Lassult a lakbérek emelkedése augusztusban

Lassult a lakbérek emelkedése augusztusban
2022. 09. 28., 15:43

Lassult a lakbérek emelkedése augusztusban: az előző hónaphoz képest országosan 1,5, Budapesten 1,3 százalékkal nőttek. A fővárosban átlagosan negyedével voltak magasabbak a bérleti díjak az előző év azonos időszakinál, ezen belül a pesti belső kerületekben volt a legnagyobb mértékű (26 százalékos) emelkedés. Az országos lakbérindex 18, a budapesti 15 százalékkal haladta meg a járvány előtti, 2020. januári csúcsot, reálértéken azonban 4,2, illetve 7,0 százalékkal elmaradt attól.

Az előző hónapok gyors ütemű lakbéremelkedése 2022 augusztusában jelentősen lelassult: az előző hónaphoz mérten országosan 1,5, Budapesten 1,3 százalékkal nőttek a bérleti díjak, idén ez volt eddig a legvisszafogottabb növekedés – olvasható a „KSH–ingatlan.com-lakbérindex, 2022. augusztus” című kiadványban.

Az előző év azonos időszakinál országosan 23, Budapesten 25, a 2015. évi bázisidőszakinál pedig 72, illetve 64 százalékkal voltak magasabbak az augusztusi lakbérek.

Bár a nominális lakbérek 2022 márciusától országosan és Budapesten egyaránt meghaladták a járvány előtti, 2020. januári csúcsot (18, illetve 15 százalékkal), reálértéken számítva továbbra is elmaradtak attól. A fogyasztóiár-indexet figyelembe véve a reállakbérek 2022 augusztusában országosan 4,2, Budapesten 7,0 százalékkal voltak alacsonyabbak a 2020. januárinál.

Budapesten belül az előző hónaphoz mérten leginkább a pesti külső kerületekben (4,1 százalék), míg a budai hegyvidéki, illetve a pesti belső és átmeneti kerületekben ennél mérsékeltebben (1,6, 1,4, illetve 0,4 százalékkal) emelkedtek a kínálati lakbérek. Egyedül a budai egyéb kerületekben kínálták az előző havinál valamivel (0,4 százalékkal) alacsonyabb bérleti díjért a kiadó lakásokat.

Az előző év azonos időszakához képest továbbra is a pesti belső kerületekben volt a legnagyobb lakbéremelkedés (26 százalék), de a többi kerületcsoportban is 22–24 százalékkal nőttek egy év alatt.

(Kerület-terminológia: budai hegyvidéki kerület: I., II., XII.; budai egyéb kerület: III., XI., XXII.; pesti belső kerület: V., VI., VII., VIII., IX.; pesti átmeneti kerület: X., XIII., XIV., XIX., XX.; pesti külső kerület: IV., XV., XVI., XVII., XVIII., XXI., XXIII.)

A 2022 első nyolc hónapjában figyelembe vett hirdetések 59 százaléka fővárosi, 27 százaléka megyei jogú, 13 százaléka nem megyei jogú városban lévő lakásra vonatkozott. A hirdetések száma jelentősen csökkent: a 2020. január–augusztusihoz képest 19, a 2021. azonos időszakihoz mérten 23 százalékkal.

A 2022 első nyolc hónapjában kiadásra meghirdetett lakások alapterülete Budapesten átlagosan 54, a megyei jogú városokban 57 m2 volt. A nem megyei jogú városokban és községekben általában nagyobbak a kiadó lakások, átlagos alapterületük augusztusban 63 m2 volt. A legnagyobb alapterületű (átlagosan 70 m2-es) albérleteket továbbra is Pest megyében hirdették. Az ország különböző területein a kiadó lakások átlagos nagysága meglehetősen stabilnak bizonyult, annak ellenére, hogy számuk az elmúlt években jelentősen ingadozott.

A megfigyelt hirdetések túlnyomó többsége (95 százaléka) többlakásos épületben lévő lakásokra vonatkozott, a fennmaradó mintegy 5 százalék esetében családi házakat hirdettek meg. Budapesten a kiadó lakások mindössze 2,9 százaléka volt családi ház. 2022 január–augusztusában a fővárosban a hirdetések 44, országosan 45 százaléka származott magánszemélyektől. (KSH)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.
2023. 04. 18., 19:10
epizód: 2023 / 5   |   hossz: 19:07
Kőkút községben egy EU-s projekt mintegy 60, szegregált településrészre szorult lakó életét változtatta meg. Alulképzett szülők nehéz körülmények közé született gyermekinek sorsát helyezték új alapokra egy építőipari cég és az önkormányzat összefogásával, hiszen egyszerre változtak meg a lakhatás és a továbbtanulás lehetőségei. Hogyan valósította meg a nehézségek ellenére is sikeresen zárult projektet a kivitelező vállalkozás, amely nem is keresett a programon, és milyen szociális hatást vár az egésztől az önkormányzat? Horváth Lászlót, a kivitelező Melio-Start Kft. ügyvezetőjét, a baranyai VOSZ elnökét, illetve Dr. Barka Tamás kőkúti jegyzőt kérdeztük.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS