Csákné dr. Filep Judit: A több éves elképzelések kiváló iránytűként szolgálnak a mindennapokban

Szerdahelyi Csaba  |  2020. 09. 25., 10:00

Életemnek azon kivételezett szakaszában vagyok, amikor az inkább szenvedélynek tekinthető kutatói munkám áll a középpontban, amelyben olyan mérföldkőhöz érkeztem, amelyről soha nem is álmodtam – mondta az Üzletemnek Csákné Dr. Filep Judit, a BGE Budapest LAB Vállalkozásfejlesztési Központ tudományos vezetője.

Csákné dr. Filep Judit a dolgozó anyukák többségéhez hasonlóan minden távra és az egész család számára tervez. Szívesen kipróbálná magát valamilyen gyógyító területen, ahol a munkájának azonnali és látható eredménye van. Úgy érzi, hogy üzleti vonalon eddig a komoly szakmai felkészültséget és eltökéltséget igénylő feladatok találtak rá. Következzen az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 213. interjúja!

Mit tart karrierje csúcsának?

– Amióta dolgozni kezdetem, párhuzamosan próbálok jelen lenni az „üzleti” és az „egyetemi” világban. Kezdetben egyenlő idő- és energiabefektetéssel igyekeztem helytállni mindkét fronton, majd a lányaim születésével veszítettem ebből a lendületből és hol a céges, hol az egyetemi vonal élvezett elsőbbséget a másik rovására, ugyanakkor teljesen egyiket sem akartam elengedni. Életemnek most azon kivételezett szakaszában vagyok, amikor az inkább szenvedélynek tekinthető kutatói munkám áll a középpontban, amelyben olyan mérföldkőhöz érkeztem, amelyről soha nem is álmodtam. A Budapesti Gazdasági Egyetem Budapest LAB Vállalkozásfejlesztési Központ tudományos vezetőjének lenni meghaladta minden akadémiai karrierrel kapcsolatos várakozásomat. Vállalkozáskutatóként fantasztikusnak tartom, hogy egy olyan nívós egyetem, mint a BGE a hazai vállalkozásfejlesztést nemcsak papíron emelte stratégiai céljai közé, hanem nap, mint nap komolyan tesz is érte. Az ebbéli erőfeszítések nemzetközi elismerése, hogy 2020-tól a BGE a Global Entrepreneurship Monitor, a világ legátfogóbb vállalkozáskutatásának magyarországi partnere. A hazai csapat vezetésének megtisztelő feladatát én kaptam. Ha egy karrier csúcsa alatt azt a pontot értjük, ahonnan már nem szeretnénk tovább lépni, hanem az adott pozícióban szeretnénk kiteljesedni és alkotni, kutatóként elértem ezt a pontot.

Az „üzleti” karrierem eddig nagyon színes volt, megjártam jónéhány iparágat és pozíciót, amiknek azért van egy közös vonása, rengeteg kihívással jártak. Nehéz lenne megjósolni, hogy az üzleti világban vár-e még rám valami, amit egyszer a karrierem csúcsának fogok tartani. Bízom benne, ha igen, felkészülten talál majd.

Milyen távra tervez?

– A dolgozó anyukák többségéhez hasonlóan minden távra és az egész család számára tervezek. A tervezés részletezettsége természetesen a különböző időtávokra vonatkozóan más. A hétköznapjaim órára pontosan be vannak osztva, a középtávú tervekben van némi rugalmasság, a több éves elképzelések pedig inkább vágyak szintjén léteznek. Mégis ezeket tartom a legfontosabbnak, mert kiváló iránytűként szolgálnak a mindennapokban.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Egyetemi vonalon egyértelműen a nemzetközi térben való megjelenés, megmérettetés, ahol szeretnék helyt állni. Üzleti vonalon az elképzeléseim nem ennyire kiforrottak, de az eddigi tapasztalatok alapján, a komoly szakmai felkészültséget és eltökéltséget igénylő feladatok találnak rám.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Szerencsésnek érzem magam, hiszen nagyon sok kiváló szakember mellet dolgozhattam, akiktől rengeteget tanultam. Szakmai szempontból nehéz és méltatlan lenne egyetlen nevet kiemelni, ráadásul talán a legfontosabb és legnehezebben megszerezhető tudás nem szakmai, hanem önmagunk megismerése, amiben a gyermekeim és a férjem vannak a legnagyobb segítségemre.

Mivel motiválja a kollégáit?

– Nincsenek kifejezetten motivációs eszközeim, de igyekszem korrekt lenni a feladatok, elvárások meghatározásában, a kapcsolódó javadalmazás kialakításában és a visszajelzésben. Eddig azt tapasztaltam, az esetek többségében ez elég az eredményes munkához.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Szívesen kipróbálnám magam valamilyen gyógyító területen, ahol a munkámnak azonnali és látható eredménye van. A kézügyesség nem az erősségem, de nagy tisztelettel tekintek minden alkotó tevékenységre, különösen a cipészek és a cukrászok munkájára.

Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– Sajnos az üzleti kapcsolatépítésben nem vagyok elég tudatos és szinte egyáltalán nem fordítok rá időt. Azokkal, akikkel a legerősebb szakmai kapcsolatot ápolom, jellemzően véletlenül találkoztam és a közös érdeklődés, célok tartanak össze bennünket. A jövőre vonatkozóan azt hiszem, ezen a területen még fejlődnöm kell.

Mire sajnálja az idejét?

– Minden olyan dologra, ami nem hoz eredményt, különösen az adminisztrációra.

Mivel lehet felbosszantani?

– Számos dologgal, többek között az igazságtalansággal, hanyagsággal, nemtörődömséggel vagy ha rájövök, hogy megpróbálnak félrevezetni és visszaélnek a jóindulatommal.

Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Mindenképpen valamilyen természetvédelemmel kapcsolatos tevékenységet.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– A családomra, egészséges és finom ételekre, a lányaim oktatására.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Egy jó könyv, amire ritkán van időm, a rendszeres mozgás, a családi filmnézés.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 26., 09:26
Siker volt megnyerni az első nagy ügyfeleket, a nagyobb, hosszú távú tendereket, a hazai és külföldi díjakat. A legnagyobb siker mégis az, hogy a mindennapokban azzal foglalkozhatok, ami érdekel és amit szeretek – mondta az Üzletemnek Mezei Georgina, a Morselli Employer Branding Ügynökség társalapító ügyvezetője.
2023-09-28 19:20:00
A digitális évtized helyzetéről szóló első jelentés átfogó képet ad arról, hogy milyen eredmények születtek a digitális átállás megvalósítása terén, és mennyire sikerült elősegíteni, hogy az Unió digitális szempontból szuverénebbé, reziliensebbé és versenyképesebbé váljon.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS