Terdik Adrienne: Örülök, hogy magyar családi vállalkozásokat is segíthetek

Szerdahelyi Csaba  |  2019. 06. 25., 10:15

A biztos megrendelői oldalt cseréltem a saját határaimat feszegető szolgáltatói létre – mondja az Üzletemnek Terdik Adrienne. A PResston PR ügyvezető igazgatója számára az egyik legnagyobb adrenalinbomba a siker, és az ahhoz vezető út.

Terdik Adrienne ugyanúgy otthon van a prémium kategóriás cégek világában, mint az állami szférában. A művészvilág hazai jeles képviselőivel is dolgozott/dolgozik, ahogy a családi vállalkozásokra és a fiatal vállalkozókra külön figyel. A Creppy PalacsintaHáz és tulajdonosa, Oszlánczi Réka sikeres karrierjére jómagam és az Üzletem is jó ideje figyel – a miskolci vállalkozás szintén a PResston PR partnere. Adrienne a helyén érzi magát, nem kíván váltani, de egyszer talán kipróbálja majd magát producerként. Ha így lesz, ahhoz is sok sikert kívánok neki! Az olvasónak pedig azt kívánom, hogy ismerje meg Terdik Adrienne gondolatait: jöjjön az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 85. interjúja!

Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– Úgy gondolom, hogy a karrierrel való elégedettség és a siker nem egy végső cél, hanem állandóan változó motiváció. Engem mindig boldogságérzettel és elégedettséggel tölt el, ha szakmai sikereket érünk el a csapatommal. A karrier csúcsát meghatározni elég szubjektív dolog. Számomra az is hatalmas siker, hogy három egyetemen is szép eredménnyel végezhettem, majd az életem során felkínált pozíciókat „csak” elfogadnom kellett. A szüleim biztatására pedig – igaz, hogy remegő lábakkal – saját vállalkozásba kezdtem 12 évvel ezelőtt. A biztos megrendelői oldalt cseréltem a saját határaimat feszegető szolgáltatói létre. Itt nem elég, ha megvan a szakmai tudásod és tapasztalatod. A sikerhez kell egy jó adag szerencse, kapcsolati tőke, önbizalom és erős, meggyőző hit abban, amit csinálsz. Úgy érzem, nagyon sok szakmai csúcsot sikerült már elérnem, és még mindig szép kihívások állnak előttem. Mindig örömmel mesélek a valamilyen szinten hozzám vagy a cégemhez kapcsolódó eredményekről, amelyek között említhetném a Francis Ford Coppola főszereplésével Bécsben szervezett nemzetközi gazdasági fórumot, amely számomra ugyanolyan siker, mint egy gyakornok betanítása.

Nagy eredményként könyveltem el a hátrányos helyzetben lévő oktatási intézményeket segítő Te is programot, de ugyanilyen fontos volt számomra például a McCafé lánc bevezetéséhez kapcsolódó kommunikáció is. Örömmel tölt el, hogy magyar családi vállalkozásokat is segíthetek, amelyek között a Creppy PalacsintaHázhoz kötődő országos PR aktivitásokat emelném ki. Büszke vagyok arra, hogy segítségünkkel egyre több felnőtt vesz részt a Nyitok programban és szerez idegen nyelvi vagy éppen informatikai ismereteket az ország 52 pontján.

Annak is nagyon örülök, hogy a digitális biztonságra és az online vírusvédelemre is sok ezer embernek hívjuk fel a figyelmét egy Eset nevű szoftveren keresztül. A vállalati és EU kommunikációs PR-on túl számos sikert könyvelhettem el a cég sztármenedzsment részén belül is, hiszen többek között Zsédát „repítettem” a Dal (Eurovíziós Dalfesztivál) zsűrijébe, és segítségemmel ő lett például az elektromobilitás nagykövete is. Most éppen azon is dolgozom a csapatommal, hogy a kétszeres Grand Slam győztes, világbajnok teniszezőnknek segítsünk a további sikerek elérésében.

Milyen távra tervez?

– Amíg örömöt és kellő motivációt nyújt a munkám, addig szeretném folytatni azt.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– A PResston PR neve ismerősen csenghet jó pár hazai vállalatnak, és a nemzetközi porondon is szereztünk már referenciákat. Bakancslistát még nem készítettem, mert úgy érzem, nagyon sok lehetőség rejlik még a cégben.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Nagyon sok embernek tartozom köszönettel és hálával azért, mert támogatott céljaim elérésében azon az úton, amelyik sikerrel övezte a karrierem alakulását. Elsősorban a szüleimet említeném: Édesanyámnak mindig csodálom a kitartását, céltudatosságát, határozottságát, aki arra is megtanított, hogy nincs lehetetlen. Amin viszont nem tudunk változtatni, ami nem tőlünk függ, azt el kell engedni. Azt is tőle tudom, hogy nem szabad mindenkitől ugyanazt várni, mindenki másban és máshogyan jó, mindenkihez más út vezet. Bankfiók igazgatóként nagy emberismeretre tett szert. Édesapámtól, aki üzemmérnökként dolgozott, a precizitást, pontosságot, a tervezést és az időbeosztást tanultam. Sokat segítettek főnökeim, magyar és külföldi munkatársaim is. A PR rejtelmeit többek között Wolfgang Rosamtól tanulhattam Ausztriában.

A szakterületén hol lát nagyobb fejlődési lehetőséget: Magyarországon vagy külföldön?

– Olyan szerencsés helyzetben vagyok, hogy külföldön is dolgozhattam a szakterületemen, így volt lehetőségem kipróbálni magam multinacionális környezetben is. Lenyűgözött a pontosan megformált rendszerek, a nemzetközi sablonok, a precízen megállapított és lehatárolt munkakörök funkcionalitása. A rengeteg adminisztráció, folyamatos jelentések, riportok készítése viszont a kreativitástól, a hatékonyságtól vonták el az időt, és a rugalmatlanság irányába mozdították a munkafolyamatokat. Viszont mindenképpen új látásmódot, intenzív idegen nyelvi környezetet és kapcsolati tőkét jelentett a külföldi cégekkel való együttműködés. Ma már Magyarországon is adottak a feltételek ahhoz, hogy fejlődhessünk, magunkba szívhassunk minél több tudást, tapasztalást. Úgy gondolom, nem az országhatároktól függ, hogy ki milyen fejlődésen megy keresztül akár a karrierje, akár a magánélete során. Ez sokkal inkább személyiségfüggő. Én például hiszek az élethosszig tartó tanulásban, abban, hogy mindig lehetünk jobbak, tanulhatunk újabb kompetenciákat, amelyek szakmai sikereket hoznak. Számomra az egyik legnagyobb adrenalinbomba a siker, és az ahhoz vezető út, amely motiválttá tesz. A nehéznek tűnő feladatokra sem problémaként tekintek, hanem kihívásként.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Ez egy nehéz kérdés számomra, mert úgy érzem, a helyemen vagyok. Egyetemi oktatóként kezdtem, majd minisztériumi főosztályvezetőként folytathattam pályafutásomat. Ezután következett a PR és kommunikáció világa, amely folyamatos kihívásokkal teli és éppen ezért izgalmas. Ennek köszönhetem címzetes docensi kinevezésemet is. Ha mindenképpen váltani szeretnék, akkor lehet, hogy producerként próbálnék sikeres lenni.

Milyen módszerekkel fejleszti üzleti kapcsolatait?

– Leginkább a kapcsolati tőkémnek köszönhetően fejlődik a cég. Sosem fizettem azért, hogy reklámozzam a szolgáltatásainkat. Az a legjobb, ha szájról-szájra „terjed a jó híre”, ha az egyik ügyfél elégedettsége okán ajánl bennünket a másiknak. Természetesen sokat teszek azért, hogy minél több emberrel megismertessem a közös munka előnyeit, ezért a nívósabb rendezvényekre, konferenciákra szívesen megyek, akár előadóként is. Szakmai partnerségek, tagságok, illetve a hatásos online jelenlét is hoznak üzleti kapcsolatokat. Természetesen nem elég megszerezni egy-egy partnert, fenn is kell tartani a hosszú távú, gyümölcsöző kapcsolatot, amelyhez elengedhetetlen, hogy egy megbízható, szakmailag kompetens és összetartó csapat álljon a cégvezetés mögött. Olyan ez, mint a bizalmon alapuló párkapcsolat, amely egy idő után újabb és még magasabb szintekre lép. Igyekszem mindent megtenni, azért, hogy mind az üzleti partnerekkel, mind a csapatommal minél magasabb szintekre lépjünk és minél több közös szakmai sikert érjünk el. Az ügyfeleink elégedettsége a mi sikerünk is.

Mire sajnálja az idejét?

– A céltalan várakozásra, a tétlenségre.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– A tanulásra, az önfejlesztésre, valamint egy-egy nemes ügy támogatására.

Mivel lehet felbosszantani?

– Az értetlenséggel, a butasággal, az őszintétlenséggel, a rosszindulattal és irigységgel.

Milyen területen vállalna önkéntes munkát?

– Szívesen segíteném a fiatal vállalkozókat tanácsokkal, ötletekkel a kommunikáció terén, amelyek sikeressé tehetik őket hosszú távon is.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Szívesen sportolok, hiszen ebből is energiát merítek. A versenyszellem a munkám során is elkísér. A családommal, 10 éves kisfiammal és férjemmel szívesen kirándulok, a vízpartok különösen vonzóak számunkra.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 22., 13:09
Vezetői stílusom szerves része a folyamatos és drasztikusan őszinte visszajelzés, de ezt nagyon szépen be tudom csomagolni – mondta az Üzletemnek Hortobágyi László, a Nova Human Resource Kft. új üzletágának igazgatója.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-25 17:38:56
4 millió eurós képzési projektet indított Magyarország piacvezető higiéniai papírgyártója, a Vajda-Papír több mint 500 munkavállalójának, köztük annak a 60 új foglalkoztatottnak, akik Európa legmodernebb higiéniai papírgyára, a dunaföldvári gyár tavalyi, 64,2 millió eurós fejlesztésének köszönhetően csatlakoztak a céghez.
2023-03-25 16:38:35
A fehér proseccóhoz hasonlóan a rozék is csak akkor nevezhetők proseccónak, ha a régió kilenc jól meghatározott tartományában termesztett szőlőből készülnek, illetve legalább 60 napig kell érlelődniük.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.
2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A fehér proseccóhoz hasonlóan a rozék is csak akkor nevezhetők proseccónak, ha a régió kilenc jól meghatározott tartományában termesztett szőlőből készülnek, illetve legalább 60 napig kell érlelődniük.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS