növekedési perspektívák okozta inflációs várakozások, a kötvényhozamok emelkedése jelentette az első negyedévben, és az Eurizon Asset Management Hungary várakozásai szerint ezen tényezők egész évben fókuszban lesznek. A piaci hangulatot a Biden adminisztráció költségvetési csomagjai mellett leginkább az inflációs várakozások alakították, és ez továbbra is meghatározó lesz a kockázati étvágy szempontjából, mivel az infláció nagysága erősen meghatározza a monetáris politika irányát.

A Fed kiáll amellett, hogy 2023-ig nem szigorít, és ehhez új szempontrendszert is kialakított, ami nagyobb mozgásteret biztosít számára, és a piaci szereplőket is kezdi megnyugtatni. A Fed az inflációval kapcsolatban nem foglalkozik a várakozásokkal – mint ahogyan azt korábban tette –, hanem majd csak az aktuális tényszámokkal, és ott is egy hosszabb periódus átlagával, illetve az infláció sajátosságát is vizsgálja, hogy az mennyiben a gazdasági túlfűtöttség eredménye.

A Fed üzenete egyértelmű: az infláció megugrása a nyári hónapokban átmeneti lesz, amit az „eufórikus vásárlásokkal”, bázishatással indokol, és azzal, hogy a munkaerőpiac még nem érte el a válság előtti szintjét, vagyis nem beszélhetünk túlfűtöttségről. A teljes foglalkoztatottság jelenti a Fed számára a másik olyan szempontot, ami szigorítást eredményezhet.

Az Eurizon Asset Management Hungary várakozása megegyezik a Fed várakozásával, tehát marad a támogató monetáris politika. A fejlett régiók egyre közelebb kerülnek a gazdasági nyitáshoz, ami a növekvő fiskális stimulusokkal jelentős gazdasági növekedést eredményezhet az év második felében, így továbbra is részvénypozitív és kötvénynegatív a várakozás. A ciklikus szektorok felülteljesítése várható, így az európai és eddig inkább lemaradó fejlődő térség részvénypiaca is felzárkózhat az USA részvénypiaci teljesítményéhez. A fejlődő térségnek az év eleji dollárerősödés nem kedvezett: az előttünk álló időszakban viszont inkább kisebb dollárgyengülés várható, de további erősödés biztosan nem.

Huszonnégy év, 109 alap, és az új név

1992. január elsején lépett hatályba az 1991. évi LXIII. törvény a befektetési alapokról (Batv.), megteremtve ezzel a mára több mint 7000 milliárd forintos vagyont kezelő hazai befektetési alapok megszületésének lehetőségét. 1997. április elsején megalakult a CIB Befektetési Alapkezelő Kft., az Eurizon Asset Management Hungary Zrt. őse. Nem sokat váratott magára az első CIB alap megjelenése, hiszen 1997. június 5-én 1,2 milliárd forintos vagyonnal elindult a CIB Kincsem Kötvény Alap, melyet nem sokkal követett az 1998 májusában debütáló CIB Részvény Alap (mai neve CIB Közép-európai Részvény Részalap). Noha az indulás óta eltelt több mint két évtized alatt 109 alapot indított az alapkezelő – amelyeknek azóta több mint a fele lejárt vagy megszűnt –, a két nagy öreg a mai napig fontos eleme az Eurizon Asset Management Hungary Zrt. termékpalettájának.

2004. mérföldkő volt a hazai alapkezelés történetében, hiszen az alapokban kezelt összvagyon átlépte az 1000 milliárd forintot. A CIB Alapkezelő ekkor 2,46 százalékos piaci részesedéssel rendelkezett. A következő évben, megháromszorozva az alapokban kezelt vagyont, 4 százalék fölé ugrott a piaci részesedés, majd egy évvel később a 100 milliárdot meghaladva, közel 127 milliárdos piaci értékű befektetésijegy-állománnyal zárta az évet a társaság.

2008. ismét izgalmas év volt a cég szempontjából, hiszen összeolvadt a hazai piac egy másik patinás alapkezelőjével, az IE Befektetési Alapkezelő Zrt.-vel.

2013-ban létrejött az Eurizon Capital Közép-európai régióközpontja, és a CIB Alapkezelő gazdát cserélt: a VÚB Asset Management Správ. spol., a.s. tulajdonába került. Ebben az évben a kezelt vagyon elérte a 200 milliárd forintot, sőt az év végén már megközelítette a 280 milliárdot is.

2017-ben a kezelt vagyon 400 milliárd forint fölé nőtt, 2018-ban sikerült először elérni a 4. helyet a befektetési alapkezelők rangsorában, melyet azóta is töretlenül sikerült megtartani. 2021 újabb mérföldkő, április elejétől a társaság Eurizon Asset Management Hungary-ként működik tovább.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-04-15 13:10:00
2024 márciusában tovább emelkedtek a lakbérek, országosan 0,8, Budapesten 1,8 százalékkal nőttek egy hónap alatt – derül ki a KSH–ingatlan.com-lakbérindex friss adataiból.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  Rovathírek: GUSTO

Az élesztőről kevesen tudják, hogy nem valami furcsa vegyi anyag, hanem zseniális kis élőlény: a sarjadzógombák közé tartozik és gyakorlatilag mindenütt ott van a környezetünkben. Aki már készített cefrét, kelesztett tésztát vagy véletlenül megerjesztett egy gyümölcslét a konyhapulton, direkt vagy véletlenül már találkozott vele.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS