CEE Quarterly: gyorsabb növekedés külső ellenszélben

2023. 06. 30., 17:11

Az UniCredit közgazdászai szerint a közép- és kelet-európai uniós tagországok, valamint a Nyugat-Balkán gazdasága esetében 2023-ban átlagban 1,6 százalék körüli, 2024-ben pedig 3,1 százalékos növekedés várható. Magyarország esetében a GDP növekedése idén 0,2 százalékos lehet, míg az éves átlagos infláció 17,4 százalékon alakulhat.

A lassuló amerikai és kínai gazdasági teljesítménynek van a legnagyobb szerepe az európai gazdasági kilátások alakulásában, amelyek eredményeként a beruházások, az export és a fogyasztói kereslet fellendülése 2023 végére vagy 2024-re tolódhat ki – mutat rá az UniCredit Research legfrissebb, „Gyorsabb növekedés külső ellenszélben” című negyedéves (CEE Quarterly) jelentésében. Ugyanakkor a belföldi kereslet tovább erősödhet, mivel a bérnövekedés 2023 második felétől kezdve meghaladja az inflációt, míg a pénzügyi feltételek 2024-ben kedvezőbbé válnak.

„A kelet- és közép-európai országok kormányai tartózkodnak a háztartásoknak nyújtott költségvetési támogatások visszavonásától, ami 2024-ben túlzottdeficit-eljárást indíthat el” – áll az elemzésben.

Az UniCredit közgazdászai azt is hozzáteszik, hogy a térség országai 2023 során Helyreállítási és Ellenállóképességi eszközből csupán kisebb összegű átutalásokra számíthatnak.

A 2023 végére vonatkozó inflációs prognózisok 6 százalék és 9 százalék között mozognak – kivéve Törökországot –, míg jövő évre az lassabb dezinflációs folyamatot prognosztizálnak.

„A térség országai valószínűleg nem érik el az inflációs célokat a magasabb energiaárak és a keresleti nyomás miatt, amit a költségvetési támogatások és a reálbérnövekedés is hajtanak. Ez alól csak Oroszország és Szerbia lehet kivétel” – fűzte hozzá Dan Bucsa, az UniCredit közép- és kelet-európai vezető közgazdásza.

A várakozások szerint 2024-ben valamennyi közép-kelet-európai központi bank 6 százalék alá csökkenti a kamatokat Közép-Európában és Szerbiában, míg Oroszországban 7 százalékra, Törökországban pedig 20 százalék lehet az irányadó kamat.

A CEE Quarterly negyedéves kutatásban felvázolt főbb kockázatok között a középtávú, célérték felett ragadó inflációt; az euróövezet és az USA recesszióját; a kelet- és közép-európai gazdasági növekedésre is hatással lévő visszafogottabb kínai növekedést; az orosz–ukrán háború hatását a Fekete-tenger partvidékének turizmusára; valamint a gazdaságpolitikát átható nacionalizmust és euroszkepticizmust sorolják a szerzők.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-05-29 09:10:00
2024 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,2 millió vendég közel 2,9 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 1,3, a vendégéjszakáké 4,7 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál; a csökkenés az ünnepekhez kötődő hosszú hétvégék idei áprilisi elmaradásával van kapcsolatban.
2024-05-29 09:00:27
Nehéz elvonatkoztatnom a csehszlovák múltamtól – még bőven szocializmus volt, mikor először kóstoltam Komáromban mogorva nagyapám mellett álldogálva a majonézes halsalátát, vagyis a treskát.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Nehéz elvonatkoztatnom a csehszlovák múltamtól – még bőven szocializmus volt, mikor először kóstoltam Komáromban mogorva nagyapám mellett álldogálva a majonézes halsalátát, vagyis a treskát.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS