Történelmi csúcs: 7000 milliárd forint fölött a befektetési alapokban kezelt vagyon

2021. 04. 15., 18:15

Márciusban 2 százalékkal, 137 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon – tájékoztatott a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ).

A befektetési alapok esetében az elmúlt hónapban a tőkeáramlások eredője plusz 66 milliárd forintot mutat. Számos kategória esetében volt tőkekiáramlás, de azon kategóriák esetében, ahol tőkebeáramlást tapasztalhattunk, jelentős mozgás volt látható. A tőkeáramlás, a hozamok és az árfolyammozgások eredőjeként a BAMOSZ-tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona 2 százalékkal nőtt márciusban. A hónap végén a BAMOSZ-tagok összesen 7110 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban, amely új mérföldkő, hiszen először lépte át a vagyon nagysága a hétezer milliárdot.

A pénzpiaci alapok esetében félmilliárdos tőkekiáramlást tapasztalhattunk márciusban. A hozamok ezen csak csekély mértékben tudtak javítani, így összességében 0,6 százalékos a vagyonvesztés a kategóriánál.

A kötvényalapoknál újra tőkekiáramlást láthattunk, amely közel másfél milliárd forint. Az egyes alkategóriáknál vegyes a kép, de valójában a rövid futamidejű alapok okolhatók a tőkekiáramlással. A tőkeáramlásoknak köszönhetően és az elmaradt hozamok miatt a kötvényalapok vagyona 0,5 százalékkal csökkent.

A vegyes alapoknál tőkebeáramlás volt márciusban, amelynek nagysága 37 milliárd forint, amely a legmagasabb érték a kategóriák között. Mindhárom alkategória esetében a vevők voltak többségben. A hozamok is pozitívan alakultak, így a kategória vagyona pontosan 4,6 százalékkal nőtt a hónap során.

A részvényalapoknál tőkebeáramlást figyelhettünk meg márciusban. Ennek nagysága meghaladta a 12 milliárd forintot. Ehhez természetesen hozzájárult két, a hónap folyamán indult új sorozat is. A növekedést tovább segítették a hozamok. Mindennek eredőjeként részvényalapok vagyona 5,4 százalékkal lett több.

A tőkevédett alapok esetében ezúttal is tőkekiáramlást tapasztaltunk, aminek nagysága ötmilliárd forint volt, ami egyértelműen két lejárt alappal magyarázható. A vagyon ennek megfelelően csökkent 8 százalékkal. A kissé ijesztő szám mögött azonban az rejlik, hogy a kategória már egészen kicsi, így a kategória méretéhez képest már minden egyes alap lejárata jelentős méretű. (Adatlapunkból kiolvashatjuk, hogy már csak 14 db tőkevédett alapunk van.)

Az abszolút hozamú alapok esetében márciusban tőkebeáramlást láthattunk, aminek nagysága 4 milliárd forint. A hozamok tovább tudták segíteni a növekedést, így a kategória esetében 1,6 százalékos növekedést tapasztalhattunk.

A származtatott alapok esetében ebben a hónapban tőkekiáramlást láthattunk, amelynek mértéke 1,8 milliárd forint. A hozamoknak ezt sikerült korrigálni, így a kategória vagyona plusz 0,2 százalékkal változott a hónap során.

Az ingatlanalapok esetében tőkekiáramlást láthattunk, amely megközelítette a 2,5 milliárdot. A tőkeáramlás, a hozamok és az árfolyammozgások eredőjeként a nettó eszközérték 0,4 százalékkal lett több.

Az árupiaci alapoknál 2,3 milliárdos tőkebeáramlást figyelhettünk meg. A hozamok nem tudták erősíteni a növekedést, a vagyonváltozás azonban így is plusz 2,3 százalék lett a hónap folyamán.

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapok esetében az elmúlt hónapban tőkebeáramlás volt tapasztalható 21 milliárdot meghaladó értékben. A hozamok is kedvezően alakultak, így összeségében a vagyon 4,2 százalékkal növekedett a hónap során – árul a BAMOSZ közleménye.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS