Terdik Adrienne: Örülök, hogy magyar családi vállalkozásokat is segíthetek

Szerdahelyi Csaba  |  2019. 06. 25., 10:15

A biztos megrendelői oldalt cseréltem a saját határaimat feszegető szolgáltatói létre – mondja az Üzletemnek Terdik Adrienne. A PResston PR ügyvezető igazgatója számára az egyik legnagyobb adrenalinbomba a siker, és az ahhoz vezető út.

Terdik Adrienne ugyanúgy otthon van a prémium kategóriás cégek világában, mint az állami szférában. A művészvilág hazai jeles képviselőivel is dolgozott/dolgozik, ahogy a családi vállalkozásokra és a fiatal vállalkozókra külön figyel. A Creppy PalacsintaHáz és tulajdonosa, Oszlánczi Réka sikeres karrierjére jómagam és az Üzletem is jó ideje figyel – a miskolci vállalkozás szintén a PResston PR partnere. Adrienne a helyén érzi magát, nem kíván váltani, de egyszer talán kipróbálja majd magát producerként. Ha így lesz, ahhoz is sok sikert kívánok neki! Az olvasónak pedig azt kívánom, hogy ismerje meg Terdik Adrienne gondolatait: jöjjön az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 85. interjúja!

Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– Úgy gondolom, hogy a karrierrel való elégedettség és a siker nem egy végső cél, hanem állandóan változó motiváció. Engem mindig boldogságérzettel és elégedettséggel tölt el, ha szakmai sikereket érünk el a csapatommal. A karrier csúcsát meghatározni elég szubjektív dolog. Számomra az is hatalmas siker, hogy három egyetemen is szép eredménnyel végezhettem, majd az életem során felkínált pozíciókat „csak” elfogadnom kellett. A szüleim biztatására pedig – igaz, hogy remegő lábakkal – saját vállalkozásba kezdtem 12 évvel ezelőtt. A biztos megrendelői oldalt cseréltem a saját határaimat feszegető szolgáltatói létre. Itt nem elég, ha megvan a szakmai tudásod és tapasztalatod. A sikerhez kell egy jó adag szerencse, kapcsolati tőke, önbizalom és erős, meggyőző hit abban, amit csinálsz. Úgy érzem, nagyon sok szakmai csúcsot sikerült már elérnem, és még mindig szép kihívások állnak előttem. Mindig örömmel mesélek a valamilyen szinten hozzám vagy a cégemhez kapcsolódó eredményekről, amelyek között említhetném a Francis Ford Coppola főszereplésével Bécsben szervezett nemzetközi gazdasági fórumot, amely számomra ugyanolyan siker, mint egy gyakornok betanítása.

Nagy eredményként könyveltem el a hátrányos helyzetben lévő oktatási intézményeket segítő Te is programot, de ugyanilyen fontos volt számomra például a McCafé lánc bevezetéséhez kapcsolódó kommunikáció is. Örömmel tölt el, hogy magyar családi vállalkozásokat is segíthetek, amelyek között a Creppy PalacsintaHázhoz kötődő országos PR aktivitásokat emelném ki. Büszke vagyok arra, hogy segítségünkkel egyre több felnőtt vesz részt a Nyitok programban és szerez idegen nyelvi vagy éppen informatikai ismereteket az ország 52 pontján.

Annak is nagyon örülök, hogy a digitális biztonságra és az online vírusvédelemre is sok ezer embernek hívjuk fel a figyelmét egy Eset nevű szoftveren keresztül. A vállalati és EU kommunikációs PR-on túl számos sikert könyvelhettem el a cég sztármenedzsment részén belül is, hiszen többek között Zsédát „repítettem” a Dal (Eurovíziós Dalfesztivál) zsűrijébe, és segítségemmel ő lett például az elektromobilitás nagykövete is. Most éppen azon is dolgozom a csapatommal, hogy a kétszeres Grand Slam győztes, világbajnok teniszezőnknek segítsünk a további sikerek elérésében.

Milyen távra tervez?

– Amíg örömöt és kellő motivációt nyújt a munkám, addig szeretném folytatni azt.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– A PResston PR neve ismerősen csenghet jó pár hazai vállalatnak, és a nemzetközi porondon is szereztünk már referenciákat. Bakancslistát még nem készítettem, mert úgy érzem, nagyon sok lehetőség rejlik még a cégben.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Nagyon sok embernek tartozom köszönettel és hálával azért, mert támogatott céljaim elérésében azon az úton, amelyik sikerrel övezte a karrierem alakulását. Elsősorban a szüleimet említeném: Édesanyámnak mindig csodálom a kitartását, céltudatosságát, határozottságát, aki arra is megtanított, hogy nincs lehetetlen. Amin viszont nem tudunk változtatni, ami nem tőlünk függ, azt el kell engedni. Azt is tőle tudom, hogy nem szabad mindenkitől ugyanazt várni, mindenki másban és máshogyan jó, mindenkihez más út vezet. Bankfiók igazgatóként nagy emberismeretre tett szert. Édesapámtól, aki üzemmérnökként dolgozott, a precizitást, pontosságot, a tervezést és az időbeosztást tanultam. Sokat segítettek főnökeim, magyar és külföldi munkatársaim is. A PR rejtelmeit többek között Wolfgang Rosamtól tanulhattam Ausztriában.

A szakterületén hol lát nagyobb fejlődési lehetőséget: Magyarországon vagy külföldön?

– Olyan szerencsés helyzetben vagyok, hogy külföldön is dolgozhattam a szakterületemen, így volt lehetőségem kipróbálni magam multinacionális környezetben is. Lenyűgözött a pontosan megformált rendszerek, a nemzetközi sablonok, a precízen megállapított és lehatárolt munkakörök funkcionalitása. A rengeteg adminisztráció, folyamatos jelentések, riportok készítése viszont a kreativitástól, a hatékonyságtól vonták el az időt, és a rugalmatlanság irányába mozdították a munkafolyamatokat. Viszont mindenképpen új látásmódot, intenzív idegen nyelvi környezetet és kapcsolati tőkét jelentett a külföldi cégekkel való együttműködés. Ma már Magyarországon is adottak a feltételek ahhoz, hogy fejlődhessünk, magunkba szívhassunk minél több tudást, tapasztalást. Úgy gondolom, nem az országhatároktól függ, hogy ki milyen fejlődésen megy keresztül akár a karrierje, akár a magánélete során. Ez sokkal inkább személyiségfüggő. Én például hiszek az élethosszig tartó tanulásban, abban, hogy mindig lehetünk jobbak, tanulhatunk újabb kompetenciákat, amelyek szakmai sikereket hoznak. Számomra az egyik legnagyobb adrenalinbomba a siker, és az ahhoz vezető út, amely motiválttá tesz. A nehéznek tűnő feladatokra sem problémaként tekintek, hanem kihívásként.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Ez egy nehéz kérdés számomra, mert úgy érzem, a helyemen vagyok. Egyetemi oktatóként kezdtem, majd minisztériumi főosztályvezetőként folytathattam pályafutásomat. Ezután következett a PR és kommunikáció világa, amely folyamatos kihívásokkal teli és éppen ezért izgalmas. Ennek köszönhetem címzetes docensi kinevezésemet is. Ha mindenképpen váltani szeretnék, akkor lehet, hogy producerként próbálnék sikeres lenni.

Milyen módszerekkel fejleszti üzleti kapcsolatait?

– Leginkább a kapcsolati tőkémnek köszönhetően fejlődik a cég. Sosem fizettem azért, hogy reklámozzam a szolgáltatásainkat. Az a legjobb, ha szájról-szájra „terjed a jó híre”, ha az egyik ügyfél elégedettsége okán ajánl bennünket a másiknak. Természetesen sokat teszek azért, hogy minél több emberrel megismertessem a közös munka előnyeit, ezért a nívósabb rendezvényekre, konferenciákra szívesen megyek, akár előadóként is. Szakmai partnerségek, tagságok, illetve a hatásos online jelenlét is hoznak üzleti kapcsolatokat. Természetesen nem elég megszerezni egy-egy partnert, fenn is kell tartani a hosszú távú, gyümölcsöző kapcsolatot, amelyhez elengedhetetlen, hogy egy megbízható, szakmailag kompetens és összetartó csapat álljon a cégvezetés mögött. Olyan ez, mint a bizalmon alapuló párkapcsolat, amely egy idő után újabb és még magasabb szintekre lép. Igyekszem mindent megtenni, azért, hogy mind az üzleti partnerekkel, mind a csapatommal minél magasabb szintekre lépjünk és minél több közös szakmai sikert érjünk el. Az ügyfeleink elégedettsége a mi sikerünk is.

Mire sajnálja az idejét?

– A céltalan várakozásra, a tétlenségre.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– A tanulásra, az önfejlesztésre, valamint egy-egy nemes ügy támogatására.

Mivel lehet felbosszantani?

– Az értetlenséggel, a butasággal, az őszintétlenséggel, a rosszindulattal és irigységgel.

Milyen területen vállalna önkéntes munkát?

– Szívesen segíteném a fiatal vállalkozókat tanácsokkal, ötletekkel a kommunikáció terén, amelyek sikeressé tehetik őket hosszú távon is.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Szívesen sportolok, hiszen ebből is energiát merítek. A versenyszellem a munkám során is elkísér. A családommal, 10 éves kisfiammal és férjemmel szívesen kirándulok, a vízpartok különösen vonzóak számunkra.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 09. 19., 10:49
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége és a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége szervezésében 2022. szeptember elején Budapesten tanácskozott a genfi székhelyű Munkaadók Nemzetközi Szövetségének Európai és Közép-Ázsia csoportja. A konferencián, amelyre 35 országból érkeztek küldöttek, a VOSZ-t dr. Kovács Patrik és Barabás Tamás társelnökök, valamint Varga Julianna nemzetközi és oktatási igazgató képviselte, aki egyben az esemény egyik szervezője is volt. A rendezvényről őt kérdeztük.
2022. 09. 27., 16:17
Saját honlapján és a népszámlálás internetes oldalán is közzétette az idei cenzus kérdőívének mintáját a Központi Statisztikai Hivatal. A népszámlálási kérdőívet bárki kitöltheti önállóan online, október 1. és 16. között.
2022-09-28 15:13:52
A verseny által kikényszerített folyamatos költségcsökkentési spirál, a munkaerőhiány pótlására fejlesztett informatikai megoldások és robotizáció, valamint a technológia fejlődése mind a digitalizáció irányába hat. Ennek következtében komplex, sok területet lefedő, integrált rendszerek és célrendszerek jelennek meg a vállalati IT-környezetben.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS