Dr. Polereczki Zsolt: Hiszek az adott szóban

Dr. Polereczki Zsolt: Hiszek az adott szóban
Szerdahelyi Csaba  |  2021. 11. 04., 11:30

A jelen döntéseit igyekszem a hosszútávú hatás maximalizálás nézőpontjából meghozni. Ez talán abban is segít, hogy a jelen problémái és nehézségei ne vegyék el a kedvemet a cselekvéstől – mondta az Üzletemnek dr. Polereczki Zsolt kutató-vállalkozó.

Dr. Polereczki Zsolt kutatómunkája az élelmiszer és egészség iparhoz, a kis-és közepes vállalkozások működéséhez, a fogyasztói magatartás vizsgálatához kapcsolódott. Ezen a területen szerzett PhD doktori fokozatot, majd később habilitált doktori címet. Kutatóként több, mint 200 cikket, 4 könyvet írt ezen a területen. A Funkcionális Élelmiszerlánc Terméktanács alapító tagja, a Magyar Tudományos Akadémia ösztöndíjasa, az Amerikai Marketing Szövetség tagja, háromszor nyerte el a Nemzeti Kiválóság ösztöndíjat, világszerte több, mint 30 országban mutatta be kutatási eredményeit. Kutatói feladatai mellett 2007 óta hazai és nemzetközi K+F projektekben vett részt, illetve cégek, állami szervezetek részére végzett szakértői feladatokat az élelmiszeripar, funkcionális élelmiszerek, egészségmagatartás területén.

Következzen az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 347. interjúja!

Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– Ha mind a kutatói, mind a cégvezetői pályát együtt tekintem, akkor a Supple létrehozása és üzleti fejlesztése a csúcs. Ebben egyesül a kutatói évek tapasztalata és szemlélete a felhasználói igényeket kompromisszumok nélkül kiszolgálni akaró termék- és üzletfejlesztői pályával.

Milyen távra tervez?

– Mindig hosszútávra. A jelen döntéseit igyekszem a hosszútávú hatás maximalizálás nézőpontjából meghozni. Ez talán abban is segít, hogy a jelen problémái és nehézségei ne vegyék el a kedvemet a cselekvéstől.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– A cégünk nemzetközi eredményességének felépítése. Már eddig is jelentős nemzetközi tapasztaltra tettünk szert, ezeket a tapasztalatokat felhasználva szeretném nemzetközi vizeken is jelentős eredményeket felmutatni képes vállalkozássá alakítani a SUPPLE-t megalkotó csoportot.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Dr. Szakály Zoltántól és Bodrogközi Lászlótól. Előbbitől az elmélyült analitikus gondolkodás fontosságát és a kutatói megközelítés sajátosságait. Utóbbitól azt, hogy ne álljak meg a szakmai koncepciók szintjén és rendületlenül előre haladva hogyan alakítsam az elképzeléseimet üzletileg is működőképes rendszerré.

Mivel motiválja a kolléit?

– Leginkább a feladatokon keresztül. Ha sikerül olyan feladatot meghatározni, ami a kollégák számára szakmai kihívást jelent, egyúttal saját személyes céljaik elérésében is segíti őket, akkor olyan energiákat lehet felszabadítani a csapatban, amelyet másként nagyon nehéz elérni. Ehhez természetesen az szükséges, hogy olyan kollégákkal dolgozz együtt, akik a maguk területén a legkiválóbbak közé tartoznak, mert őket képes motiválni a feladat által nyújtott szakmai előrehaladás lehetősége.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Nincs ilyen. A helyemen érzem magamat, nem akarnék más területen dolgozni.

Hogyan éti üzleti kapcsolatait?

– Hiszek az adott szóban és az üzleti networkingben. Az első abban segít, ha valamit vállalunk, akkor azt teljesítjük a partnereink felé, történjék bármi is. Az adott szó teljesítése bizalmat és hitelességet szül. Az üzleti networking pedig abban támogat, hogy ezt a filozófiát célzottan olyan potenciális partnerekhez tudjuk eljuttatni, akik számára megoldást tudunk kínálni.

Mire sajnálja az idejét?

– Panaszkodásra és a panaszkodások meghallgatására. Ez még soha senkit nem vitt előre. Ez nem tévesztendő össze egy adott helyzetben rejlő probléma feltárásával. A problémafeltárás megoldás fókuszú tevékenység, a panaszkodás pedig önmagam öncélú sajnáltatása.

Mivel lehet felbosszantani?

– Két mondattal: 1: Nálunk ezt így szokás csinálni, 2: Szerintem ezt nem lehet megoldani. Ezen két mondat olyan gondolkodásmód megnyilvánulásai, amelyekkel nem tudok megalkudni. Az első megöli az innovációt és minden újítás lehetőségét, a második pedig tehetetlenségre és a valódi problémamegoldás iránti igény hiányára, feladásra utal.

Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Korábban dolgoztam környezeti edukációval foglalkozó civil szervezet segítőjeként, ezt ma is szívesen folytatnám. Emellett az állami gondozott gyermekek melletti szerepvállalás, tehetséggondozás területe vonzó számomra.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– A családomra, természetesen, a velük töltött minőségi időre. De ide tartozik az önképzés is, olyan tudásanyag megszerzése, amely előbbre tud vinni az utamon és formálja a gondolkodásmódomat.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– A kisfiammal és a feleségemmel töltött idő. Emellett szívesen és gyakran olvasok vagy kertészkedem.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-01-30 17:22:00
Január 26-án, a budapesti SYMBOL-ban adták át a Marketing Diamond Awards 2022-es elismeréseit. Idén ismét a Billingo Technologies Zrt. lett „Az Év Megbízója”, a Kreatív Vonalak Kft. pedig a tavalyi évhez hasonlóan „Az Év Ügynöksége” díjat nyerte el. „Az Év Marketingnagykövete” címet pedig a Pentacom ügynökség érdemelte ki a 29 tagú, meghatározó hazai hirdetőkből és ügynökségi szakemberekből álló zsűri szavazatai alapján.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS