Megtorpant a lakbérek emelkedése szeptemberben

2022. 10. 26., 09:21

Megtorpant a lakbérek több mint másfél éve tartó emelkedése szeptemberben: országosan és Budapesten egyaránt stagnáltak az előző hónaphoz képest.

A fővárosban közel negyedével voltak magasabbak a kínálati díjak az előző év azonos időszakinál, ezen belül a pesti belső kerületekben történt a legnagyobb mértékű, 27 százalékos emelkedés. Az országos lakbérindex 18, a budapesti 15 százalékkal haladta meg a járvány előtti, 2020. januári csúcsot, reálértéken azonban 7,9, illetve 11 százalékkal elmaradt attól – olvasható a „KSH–ingatlan.com-lakbérindex, 2022. szeptember” című kiadványban.

Stagnáltak a lakbérek szeptemberben

Az előző hónapok gyors ütemű lakbéremelkedése 2022 augusztusában jelentősen lassult, majd szeptemberben megállt: az előző hónaphoz képest országosan mindössze 0,1 százalékkal nőttek, míg Budapesten ugyanennyivel mérséklődtek a kínálati díjak.

Az előző év azonos időszakinál országosan 22, Budapesten 24 százalékkal, a 2015. évi bázisidőszakinál pedig 72, illetve 64 százalékkal voltak magasabbak a szeptemberi lakbérek.

Bár a nominális árak 2022 márciusától országosan és Budapesten egyaránt meghaladták a járvány előtti, 2020. januári csúcsot (2022 szeptemberében már 18, illetve 15 százalékkal), reálértéken számítva továbbra is elmaradtak attól. A fogyasztóiár-indexet figyelembe véve a reállakbérek szeptemberben országosan 7,9, Budapesten 11 százalékkal voltak alacsonyabbak a 2020. januárinál.

Budapesten belül a pesti belső és átmeneti kerületekben 0,5, illetve 0,6 százalékkal emelkedtek, a budai hegyvidéki kerületekben stagnáltak (mínusz 0,1 százalék), a budai egyéb és a pesti külső kerületekben viszont 1,5, illetve 1,7 százalékkal mérséklődtek a lakbérek az előző hónaphoz mérten.

Az előző év azonos időszakához képest továbbra is a pesti belső kerületekben volt a legnagyobb a drágulás (27 százalék), a budai hegyvidéki és a pesti átmeneti kerületekben egyaránt 24, a budai egyéb, illetve a pesti külső kerületekben pedig 21 és 18 százalékkal emelkedtek a lakbérek egy év alatt.

(Budai hegyvidéki kerület: I., II., XII.; budai egyéb kerület: III., XI., XXII.; pesti belső kerület: V., VI., VII., VIII., IX.; pesti átmeneti kerület: X., XIII., XIV., XIX., XX.; pesti külső kerület: IV., XV., XVI., XVII., XVIII., XXI., XXIII.)

Tartósan elmarad a kínálat az egy, illetve a két évvel korábbitól

A 2022 első kilenc hónapjában figyelembe vett hirdetések 59 százaléka fővárosi, 27 százaléka megyei jogú, 13 százaléka nem megyei jogú városban lévő lakásra vonatkozott. A hirdetések száma jelentősen csökkent, 2020 első kilenc hónapjához képest 21, a 2021. azonos időszakihoz mérten 23 százalékkal.

A 2022 első kilenc hónapjában kiadásra meghirdetett lakások alapterülete Budapesten átlagosan 54, a megyei jogú városokban 57 m2 volt. A kisebb településeken – a nem megyei jogú városokban és községekben – általában nagyobbak a kiadó lakások, átlagos alapterületük 64 m2 volt. A legnagyobb alapterületű (átlagosan 71 m2-es) albérleteket továbbra is Pest megyében hirdették. Az ország különböző területein a kiadó lakások átlagos nagysága meglehetősen stabilnak bizonyult, annak ellenére, hogy számuk az elmúlt években számottevően ingadozott.

Országosan a megfigyelt hirdetések túlnyomó többsége (94 százaléka) többlakásos épületben lévő lakásokra vonatkozott, a fennmaradó mintegy 6 százalék esetében családi házakat hirdettek meg. Budapesten ugyanakkor a kiadó lakások mindössze 3,1 százaléka volt családi ház. 2022 január–szeptemberében a fővárosban a hirdetések 44, országosan 45 százaléka származott magánszemélyektől.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-10-02 14:08:00
Csupán napenergia és hidrogén felhasználásával kerüli meg a Földet a fenntartható repülés új, ikonikus léghajója, a Solar Airship One. A tervezett táv pont annyi, mint a bolygó kerülete (kb. 40 ezer kilométer), viszont az út során nem lesz szükség egyetlen gramm karbonkibocsátásra sem.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Nem drága a csapatépítés, ha a dolgozók napi béréhez viszonyítjuk, de nem az étel, az ital és maga az esemény a fontos, hanem az, hogy mit hozunk ki a résztvevőkből. A látens távozóktól az elkerülhető fluktuáción át a jutalmazás-elismerés egyensúlyáig – íme, a recept ahhoz, hogy egy nyelvet beszéljen dolgozó és munkáltató. A következetes, tervszerű vállalati fejlődéshez vezető útról Kalmár Pétert, az [eureka] Consulting & Games alapító-vezérigazgatóját kérdeztük.
Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS