Balla Ákos: leereszt az ingatlanpiaci lufi, de nem lyukad ki

Balla Ákos: leereszt az ingatlanpiaci lufi, de nem lyukad ki
2022. 11. 07., 12:13

Az ingatlanpiacon 2021-ig tapasztalt fejlődési ciklus biztosan megszakad, ami a kínálat bővülésében, valamint az árak korrekciójában, nominális csökkenésében érhető majd tetten – mondta el az első ingatlan.com konferencián megtartott előadásában Balla Ákos, a Balla Ingatlan tulajdonosa.

Az ismert gazdasági nehézségek, az emelkedő infláció, valamint a geopolitikai helyzet éreztetni fogja a hatását az ingatlanpiacon is – hangsúlyozta előadásában Balla Ákos. Meglátása szerint azonban a már jelenleg is tapasztalható kihívások nem fogják az ingatlanpiac bedőlését eredményezni. Vagyis nem tart attól, hogy a 2008-as gazdasági válság hatásai köszönnek majd vissza az elkövetkezendő hónapokban. A szakember leszögezte azonban azt is, hogy az ingatlanpiacon 2021-ig tapasztalt fejlődési ciklus biztosan megszakad. Ez a tendencia pedig a kínálat bővülésében, valamint az árak korrekciójában, nominális csökkenésében érhető majd tetten.

Az előadás során Balla Ákos kitért az ingatlanpiac támogatásának szükségszerűségére is, hiszen ha eltűnnek a vásárlók és a befektetők a piacról, az komoly gondot okozhat. Megemlítette példaként a Zöld Hitel felfüggesztésének felülvizsgálatát, valamint a CSOK és a lakásáfa helyzetét is.

Az ingatlanközvetítők helyzete

Az ingatlanközvetítők előtt álló kihívásokkal teli időszak rámutat a közvetítői szakma jelenlegi problémáira is – emelte ki előadásában Balla Ákos. Véleménye szerint a közvetítői szakmának napjainkban nehézséget jelent a csekély transzparencia, ami az elérhető és hiteles piaci adatok szűk körének és az azokhoz való nehéz hozzáférésnek köszönhető.

Szintén nem emeli a szakma reputációját, hogy az ingatlanközvetítői szakma jelentős része nem felel meg a kötelező elvárásnak – OKJ, jegyzői regisztráció, számlaadás –, de a megbízásszerzés során tett hamis ígéretek, a hibás toborzás, valamint az etikai kifogások, mint a hagyományostól eltérő szerződéstípusok alkalmazása, illetve a kizárólagos szerződések ügye is komolyan ártanak a szakma megítélésének.

Olyan időszak jön, amikor igény lesz a profi közvetítőkre

Már a jelenleg is tapasztalható turbulens időszakban is megfigyelhető a kínálati oldal bővülése. Ez a folyamat pedig vélhetően a közeljövőben is megmarad. Vagyis egyre többen szeretnék majd eladni az ingatlanjukat, fizetőképes vevő viszont kevesebb lesz. Ez a helyzet pedig felértékeli a szakmailag képzett ingatlanközvetítőket. Vagyis azokat, akik képesek felkutatni a potenciális vevőjelölteket, valamint végigkísérni a feleket az adásvétel folyamatán.

Balla Ákos álláspontja az, hogy a felértékelés és a szakma pozitív megítélése nem fog magától megvalósulni, azért tenni kell. Véleménye szerint ennek a záloga a vevőknek nyújtott valós szolgáltatások fejlesztése, melyhez pedig elengedhetetlen a széleskörű együttműködés a piacon. Ezen kívül a közvetítő szakma sem hátrálhat meg a digitalizáció elől, ami a digitális eszközök megfelelő alkalmazását és az általánosan nagyobb gondosságot és alaposságot jelenti.

Balla Ákos úgy gondolja, hogy ha a közvetítőkkel szemben megfogalmazott minimális elvárások – példaként a saját irodát említette a kávézókban köttetett megállapodások helyett – teljesülnek, valamint a hatékony toborzás és a szakmai felkészítést eredményező képzés megvalósul, akkor az magával hozza a közvetítői szakma fejlődését és kilátását is egyaránt.

ingatlan.com

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 22., 13:09
Vezetői stílusom szerves része a folyamatos és drasztikusan őszinte visszajelzés, de ezt nagyon szépen be tudom csomagolni – mondta az Üzletemnek Hortobágyi László, a Nova Human Resource Kft. új üzletágának igazgatója.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-30 19:11:00
Az ügyvédekről szóló filmeknek, sorozatoknak se szeri se száma. De miért megy olyan jól ez a téma? Miért érdekli az embereket, hogy milyen egy ügyvéd, hogyan dolgozik?
2023-03-30 17:11:06
Magyarország 2030-ra saját forrásokból fedezheti a teljes áramszükségletét, beleértve az addig kiépülő új ipari kapacitások szükségletét is – mondta az Energiaügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) csütörtöki rendezvényén Budapesten.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 03. 26., 23:45
epizód: 2023 / 3   |   hossz: 19:51
Mi kerül akár több tízmillió forintba egy nagy teljesítményű hangsugárzón és miben különbözik a hagyományos értelemben vett hangfalaktól? Hogyan lehetséges, hogy nem vastagabb egy faliképnél, mégis úgy szólaltat meg analóg és digitális zenét, mint semmi más? A világhír felé haladó márka sztoriját Kiss Imre, a Popori Acoustics értékesítési és marketingvezetője mutatja be.
Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.

  Rovathírek: GUSTO

A szervezők célja, hogy összehozzák a kenyér szerelmeseit, hogy kicserélhessék tapasztalataikat, hogy visszaemeljék a köztudatba az igazi kenyérsütés fogalmát, készítésének változatait, eredeti ízeit.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS