OPTEN: növekvő cégalapítási aktivitás az emelkedő új felszámolási eljárások árnyékában

2024. 03. 30., 14:10

Az OPTEN legfrissebb adatai szerint 2024 februárjában a működő társas vállalkozások száma 515 ezer alá csökkent. Az elmúlt hat hónapban továbbra is folytatódott a cégek számának csökkenése, februárban ez az előző hónaphoz képest 650 alatti értékben realizálódott. Ugyanakkor örömteli tény, hogy az előző év azonos időszakához viszonyítva közel 350-nel több új vállalkozás alakult, az idei év elején is jelentős növekedés figyelhető meg a cégalapítások terén.

Az OPTEN legfrissebb adatai szerint 2024 februárjában a működő társas vállalkozások száma 515 ezer alá csökkent. Az elmúlt hat hónapban továbbra is folytatódott a cégek számának csökkenése, februárban ez az előző hónaphoz képest 650 alatti értékben realizálódott. Ugyanakkor örömteli tény, hogy az előző év azonos időszakához viszonyítva közel 350-nel több új vállalkozás alakult, az idei év elején is jelentős növekedés figyelhető meg a cégalapítások terén.

„A cégalapítások számának emelkedése biztató jel, ugyanakkor az új cégbírósági eljárások magas aránya árnyékot vet rá, különösen a felszámolási eljárások kiemelkedő száma. Tavaly több mint 20 ezer felszámolási eljárás indult, ami egyértelműen befolyásolja a cégmegszűnések számának növekedését, és véleményem szerint az év végére akár elérheti a 40 ezret is” – mondta Alföldi Csaba, az OPTEN céginformációs szakértője.

Az elmúlt hét évben – kivéve 2021-et – a január és februári hónapokban a cégszám csökkenése volt tendenciózusan megfigyelhető. Az idei év különlegessége abban rejlik, hogy közel 2 ezerrel kevesebb cég szűnt meg az előző év hasonló időszakához képest, és még a járvány előtti idők szezonális csökkenésénél is enyhébb volt a visszaesés.

Az idei februári adatok jelentős erősödést mutatnak az alapítások terén, ami különösen üdvözítő a korábbi szűkös időszakok után. Februárban összesen 2 600 új vállalkozás jött létre, ez nemcsak meghaladja az előző év hasonló időszakában regisztrált adatokat, hanem – a tavalyi év márciusát kivéve – az elmúlt 14 hónap legmagasabb alapítási értékét is felülmúlja. A megszűnések száma februárban nem mutat kiugró mértékű növekedést (3.233), sőt, a megelőző év februárjához képest több mint 600 céggel kevesebb megszűnés lett regisztrálva. A január-februári összehasonlítás során pedig az látható, hogy az előző év hasonló időszakához képest mintegy 1 800 céggel kevesebb megszűnés történt.

A jövőbeni cégszám alakulása nagyban függ a múltbeli és jelenlegi cégbírósági eljárások kimenetelétől, valamint a jövőbeli cégalapításoktól. Februárban az új cégbírósági eljárások inkább negatív tendenciát mutatnak. A két legjelentősebb eljárás, a felszámolási és a kényszertörlési eljárások, nemcsak az előző hónaphoz képest, hanem az előző év azonos időszakához viszonyítva is növekedtek.

Az új felszámolási eljárások száma továbbra sem csillapodik, közelítőleg elérte az 1,8 ezres számot, míg tavaly februárban még nem érte el az 1,3 ezret. Ez az eljárások közül a legnagyobb súlyt képviseli (43,9 százalék). A kényszertörlések száma ugyan kisebb a felszámolási eljárásokénál, 1,4 ezer darab, azonban várhatóan több mint 70 százalékuk felszámolásba fog átfordulni. A végelszámolások száma hasonló maradt a tavalyi évhez képest, 870 cég döntött úgy, hogy kilép a piacról.


A jövőben további cégszámcsökkenés várható. Az alapítási kedv növekedése nem mutat olyan erős tendenciát, amely képes lenne ellensúlyozni a tavalyi közel 50 ezer új cégbírósági eljárást, melyek idén vagy jövőre a megszűnő cégek számát növelhetik. Tavaly mintegy 38 ezer vállalkozás szűnt meg, miközben az újonnan alapított vállalkozások száma 26 ezer alatt maradt.

„Az elmúlt hat évben 2021-ben alapították a legtöbb céget, ami súrolta a 34 ezres cégszámot. A többi évben még a 30 ezret sem érte el ebben az idősávban. Nem gondolom, hogy sokkal kevesebb megszűnés lenne az idén, mint tavaly, azaz a 35-40 ezres sávban várom annak mértékét. Mivel meglepetés lenne, ha az alapítások elérnék a 30 ezres nagyságot, ezért 5+ ezer cégszámcsökkenés várható véleményem szerint az idén. De okozzon meglepetést a március!” – mondta Alföldi Csaba.

Az Opten – Cégfluktuációs Index (CFI – az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkhöz képest) februári értéke átlagosan 10-11 százalék körül mozgott. Vármegyei szinten nézve a vizsgált időszak alatt az Opten–CFI Békés, Veszprém és Zala vármegyékben érte el a legalacsonyabb értékeket, míg a legmagasabb fluktuációt Budapest, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Fejér vármegye produkálta.

                                     OPTEN – CFI vármegyénkként, 2024. február


Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-24 16:10:00
Átadták a CallComm Zrt. új irodáját Nyíregyházán, amelyet a vállalat a Nyíregyházi Egyetem épületében alakított ki. A 2,7 millió euró összértékű beruházással a cég 100 új munkahelyet teremtett és 150 munkavállaló részére indította el szakmai és idegen nyelvi képzési programját.
2024-05-24 14:30:47
13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS