Lassult a lakbérek emelkedése augusztusban

Lassult a lakbérek emelkedése augusztusban
2022. 09. 28., 15:43

Lassult a lakbérek emelkedése augusztusban: az előző hónaphoz képest országosan 1,5, Budapesten 1,3 százalékkal nőttek. A fővárosban átlagosan negyedével voltak magasabbak a bérleti díjak az előző év azonos időszakinál, ezen belül a pesti belső kerületekben volt a legnagyobb mértékű (26 százalékos) emelkedés. Az országos lakbérindex 18, a budapesti 15 százalékkal haladta meg a járvány előtti, 2020. januári csúcsot, reálértéken azonban 4,2, illetve 7,0 százalékkal elmaradt attól.

Az előző hónapok gyors ütemű lakbéremelkedése 2022 augusztusában jelentősen lelassult: az előző hónaphoz mérten országosan 1,5, Budapesten 1,3 százalékkal nőttek a bérleti díjak, idén ez volt eddig a legvisszafogottabb növekedés – olvasható a „KSH–ingatlan.com-lakbérindex, 2022. augusztus” című kiadványban.

Az előző év azonos időszakinál országosan 23, Budapesten 25, a 2015. évi bázisidőszakinál pedig 72, illetve 64 százalékkal voltak magasabbak az augusztusi lakbérek.

Bár a nominális lakbérek 2022 márciusától országosan és Budapesten egyaránt meghaladták a járvány előtti, 2020. januári csúcsot (18, illetve 15 százalékkal), reálértéken számítva továbbra is elmaradtak attól. A fogyasztóiár-indexet figyelembe véve a reállakbérek 2022 augusztusában országosan 4,2, Budapesten 7,0 százalékkal voltak alacsonyabbak a 2020. januárinál.

Budapesten belül az előző hónaphoz mérten leginkább a pesti külső kerületekben (4,1 százalék), míg a budai hegyvidéki, illetve a pesti belső és átmeneti kerületekben ennél mérsékeltebben (1,6, 1,4, illetve 0,4 százalékkal) emelkedtek a kínálati lakbérek. Egyedül a budai egyéb kerületekben kínálták az előző havinál valamivel (0,4 százalékkal) alacsonyabb bérleti díjért a kiadó lakásokat.

Az előző év azonos időszakához képest továbbra is a pesti belső kerületekben volt a legnagyobb lakbéremelkedés (26 százalék), de a többi kerületcsoportban is 22–24 százalékkal nőttek egy év alatt.

(Kerület-terminológia: budai hegyvidéki kerület: I., II., XII.; budai egyéb kerület: III., XI., XXII.; pesti belső kerület: V., VI., VII., VIII., IX.; pesti átmeneti kerület: X., XIII., XIV., XIX., XX.; pesti külső kerület: IV., XV., XVI., XVII., XVIII., XXI., XXIII.)

A 2022 első nyolc hónapjában figyelembe vett hirdetések 59 százaléka fővárosi, 27 százaléka megyei jogú, 13 százaléka nem megyei jogú városban lévő lakásra vonatkozott. A hirdetések száma jelentősen csökkent: a 2020. január–augusztusihoz képest 19, a 2021. azonos időszakihoz mérten 23 százalékkal.

A 2022 első nyolc hónapjában kiadásra meghirdetett lakások alapterülete Budapesten átlagosan 54, a megyei jogú városokban 57 m2 volt. A nem megyei jogú városokban és községekben általában nagyobbak a kiadó lakások, átlagos alapterületük augusztusban 63 m2 volt. A legnagyobb alapterületű (átlagosan 70 m2-es) albérleteket továbbra is Pest megyében hirdették. Az ország különböző területein a kiadó lakások átlagos nagysága meglehetősen stabilnak bizonyult, annak ellenére, hogy számuk az elmúlt években jelentősen ingadozott.

A megfigyelt hirdetések túlnyomó többsége (95 százaléka) többlakásos épületben lévő lakásokra vonatkozott, a fennmaradó mintegy 5 százalék esetében családi házakat hirdettek meg. Budapesten a kiadó lakások mindössze 2,9 százaléka volt családi ház. 2022 január–augusztusában a fővárosban a hirdetések 44, országosan 45 százaléka származott magánszemélyektől. (KSH)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 11. 24., 16:35
További intézkedésekre is szükség lesz a turisztikai és vendéglátó szektor kilátástalannak tűnő helyzetének enyhítésére – mondja Duska Sándor, a VOSZ Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekciójának vezetője.
2022-11-26 14:37:46
Míg rövid távon a kkv-knak stagnáló gazdasági környezettel és magas árakkal kell megküzdeniük, hosszabb távon csak képességeik megerősítésével válhatnak versenyképesebbé. Mindkét kihívásban kulcsfontosságú a vállalkozásfejlesztési politika, amelynek aktuális kérdéseiről, megújításának lehetőségeiről az Egyensúly Intézet a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségével (VOSZ) partnerségben indított konzultációt. A sorozat zalaegerszegi rendezvényén a megszólalók egyetértettek abban, hogy a vállalkozások előtt álló legkomolyabb nehézségek között van az energiaválság és a munkaerőhiány. Utóbbit, valamint a hatékonyságbeli lemaradást elsősorban az oktatás, képzés komolyabb fejlesztésével lehet orvosolni – hangzott el a rendezvényt záró fórumon.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A bérrendezés akkor ésszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.
2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS