Balla Ákos: leereszt az ingatlanpiaci lufi, de nem lyukad ki

Balla Ákos: leereszt az ingatlanpiaci lufi, de nem lyukad ki
2022. 11. 07., 12:13

Az ingatlanpiacon 2021-ig tapasztalt fejlődési ciklus biztosan megszakad, ami a kínálat bővülésében, valamint az árak korrekciójában, nominális csökkenésében érhető majd tetten – mondta el az első ingatlan.com konferencián megtartott előadásában Balla Ákos, a Balla Ingatlan tulajdonosa.

Az ismert gazdasági nehézségek, az emelkedő infláció, valamint a geopolitikai helyzet éreztetni fogja a hatását az ingatlanpiacon is – hangsúlyozta előadásában Balla Ákos. Meglátása szerint azonban a már jelenleg is tapasztalható kihívások nem fogják az ingatlanpiac bedőlését eredményezni. Vagyis nem tart attól, hogy a 2008-as gazdasági válság hatásai köszönnek majd vissza az elkövetkezendő hónapokban. A szakember leszögezte azonban azt is, hogy az ingatlanpiacon 2021-ig tapasztalt fejlődési ciklus biztosan megszakad. Ez a tendencia pedig a kínálat bővülésében, valamint az árak korrekciójában, nominális csökkenésében érhető majd tetten.

Az előadás során Balla Ákos kitért az ingatlanpiac támogatásának szükségszerűségére is, hiszen ha eltűnnek a vásárlók és a befektetők a piacról, az komoly gondot okozhat. Megemlítette példaként a Zöld Hitel felfüggesztésének felülvizsgálatát, valamint a CSOK és a lakásáfa helyzetét is.

Az ingatlanközvetítők helyzete

Az ingatlanközvetítők előtt álló kihívásokkal teli időszak rámutat a közvetítői szakma jelenlegi problémáira is – emelte ki előadásában Balla Ákos. Véleménye szerint a közvetítői szakmának napjainkban nehézséget jelent a csekély transzparencia, ami az elérhető és hiteles piaci adatok szűk körének és az azokhoz való nehéz hozzáférésnek köszönhető.

Szintén nem emeli a szakma reputációját, hogy az ingatlanközvetítői szakma jelentős része nem felel meg a kötelező elvárásnak – OKJ, jegyzői regisztráció, számlaadás –, de a megbízásszerzés során tett hamis ígéretek, a hibás toborzás, valamint az etikai kifogások, mint a hagyományostól eltérő szerződéstípusok alkalmazása, illetve a kizárólagos szerződések ügye is komolyan ártanak a szakma megítélésének.

Olyan időszak jön, amikor igény lesz a profi közvetítőkre

Már a jelenleg is tapasztalható turbulens időszakban is megfigyelhető a kínálati oldal bővülése. Ez a folyamat pedig vélhetően a közeljövőben is megmarad. Vagyis egyre többen szeretnék majd eladni az ingatlanjukat, fizetőképes vevő viszont kevesebb lesz. Ez a helyzet pedig felértékeli a szakmailag képzett ingatlanközvetítőket. Vagyis azokat, akik képesek felkutatni a potenciális vevőjelölteket, valamint végigkísérni a feleket az adásvétel folyamatán.

Balla Ákos álláspontja az, hogy a felértékelés és a szakma pozitív megítélése nem fog magától megvalósulni, azért tenni kell. Véleménye szerint ennek a záloga a vevőknek nyújtott valós szolgáltatások fejlesztése, melyhez pedig elengedhetetlen a széleskörű együttműködés a piacon. Ezen kívül a közvetítő szakma sem hátrálhat meg a digitalizáció elől, ami a digitális eszközök megfelelő alkalmazását és az általánosan nagyobb gondosságot és alaposságot jelenti.

Balla Ákos úgy gondolja, hogy ha a közvetítőkkel szemben megfogalmazott minimális elvárások – példaként a saját irodát említette a kávézókban köttetett megállapodások helyett – teljesülnek, valamint a hatékony toborzás és a szakmai felkészítést eredményező képzés megvalósul, akkor az magával hozza a közvetítői szakma fejlődését és kilátását is egyaránt.

ingatlan.com

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 11. 30., 16:10
Küldetésünk alapja, hogy a létrehozott üzleti kultúra utánunk is fennmarad. Ezt bontjuk le 5 éves periódusokra, melyeket éves terveken keresztül valósítunk meg – mondta az Üzletemnek Avidor András nemzetközi franchise és networking szakértő, a BNI Magyarország vezetője.
2022-12-06 13:24:07
A kormány döntése alapján a diákhitelekre is kiterjesztik a kamatstopot. A Diákhitel1 változatlanul 4,99 százalékos kamattal lesz elérhető 2023 januárjától, a Képzési hitelt és a Diákhitel2-t pedig továbbra is kamatmentesen vehetik fel a felsőoktatásban tanulók.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS