Rubinek-Litvai Edina: Nem lehet mindenkit ugyanazzal motiválni

Rubinek-Litvai Edina: Nem lehet mindenkit ugyanazzal motiválni
Szerdahelyi Csaba  |  2023. 11. 28., 12:40

2012 óta vagyok az olasz stílus és az élhető minimalizmus rajongója, számtalan otthont, irodát, üzlethelyiséget terveztem meg ezen szellemiségben – mondta az Üzletemnek Rubinek-Litvai Edina, az Aliante Design üzletágvezetője.

Rubinek-Litvai Edina biztos benne, hogy érdemes befektetni a tanulásba és önképzésbe, mert az mindig megtérül. A cégnél elhivatottan támogatják a pályakezdőket, a tervek között tanfolyamok, workshopok szervezése is szerepel. Imádja a munkáját, sokat is dolgozik, folyamatosan zizegő, rohanó, pörgő embernek tartja magát. Ha Ön most épp nem rohan, érdemes elolvasnia az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 499. interjúját!

Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– Lakberendezőként az elmúlt több mint 20 évben számos területen volt szerencsém kipróbálni magam, a kis tervezési feladattól kezdve a komplex projektekig. Vezettem konyhastúdiót és fürdőszobaszalont, de üzletkötőként kereskedtem tapétákkal és lakástextillel is. 2012 óta vagyok az olasz stílus és az az élhető minimalizmus rajongója – számtalan otthont, irodát, üzlethelyiséget terveztem meg ezen szellemiségben. Az eddigi szakmai út legnagyobb sikere egyértelműen az, hogy több év közös munka után Benke Gábor, az Aliante Kft. ügyvezetője megbízott az induló budapesti Design üzletág vezetésével. Ez egyrészről óriási elismerés, másrészt hatalmas felelősség és rengeteg kihívás, de boldogan vállalom.

Milyen távra tervez?

– Szakmailag szerintem még 15 igazán aktív évem van, így ezt az időszakot szeretném még olyan tudatosan és produktívan végigvinni, amennyire csak tudom. Fontos cél, hogy kialakítsak egy olyan csapatot, akik utánam is önállóak, ugyanakkor a saját fejlődésük mellett tovább viszik kicsit az én gondolkodásom, értékeim, elképzeléseim, szakmaiságomat is. Ha ennél rövidebb távot nézek, akkor 1-1 üzleti évet látok előre általában, az ottani célok, elvárások hajtanak és segítenek megtervezni a következő lépéseket.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Nemrég mi tervezhettük meg a Forbes Money Summit és Forbes Flow rendezvények színpadképét, ami óriási megtiszteltetés volt, mivel már régóta nagyon szeretnék egyszer bekerülni valamilyen formában a magazinba. Bízom benne, hogy annyira sikeresek lesznek a következő évek, hogy erre lesz lehetőség – mi mindent megteszünk a csapattal! Ezen kívül talán a jövő generáció fejlesztését, képzését tartom kiemelt célomnak, ez évek óta foglalkoztat. Fontosnak tartom, hogy az iskola mellett/után olyan gyakorlati tudáshoz juthassanak, amit a mindennapi tervezési munka során tudnak majd kamatoztatni. Ez tulajdonképpen jelenleg is megvan a cégünkben, támogatjuk a fiatal pályakezdőket, ugyanakkor a jövőben szeretnék tanfolyamokat, workshopokat tartani, és tervező partnereinknek szakmai utakat biztosítani.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Inkább úgy fogalmaznék, hogy ki gyakorolta rám a legnagyobb hatást. Ő egyértelműen Pozsonyi József (Pozsi) belsőépítész, aki a mestertanárom volt, és bár csak pár hétig volt lehetőségünk együtt dolgozni, rövid idő alatt teljesen átformálta a szemléletmódomat, és abszolút hatással van a munkámra a mai napig. Megtanított minket arra, hogy hogyan lehet másolás helyett inspirálódni a környezetből, és azt hogyan lehet beépíteni a tervezési folyamatokba. Végtelenül hálás vagyok neki a látásmódom kitágításáért!

Mivel motiválja a kollégáit?

– Abban hiszek, hogy nem lehet mindenkit ugyanazzal motiválni, meg kell találni az adott ember, adott személyiség gyújtópontjait. Minden embernek más a fontos, más az érték, de az egyértelmű, hogy a biztonság és a tisztánlátás mindenkinek lényeges, ezért ezekre kiemelten figyelek. Fontos, hogy a csapaton belül és a partnerekkel, megrendelőkkel is transzparens, kétoldalú kommunikáció legyen, merjék elmondani a véleményüket, közösen gondolkodjunk a kölcsönösen pozitív eredményekre törekedve.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– A férjem egyedi ékszergyártással foglalkozik, így rajta keresztül nem csupán belelátok ennek a gyönyörű szakmának a kulisszái mögé, de van is egy dédelgetett, saját ötletem, márkám. Régóta tervezek olyan termékeket, amelyek összekötik a lakberendezést és az ékszerkészítést, így igazi ékei lehetnek egy otthonnak. Ehhez szívesen tanulnék még ipari formatervezést, de már most is rengeteg ötlet, terv van a tarsolyomban. Bízom benne, hogy ezek egy nap összeállnak egy olyan kínálattá, mely sokaknak örömet okoz. Addig pedig az egyedi bútorok tervezésében élem ki ezt a kreatív energiámat.

Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– Igyekszem kölcsönös, pozitív kapcsolatot kialakítani mindenkivel, szeretek új embereket megismerni, hosszútávú üzleti kapcsolataim vannak. A sok munka mellett ritkán van lehetőségem szakmai rendezvényen részt venni, de olyankor mindig nagyon élvezem a találkozásokat, a közös gondolkodást, tudásmegosztást.

Mire sajnálja az idejét?

– Imádom a munkám, és sokat is dolgozom, így szabadidőmben inkább a családommal vagyok vagy pihenek. Így ahhoz, hogy minden beleférjen 24 órába, a főzésre és takarításra sajnálom az időt, ezekhez inkább segítséget kérek.

Mivel lehet felbosszantani?

– Őszintén szólva bármivel – abszolút olyan ember vagyok, aki alapvetően vehemens és az érzelmei irányítják, de aztán ugyanilyen könnyen lenyugszom, ha megoldódik a szituáció. Összességében azonban az igazságtalanság az, amit nem tudok elviselni, ilyenkor a végletekig kiállok az adott helyzetért.

Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Pár évig önkéntes szállítóként dolgoztam a Heti Betevő Egyesületnél, minden vasárnap ételt vittünk a rászorulóknak. Jelenleg a sok egyéb feladat mellett csak tartalékosként veszek részt, de ha időm engedi, a továbbiakban is nekik szeretnék segíteni. Nagyon hasznos munkát végeznek nem csupán az étkeztetés, de a társadalmi érzékenyítés kapcsán is.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– Egyértelműen a tanulás, az önképzés áll a lista élén. Ez az a típusú befektetés, ami mindig megtérül, így a családom és a saját magam fejlesztése is fontos, soha nem tekintem felesleges kiadásnak.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Egy folyamatosan zizegő, rohanó, pörgő embernek nehéz erre válaszolni. Én még a szabadságom alatt is nehezen tudom elengedni a munkát, ugyanakkor egyre jobban tudom értékelni, ha – akár csak pár napra – elszökünk a családdal egy kirándulásra, wellness hétvégére. A természet közelsége tölt fel igazán, bár nagyon szeretem az összebújós, sorozatnézős hétvégéket is.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-02-26 20:10:49
A Veszprém Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara megtartotta hagyományos Gazdasági Évnyitó rendezvényét, amelyen dr. Pogátsa Zoltán közgazdász és Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója tartott előadást, továbbá a VOSZ Veszprém Vármegyei Szervezete és a VKIK együttműködési megállapodását is aláírták.
2024-02-26 19:10:00
A 2023-as év minimális cégszámcsökkenéssel zárult az építőiparban. Az alapítások száma mélypontra, ötezer alá csökkent, míg a megszűnések száma ötezer fölé emelkedett. Az építőipari szektorban tevékenykedő egyéni vállalkozások többsége kivárt, minden hatodik vállalkozó ideiglenesen felfüggesztette tevékenységét.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS