Történelmi csúcs: 7000 milliárd forint fölött a befektetési alapokban kezelt vagyon

2021. 04. 15., 18:15

Márciusban 2 százalékkal, 137 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon – tájékoztatott a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ).

A befektetési alapok esetében az elmúlt hónapban a tőkeáramlások eredője plusz 66 milliárd forintot mutat. Számos kategória esetében volt tőkekiáramlás, de azon kategóriák esetében, ahol tőkebeáramlást tapasztalhattunk, jelentős mozgás volt látható. A tőkeáramlás, a hozamok és az árfolyammozgások eredőjeként a BAMOSZ-tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona 2 százalékkal nőtt márciusban. A hónap végén a BAMOSZ-tagok összesen 7110 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban, amely új mérföldkő, hiszen először lépte át a vagyon nagysága a hétezer milliárdot.

A pénzpiaci alapok esetében félmilliárdos tőkekiáramlást tapasztalhattunk márciusban. A hozamok ezen csak csekély mértékben tudtak javítani, így összességében 0,6 százalékos a vagyonvesztés a kategóriánál.

A kötvényalapoknál újra tőkekiáramlást láthattunk, amely közel másfél milliárd forint. Az egyes alkategóriáknál vegyes a kép, de valójában a rövid futamidejű alapok okolhatók a tőkekiáramlással. A tőkeáramlásoknak köszönhetően és az elmaradt hozamok miatt a kötvényalapok vagyona 0,5 százalékkal csökkent.

A vegyes alapoknál tőkebeáramlás volt márciusban, amelynek nagysága 37 milliárd forint, amely a legmagasabb érték a kategóriák között. Mindhárom alkategória esetében a vevők voltak többségben. A hozamok is pozitívan alakultak, így a kategória vagyona pontosan 4,6 százalékkal nőtt a hónap során.

A részvényalapoknál tőkebeáramlást figyelhettünk meg márciusban. Ennek nagysága meghaladta a 12 milliárd forintot. Ehhez természetesen hozzájárult két, a hónap folyamán indult új sorozat is. A növekedést tovább segítették a hozamok. Mindennek eredőjeként részvényalapok vagyona 5,4 százalékkal lett több.

A tőkevédett alapok esetében ezúttal is tőkekiáramlást tapasztaltunk, aminek nagysága ötmilliárd forint volt, ami egyértelműen két lejárt alappal magyarázható. A vagyon ennek megfelelően csökkent 8 százalékkal. A kissé ijesztő szám mögött azonban az rejlik, hogy a kategória már egészen kicsi, így a kategória méretéhez képest már minden egyes alap lejárata jelentős méretű. (Adatlapunkból kiolvashatjuk, hogy már csak 14 db tőkevédett alapunk van.)

Az abszolút hozamú alapok esetében márciusban tőkebeáramlást láthattunk, aminek nagysága 4 milliárd forint. A hozamok tovább tudták segíteni a növekedést, így a kategória esetében 1,6 százalékos növekedést tapasztalhattunk.

A származtatott alapok esetében ebben a hónapban tőkekiáramlást láthattunk, amelynek mértéke 1,8 milliárd forint. A hozamoknak ezt sikerült korrigálni, így a kategória vagyona plusz 0,2 százalékkal változott a hónap során.

Az ingatlanalapok esetében tőkekiáramlást láthattunk, amely megközelítette a 2,5 milliárdot. A tőkeáramlás, a hozamok és az árfolyammozgások eredőjeként a nettó eszközérték 0,4 százalékkal lett több.

Az árupiaci alapoknál 2,3 milliárdos tőkebeáramlást figyelhettünk meg. A hozamok nem tudták erősíteni a növekedést, a vagyonváltozás azonban így is plusz 2,3 százalék lett a hónap folyamán.

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapok esetében az elmúlt hónapban tőkebeáramlás volt tapasztalható 21 milliárdot meghaladó értékben. A hozamok is kedvezően alakultak, így összeségében a vagyon 4,2 százalékkal növekedett a hónap során – árul a BAMOSZ közleménye.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS