Király Gertrúd: A felismerés fontossága az elismeréshez

2018. 11. 07., 11:00

A felismerés sokszor csak egy pillanat műve, és az is biztos, hogy nem tart sokkal hosszabb ideig. Egyfajta rejtély, mégpedig tünékeny. Mi váltja ki? Miért pont az? – a válasz nem egyértelmű. A kérdésekre választ ad Király Gertrúd, Marshall Goldsmith Stakeholder Centered Coach.

Jó hatással van a teljesítményre, mert elismerést von(hat) maga után, ha mások - és itt elsősorban a vezetőkre gondolok – észreveszik, hogy mi történt – olvasható Király Gertrúd blogbejegyzésében a coach-mediator honlapon.

A felismerés, vagyis inkább az abból fakadó elismerés, a vezetői értékelések összefoglalójában jellemzően nem a legmagasabb pontszámokat kapja.

Valahogy a hibákat, a kudarcot gyakrabban sikerül felfedezni.

Mi lehetne a célja a felismerésnek és miért olyan fontos?

1. Segítene megtartani a jó munkavállalókat - és igen, azt is támogatná, hogy nem mindenki van a helyén, vagy alkalmas arra, amit éppen csinál a szervezetben.

2. Azt is támogatná, hogy vezetőként kifejezésre juttassuk, hogy odafigyelünk, törődünk a munkavállalókkal.

Sokat beszélünk az elismerésről, annak fontosságáról és arról is miként, milyen módokon lehet kifejezni a jutalmazáson és a többé-kevésbé sikeres visszajelzéseken túl.

Legyen szó bármelyik verzióról, maga a változás– és elsősorban azt várjuk a háttérben - a felismeréssel kezdődik – mind másnál, mind saját magunknál:

„Valamit mintha másképp csinálnál/csinálnék.”

Ráadásul ez az egyik leggyorsabb módja a változás tudatosításának, és ezzel együtt a megerősítésének is, amikor ki is mondjuk:

„Észrevettem, hogy másképp működsz.”

Majd célszerű után-követni a folyamatot például azzal, hogy

„Mondtad, hogy mit fogsz másképp csinálni és látom, hogy tényleg csinálod.”

Ez már az a fajta elismerés lehet, ami értéket képvisel.

Erőfeszítést teszek valamiért, észreveszik és elismerik, tehát validálják.

Az érem másik oldala, amikor a vezető kap olyan visszajelzést, hogy valamelyik kompetencia, például odafigyelés témában, fejlődhetne és elkezd ezen dolgozni ... és kapja a visszajelzést, hogy érzékelhető a változás.

Az is példamutatás, valamint az elismerésnek egy nagyszerű formája, hogy odamegy azokhoz, akiktől a negatív visszajelzést kapta, és megköszöni, hogy segítettek neki jobb vezetővé válni.

Ezzel nem tartja magánál a babért, hanem osztozik vele az érintettekkel, és egyben kimutatja a megbecsülését is.

Király Gertrúd

executive coach, tréner és gazdasági mediátor

 

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS