Dr. Polereczki Zsolt: Hiszek az adott szóban

Dr. Polereczki Zsolt: Hiszek az adott szóban
Szerdahelyi Csaba  |  2021. 11. 04., 11:30

A jelen döntéseit igyekszem a hosszútávú hatás maximalizálás nézőpontjából meghozni. Ez talán abban is segít, hogy a jelen problémái és nehézségei ne vegyék el a kedvemet a cselekvéstől – mondta az Üzletemnek dr. Polereczki Zsolt kutató-vállalkozó.

Dr. Polereczki Zsolt kutatómunkája az élelmiszer és egészség iparhoz, a kis-és közepes vállalkozások működéséhez, a fogyasztói magatartás vizsgálatához kapcsolódott. Ezen a területen szerzett PhD doktori fokozatot, majd később habilitált doktori címet. Kutatóként több, mint 200 cikket, 4 könyvet írt ezen a területen. A Funkcionális Élelmiszerlánc Terméktanács alapító tagja, a Magyar Tudományos Akadémia ösztöndíjasa, az Amerikai Marketing Szövetség tagja, háromszor nyerte el a Nemzeti Kiválóság ösztöndíjat, világszerte több, mint 30 országban mutatta be kutatási eredményeit. Kutatói feladatai mellett 2007 óta hazai és nemzetközi K+F projektekben vett részt, illetve cégek, állami szervezetek részére végzett szakértői feladatokat az élelmiszeripar, funkcionális élelmiszerek, egészségmagatartás területén.

Következzen az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 347. interjúja!

Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– Ha mind a kutatói, mind a cégvezetői pályát együtt tekintem, akkor a Supple létrehozása és üzleti fejlesztése a csúcs. Ebben egyesül a kutatói évek tapasztalata és szemlélete a felhasználói igényeket kompromisszumok nélkül kiszolgálni akaró termék- és üzletfejlesztői pályával.

Milyen távra tervez?

– Mindig hosszútávra. A jelen döntéseit igyekszem a hosszútávú hatás maximalizálás nézőpontjából meghozni. Ez talán abban is segít, hogy a jelen problémái és nehézségei ne vegyék el a kedvemet a cselekvéstől.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– A cégünk nemzetközi eredményességének felépítése. Már eddig is jelentős nemzetközi tapasztaltra tettünk szert, ezeket a tapasztalatokat felhasználva szeretném nemzetközi vizeken is jelentős eredményeket felmutatni képes vállalkozássá alakítani a SUPPLE-t megalkotó csoportot.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Dr. Szakály Zoltántól és Bodrogközi Lászlótól. Előbbitől az elmélyült analitikus gondolkodás fontosságát és a kutatói megközelítés sajátosságait. Utóbbitól azt, hogy ne álljak meg a szakmai koncepciók szintjén és rendületlenül előre haladva hogyan alakítsam az elképzeléseimet üzletileg is működőképes rendszerré.

Mivel motiválja a kolléit?

– Leginkább a feladatokon keresztül. Ha sikerül olyan feladatot meghatározni, ami a kollégák számára szakmai kihívást jelent, egyúttal saját személyes céljaik elérésében is segíti őket, akkor olyan energiákat lehet felszabadítani a csapatban, amelyet másként nagyon nehéz elérni. Ehhez természetesen az szükséges, hogy olyan kollégákkal dolgozz együtt, akik a maguk területén a legkiválóbbak közé tartoznak, mert őket képes motiválni a feladat által nyújtott szakmai előrehaladás lehetősége.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Nincs ilyen. A helyemen érzem magamat, nem akarnék más területen dolgozni.

Hogyan éti üzleti kapcsolatait?

– Hiszek az adott szóban és az üzleti networkingben. Az első abban segít, ha valamit vállalunk, akkor azt teljesítjük a partnereink felé, történjék bármi is. Az adott szó teljesítése bizalmat és hitelességet szül. Az üzleti networking pedig abban támogat, hogy ezt a filozófiát célzottan olyan potenciális partnerekhez tudjuk eljuttatni, akik számára megoldást tudunk kínálni.

Mire sajnálja az idejét?

– Panaszkodásra és a panaszkodások meghallgatására. Ez még soha senkit nem vitt előre. Ez nem tévesztendő össze egy adott helyzetben rejlő probléma feltárásával. A problémafeltárás megoldás fókuszú tevékenység, a panaszkodás pedig önmagam öncélú sajnáltatása.

Mivel lehet felbosszantani?

– Két mondattal: 1: Nálunk ezt így szokás csinálni, 2: Szerintem ezt nem lehet megoldani. Ezen két mondat olyan gondolkodásmód megnyilvánulásai, amelyekkel nem tudok megalkudni. Az első megöli az innovációt és minden újítás lehetőségét, a második pedig tehetetlenségre és a valódi problémamegoldás iránti igény hiányára, feladásra utal.

Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Korábban dolgoztam környezeti edukációval foglalkozó civil szervezet segítőjeként, ezt ma is szívesen folytatnám. Emellett az állami gondozott gyermekek melletti szerepvállalás, tehetséggondozás területe vonzó számomra.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– A családomra, természetesen, a velük töltött minőségi időre. De ide tartozik az önképzés is, olyan tudásanyag megszerzése, amely előbbre tud vinni az utamon és formálja a gondolkodásmódomat.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– A kisfiammal és a feleségemmel töltött idő. Emellett szívesen és gyakran olvasok vagy kertészkedem.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-06-06 14:22:07
A Növekedési Hitelprogram keretében folyósított zöld hitelek igénylésének lehetősége egy éve véget ért, de bizonyos bankok továbbra is fenntartanak kedvező feltételek mellett kínált „piaci zöld hiteleket” már használt ingatlan felújítása esetén is. A Credipass pénzügyi szakértői összeszedték a legfontosabb előnyöket.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS