Balla Ákos: leereszt az ingatlanpiaci lufi, de nem lyukad ki

Balla Ákos: leereszt az ingatlanpiaci lufi, de nem lyukad ki
2022. 11. 07., 12:13

Az ingatlanpiacon 2021-ig tapasztalt fejlődési ciklus biztosan megszakad, ami a kínálat bővülésében, valamint az árak korrekciójában, nominális csökkenésében érhető majd tetten – mondta el az első ingatlan.com konferencián megtartott előadásában Balla Ákos, a Balla Ingatlan tulajdonosa.

Az ismert gazdasági nehézségek, az emelkedő infláció, valamint a geopolitikai helyzet éreztetni fogja a hatását az ingatlanpiacon is – hangsúlyozta előadásában Balla Ákos. Meglátása szerint azonban a már jelenleg is tapasztalható kihívások nem fogják az ingatlanpiac bedőlését eredményezni. Vagyis nem tart attól, hogy a 2008-as gazdasági válság hatásai köszönnek majd vissza az elkövetkezendő hónapokban. A szakember leszögezte azonban azt is, hogy az ingatlanpiacon 2021-ig tapasztalt fejlődési ciklus biztosan megszakad. Ez a tendencia pedig a kínálat bővülésében, valamint az árak korrekciójában, nominális csökkenésében érhető majd tetten.

Az előadás során Balla Ákos kitért az ingatlanpiac támogatásának szükségszerűségére is, hiszen ha eltűnnek a vásárlók és a befektetők a piacról, az komoly gondot okozhat. Megemlítette példaként a Zöld Hitel felfüggesztésének felülvizsgálatát, valamint a CSOK és a lakásáfa helyzetét is.

Az ingatlanközvetítők helyzete

Az ingatlanközvetítők előtt álló kihívásokkal teli időszak rámutat a közvetítői szakma jelenlegi problémáira is – emelte ki előadásában Balla Ákos. Véleménye szerint a közvetítői szakmának napjainkban nehézséget jelent a csekély transzparencia, ami az elérhető és hiteles piaci adatok szűk körének és az azokhoz való nehéz hozzáférésnek köszönhető.

Szintén nem emeli a szakma reputációját, hogy az ingatlanközvetítői szakma jelentős része nem felel meg a kötelező elvárásnak – OKJ, jegyzői regisztráció, számlaadás –, de a megbízásszerzés során tett hamis ígéretek, a hibás toborzás, valamint az etikai kifogások, mint a hagyományostól eltérő szerződéstípusok alkalmazása, illetve a kizárólagos szerződések ügye is komolyan ártanak a szakma megítélésének.

Olyan időszak jön, amikor igény lesz a profi közvetítőkre

Már a jelenleg is tapasztalható turbulens időszakban is megfigyelhető a kínálati oldal bővülése. Ez a folyamat pedig vélhetően a közeljövőben is megmarad. Vagyis egyre többen szeretnék majd eladni az ingatlanjukat, fizetőképes vevő viszont kevesebb lesz. Ez a helyzet pedig felértékeli a szakmailag képzett ingatlanközvetítőket. Vagyis azokat, akik képesek felkutatni a potenciális vevőjelölteket, valamint végigkísérni a feleket az adásvétel folyamatán.

Balla Ákos álláspontja az, hogy a felértékelés és a szakma pozitív megítélése nem fog magától megvalósulni, azért tenni kell. Véleménye szerint ennek a záloga a vevőknek nyújtott valós szolgáltatások fejlesztése, melyhez pedig elengedhetetlen a széleskörű együttműködés a piacon. Ezen kívül a közvetítő szakma sem hátrálhat meg a digitalizáció elől, ami a digitális eszközök megfelelő alkalmazását és az általánosan nagyobb gondosságot és alaposságot jelenti.

Balla Ákos úgy gondolja, hogy ha a közvetítőkkel szemben megfogalmazott minimális elvárások – példaként a saját irodát említette a kávézókban köttetett megállapodások helyett – teljesülnek, valamint a hatékony toborzás és a szakmai felkészítést eredményező képzés megvalósul, akkor az magával hozza a közvetítői szakma fejlődését és kilátását is egyaránt.

ingatlan.com

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-11-28 09:40:00
A beruházások volumene 2023 III. negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 12,1 százalékkal csökkent, az előző negyedévhez képest – szezonálisan kiigazítva – 2,2 százalékkal mérséklődött – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS