Balla Ákos: leereszt az ingatlanpiaci lufi, de nem lyukad ki

Balla Ákos: leereszt az ingatlanpiaci lufi, de nem lyukad ki
2022. 11. 07., 12:13

Az ingatlanpiacon 2021-ig tapasztalt fejlődési ciklus biztosan megszakad, ami a kínálat bővülésében, valamint az árak korrekciójában, nominális csökkenésében érhető majd tetten – mondta el az első ingatlan.com konferencián megtartott előadásában Balla Ákos, a Balla Ingatlan tulajdonosa.

Az ismert gazdasági nehézségek, az emelkedő infláció, valamint a geopolitikai helyzet éreztetni fogja a hatását az ingatlanpiacon is – hangsúlyozta előadásában Balla Ákos. Meglátása szerint azonban a már jelenleg is tapasztalható kihívások nem fogják az ingatlanpiac bedőlését eredményezni. Vagyis nem tart attól, hogy a 2008-as gazdasági válság hatásai köszönnek majd vissza az elkövetkezendő hónapokban. A szakember leszögezte azonban azt is, hogy az ingatlanpiacon 2021-ig tapasztalt fejlődési ciklus biztosan megszakad. Ez a tendencia pedig a kínálat bővülésében, valamint az árak korrekciójában, nominális csökkenésében érhető majd tetten.

Az előadás során Balla Ákos kitért az ingatlanpiac támogatásának szükségszerűségére is, hiszen ha eltűnnek a vásárlók és a befektetők a piacról, az komoly gondot okozhat. Megemlítette példaként a Zöld Hitel felfüggesztésének felülvizsgálatát, valamint a CSOK és a lakásáfa helyzetét is.

Az ingatlanközvetítők helyzete

Az ingatlanközvetítők előtt álló kihívásokkal teli időszak rámutat a közvetítői szakma jelenlegi problémáira is – emelte ki előadásában Balla Ákos. Véleménye szerint a közvetítői szakmának napjainkban nehézséget jelent a csekély transzparencia, ami az elérhető és hiteles piaci adatok szűk körének és az azokhoz való nehéz hozzáférésnek köszönhető.

Szintén nem emeli a szakma reputációját, hogy az ingatlanközvetítői szakma jelentős része nem felel meg a kötelező elvárásnak – OKJ, jegyzői regisztráció, számlaadás –, de a megbízásszerzés során tett hamis ígéretek, a hibás toborzás, valamint az etikai kifogások, mint a hagyományostól eltérő szerződéstípusok alkalmazása, illetve a kizárólagos szerződések ügye is komolyan ártanak a szakma megítélésének.

Olyan időszak jön, amikor igény lesz a profi közvetítőkre

Már a jelenleg is tapasztalható turbulens időszakban is megfigyelhető a kínálati oldal bővülése. Ez a folyamat pedig vélhetően a közeljövőben is megmarad. Vagyis egyre többen szeretnék majd eladni az ingatlanjukat, fizetőképes vevő viszont kevesebb lesz. Ez a helyzet pedig felértékeli a szakmailag képzett ingatlanközvetítőket. Vagyis azokat, akik képesek felkutatni a potenciális vevőjelölteket, valamint végigkísérni a feleket az adásvétel folyamatán.

Balla Ákos álláspontja az, hogy a felértékelés és a szakma pozitív megítélése nem fog magától megvalósulni, azért tenni kell. Véleménye szerint ennek a záloga a vevőknek nyújtott valós szolgáltatások fejlesztése, melyhez pedig elengedhetetlen a széleskörű együttműködés a piacon. Ezen kívül a közvetítő szakma sem hátrálhat meg a digitalizáció elől, ami a digitális eszközök megfelelő alkalmazását és az általánosan nagyobb gondosságot és alaposságot jelenti.

Balla Ákos úgy gondolja, hogy ha a közvetítőkkel szemben megfogalmazott minimális elvárások – példaként a saját irodát említette a kávézókban köttetett megállapodások helyett – teljesülnek, valamint a hatékony toborzás és a szakmai felkészítést eredményező képzés megvalósul, akkor az magával hozza a közvetítői szakma fejlődését és kilátását is egyaránt.

ingatlan.com

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 16., 09:10
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Kocsis Gergely ügyvéd válaszol.
2024-04-19 20:10:18
A 2023-2027. közötti időszakra vonatkozó, magyar Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervvel összefüggő információk megújult formában új honlapon, a kap.gov.hu oldalon érhetőek el.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Az Országos Atomenergia Hivatal elindította Instagram oldalát, amelynek célja az ismeretterjesztés: rövid, szórakoztató posztok formájában mutatja be az atomenergia és annak békés célú alkalmazásához kapcsolódó érdekességeket elsősorban a diákoknak, illetve mindenkinek, aki az atomenergia iránt érdeklődik.