Zajdó Csaba: Mindig is egy nagy nemzetközi sikertörténet felépítése volt a célom

Szerdahelyi Csaba  |  2019. 12. 30., 10:00

Megtehetjük, hogy mindig a hosszútávú, nagyratörő terveinknek megfelelően döntsünk – mondta az Üzletemnek Zajdó Csaba. Az Innonic Group és a Shoprenter tulajdonosa, ha egy problémával szembesül, megveszi a témában legjobb könyveket, és elolvassa azokat.

Zajdó Csaba vehette át idén a FIVOSZ Országos Fiatal Vállalkozói Díját. Nem is zárhatnánk stílszerűbben a 2019-es évet, mint az év egyik emberének a gondolataival. Sorozatunkban sokan említették, hogy a folyamatos tanulás viszi előre őket, nincs ezzel másként Csaba sem. Debreceni lévén azzal is utat mutat, hogy nem csak a fővárosban lehet figyelemre méltó eredményeket elérni. Kimondottan szimpatikus, hogy cégénél bárki bármilyen könyvet megvehet céges keretből. Érdemes követni a példát, és persze érdemes olvasni az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 138. interjúját!

Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– A legnagyobb eredményünknek a közel 100 fős, lelkes és tehetséges fiatalokból álló csapatunkat értékelem, ahol a fluktuáció minimális, és akik velem együtt hisznek a „világhódító” terveinkben.

Milyen távra tervez?

– Mindig hosszútávra tervezünk. Nincs rajtunk külső pénzügyi nyomás, nincsenek befektetőink, akik a nyakunkon lógnának rövidtávú igényekkel, így megtehetjük, hogy mindig a hosszútávú, nagyratörő terveinknek megfelelően döntsünk – gyakran bevállalva gyengébb rövidtávú eredményeket.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Gyerekkorom óta Bill Gates és a Microsoft volt a példaképem, és mindig is egy nagy nemzetközi sikertörténet felépítése volt a célom. Ennek a csírái már el vannak ültetve, de még sok gondos ápolást igényelnek, mire kinő belőlük valami, amire egész Magyarország büszke lehet.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Nem nagyon volt szakmai mentor a környezetemben, emiatt mindig is a könyvek voltak a fő tanítómestereim. Ha egy problémával szembesülök, akkor a mai napig azt a megoldást választom, hogy megveszem a témában a legjobb könyveket, és elolvasom őket.

Mivel motiválja a kollégáit, társait?

– Szeretném hinni, hogy őket is közel hasonlóan motiválja egy nagy nemzetközi sikertörténet felépítésének a víziója, mint engem. Aki csak pénzt akar keresni, annak nincs nagy jövője az Innonicban.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Úgy gondolom, hogy az új dolgok létrehozásában vagyok erős, ezért mindenképpen valamilyen kreatív területet választanék, amiből sokat lehet tanulni. Az új projektjeink kiválasztása során is fontos szempont, hogy milyen új dolgokat tudok tanulni belőle.

Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– Sajnos ez egy olyan terület, amire nem szánok elegendő időt, és a csapatomon kívül kevés üzleti kapcsolat ápolására szánok időt. Az évek során szerencsére sok barátság is kialakult a korábbi üzleti kapcsolatokból, és ezen barátságok ápolására folyamatosan próbálok törekedni.

Mire sajnálja az idejét?

– Mindig sajnálom az időt az olyan dolgokra, amelyek úgy érzem, hogy nem viszik előrébb a céget, és „csak” a meglévő eredmények fenntartásának a részei. Emiatt türelmetlen vagyok a legtöbb operatív tennivalóval kapcsolatosan, és igyekszek tudatosan minél több időt a jövő építésével tölteni.

Mivel lehet felbosszantani?

– A cinizmus és az érdektelenség mindig bosszant. Ha egy kolléga azért nem teljesít, mert nincs meg hozzá a szükséges tudása, az nem probléma, képzéssel és coachinggal tudunk segíteni a helyzeten. De ha a szándék hiányzik valakiből, azon nehéz segíteni, és ilyen esetben nem vagyok olyan türelmes és megértő.

Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Nagyon sok programot szervezünk a társadalmi felelősségvállalásunk részeként. 2019-ben például lefestettük a debreceni Görgey úti óvoda kerítését, nyitott véradást szervezetünk az irodánkban, adományt gyűjtöttünk és támogattuk a helyi mentős alapítványt, tartós élelmiszert és ajándékokat adományoztunk a Magyar Református Szeretetszolgálatnak, vagy épp egész napos programot szerveztünk helyi általános iskolák diákjai számára. Ha személy szerint nézem a dolgot, akkor valószínűleg inkább a tanítás jellegű feladatok fekszenek jobban nekem.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– Az önfejlődésre és tanulásra sosem sajnáltuk a pénzt. A mai napig él a szabály a cégben, hogy bárki bármennyi és bármilyen könyvet megvehet céges keretből. Sokat járunk konferenciákra, belső könyvklub-esteket szervezünk, Mastermind-okon veszünk részt, külsős szakértőket hívunk le Debrecenbe. Hiszem, hogy hosszú távon az a cég lesz a legsikeresebb, amelyik gyorsabban képes fejlődni, mint a konkurensei.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Télen a síelés, nyáron a wakeboard és vitorlázás tartozik a kedvenc sportjaim közé. De mivel mindezeket az év igen kis százalékában tudom csak űzni, így az év nagyobb részében egy jó regénnyel szoktam leginkább kikapcsolódni.

A vezető fotón Zajdó Csaba (jobbról a második) a FIVOSZ gáláján átveszi a díjat

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 20., 16:40
Nem jellemezte magas cégfluktuáció a faipari szektort 2022-ben, alapvetően stagnált az itt működő cégek száma. Az egyéni vállalkozók köre tavaly közel 100 fővel tovább csökkent. A jövő rövidtávon várhatóan nem hoz jelentős kiugrást, 2023-ban csökkenő cégszámmal érdemes számolni – írja elemzésében az Opten.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-21 14:13:30
A hazai nagyvállalatok idén nem várnak árbevétel- és profitnövekedést. A cégek több mint egy éve csökkenő profittal számolnak, ami most negatív rekordot ért el, emellett az árbevétel várt változása is negatív előjelű – derül ki a K&H nagyvállalati növekedési index legutóbbi eredményeiből.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.
2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  Rovathírek: GUSTO

Nekem nagyon tetszik, annyira, hogy kiálltam mellette főszerkesztőnkkel szemben is, aki szerint csak szokványos ipari képlettel van dolgunk.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS