Dr. Polereczki Zsolt: Hiszek az adott szóban

Dr. Polereczki Zsolt: Hiszek az adott szóban
Szerdahelyi Csaba  |  2021. 11. 04., 11:30

A jelen döntéseit igyekszem a hosszútávú hatás maximalizálás nézőpontjából meghozni. Ez talán abban is segít, hogy a jelen problémái és nehézségei ne vegyék el a kedvemet a cselekvéstől – mondta az Üzletemnek dr. Polereczki Zsolt kutató-vállalkozó.

Dr. Polereczki Zsolt kutatómunkája az élelmiszer és egészség iparhoz, a kis-és közepes vállalkozások működéséhez, a fogyasztói magatartás vizsgálatához kapcsolódott. Ezen a területen szerzett PhD doktori fokozatot, majd később habilitált doktori címet. Kutatóként több, mint 200 cikket, 4 könyvet írt ezen a területen. A Funkcionális Élelmiszerlánc Terméktanács alapító tagja, a Magyar Tudományos Akadémia ösztöndíjasa, az Amerikai Marketing Szövetség tagja, háromszor nyerte el a Nemzeti Kiválóság ösztöndíjat, világszerte több, mint 30 országban mutatta be kutatási eredményeit. Kutatói feladatai mellett 2007 óta hazai és nemzetközi K+F projektekben vett részt, illetve cégek, állami szervezetek részére végzett szakértői feladatokat az élelmiszeripar, funkcionális élelmiszerek, egészségmagatartás területén.

Következzen az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 347. interjúja!

Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– Ha mind a kutatói, mind a cégvezetői pályát együtt tekintem, akkor a Supple létrehozása és üzleti fejlesztése a csúcs. Ebben egyesül a kutatói évek tapasztalata és szemlélete a felhasználói igényeket kompromisszumok nélkül kiszolgálni akaró termék- és üzletfejlesztői pályával.

Milyen távra tervez?

– Mindig hosszútávra. A jelen döntéseit igyekszem a hosszútávú hatás maximalizálás nézőpontjából meghozni. Ez talán abban is segít, hogy a jelen problémái és nehézségei ne vegyék el a kedvemet a cselekvéstől.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– A cégünk nemzetközi eredményességének felépítése. Már eddig is jelentős nemzetközi tapasztaltra tettünk szert, ezeket a tapasztalatokat felhasználva szeretném nemzetközi vizeken is jelentős eredményeket felmutatni képes vállalkozássá alakítani a SUPPLE-t megalkotó csoportot.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Dr. Szakály Zoltántól és Bodrogközi Lászlótól. Előbbitől az elmélyült analitikus gondolkodás fontosságát és a kutatói megközelítés sajátosságait. Utóbbitól azt, hogy ne álljak meg a szakmai koncepciók szintjén és rendületlenül előre haladva hogyan alakítsam az elképzeléseimet üzletileg is működőképes rendszerré.

Mivel motiválja a kolléit?

– Leginkább a feladatokon keresztül. Ha sikerül olyan feladatot meghatározni, ami a kollégák számára szakmai kihívást jelent, egyúttal saját személyes céljaik elérésében is segíti őket, akkor olyan energiákat lehet felszabadítani a csapatban, amelyet másként nagyon nehéz elérni. Ehhez természetesen az szükséges, hogy olyan kollégákkal dolgozz együtt, akik a maguk területén a legkiválóbbak közé tartoznak, mert őket képes motiválni a feladat által nyújtott szakmai előrehaladás lehetősége.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Nincs ilyen. A helyemen érzem magamat, nem akarnék más területen dolgozni.

Hogyan éti üzleti kapcsolatait?

– Hiszek az adott szóban és az üzleti networkingben. Az első abban segít, ha valamit vállalunk, akkor azt teljesítjük a partnereink felé, történjék bármi is. Az adott szó teljesítése bizalmat és hitelességet szül. Az üzleti networking pedig abban támogat, hogy ezt a filozófiát célzottan olyan potenciális partnerekhez tudjuk eljuttatni, akik számára megoldást tudunk kínálni.

Mire sajnálja az idejét?

– Panaszkodásra és a panaszkodások meghallgatására. Ez még soha senkit nem vitt előre. Ez nem tévesztendő össze egy adott helyzetben rejlő probléma feltárásával. A problémafeltárás megoldás fókuszú tevékenység, a panaszkodás pedig önmagam öncélú sajnáltatása.

Mivel lehet felbosszantani?

– Két mondattal: 1: Nálunk ezt így szokás csinálni, 2: Szerintem ezt nem lehet megoldani. Ezen két mondat olyan gondolkodásmód megnyilvánulásai, amelyekkel nem tudok megalkudni. Az első megöli az innovációt és minden újítás lehetőségét, a második pedig tehetetlenségre és a valódi problémamegoldás iránti igény hiányára, feladásra utal.

Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Korábban dolgoztam környezeti edukációval foglalkozó civil szervezet segítőjeként, ezt ma is szívesen folytatnám. Emellett az állami gondozott gyermekek melletti szerepvállalás, tehetséggondozás területe vonzó számomra.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– A családomra, természetesen, a velük töltött minőségi időre. De ide tartozik az önképzés is, olyan tudásanyag megszerzése, amely előbbre tud vinni az utamon és formálja a gondolkodásmódomat.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– A kisfiammal és a feleségemmel töltött idő. Emellett szívesen és gyakran olvasok vagy kertészkedem.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 15:40
Az inflációérzékelés továbbra is jelen van hazai vállalkozásoknál, miközben a munkaerőpiaci hangulat tartósnak látszik. Talán a beruházások volumene is visszaáll az egy évvel ezelőtti szintre – hangzott el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) üzleti hangulat-indexének második negyedéves felmérésének eredményeit bemutató beszélgetésen.
2024-07-23 20:10:00
A fémmegmunkálással, illetve akkumulátor-alkatrészek gyártásával foglalkozó dél-koreai Bumchun 56,3 millió euró értékű beruházással bővíti 2019-ben épült salgótarjáni üzemét; a négy új gyártósor 400 új munkahelyet teremt.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS